AFIŠA

26. Februāris 2019 / 12:31

Pētījums par ES finanšu sektora tiesisko regulējumu

12. martā plkst. 14.00 Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās zinātnes promocijas padomes atklātajā sēdē (Dzirciema ielā 16, B korpusā, 202. telpā) Lauris Bočs aizstāvēs promocijas darbu "ES finanšu sektora tiesiskais regulējums: problēmas un iespējamie risinājumi".

Pēdējo desmit gadu ekonomiskie notikumi ir radījuši vajadzību pēc sistēmiskas juridiskās pētniecības par ES finanšu sektoru, īpaši par ilgtspējīgu normatīvo regulējumu finanšu sektora stabilitātei. Ar promocijas darbu "ES finanšu sektora tiesiskais regulējums: problēmas un iespējamie risinājumi" autors, pirmkārt, ir izstrādājis Latvijā pirmo plašo juridisko pētījumu par ES finanšu sektoru. Otrkārt, darbs satur ES plašāko starpdisciplināro izvērtējumu par bezseguma naudas radīšanas tiesībām un to mijiedarbību ES dalībvalstīs.

Darbā veikta normatīvo aktu un akadēmiskās literatūras analīze, kā arī izstrādāti risinājumi konstatētiem trūkumiem. Darbā izcelts bezskaidras naudas radīšanas tiesību minimālais regulējums un mūsdienu naudas pirktspējas pakāpeniskais zudums kā sabiedrības locekļu īpašumtiesību aizskaroši notikumi, par kuru novēršanu atbildīgs ir likumdevējs, kā, piemēram, Saeima.

Izpētes rezultātā tika izstrādāta juridiska teorija par inflacionāru samērīgumu, kas paredz, ka gan monetārā politika, gan ilgtspējīgas ekonomikas plānošana jānodrošina vienotam likumdevējam. Autors īstermiņā iesaka deleģēt centrālām bankām kompetenci īstenot arī ekonomiskās plānošanas un likumdošanas funkciju, stiprinot ilgtermiņā parlamenta un izpildvaras profesionālās iemaņas finanšu sektorā.

Disertācija pieejama šeit.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS