JAUNUMI

18. Marts 2019 / 09:52

Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 18. līdz 22. martam

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 18. līdz 22. martam.

Senāta Administratīvo lietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs vienu lietu ar iesniegtu kasācijas sūdzību. Rakstveida procesā izskatīs desmit kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un četras blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests, Datu valsts inspekcija, Valsts meža dienests, Valsts valodas centrs, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra un Uzņēmumu reģistrs.

Senāta Civillietu departaments rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem.

Senāta Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs 11 lietas. Piecās lietās saņemtas apsūdzēto vai aizstāvju kasācijas sūdzības un vienā lietā prokurora kasācijas protests par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Divas lietas izskatīs sakarā ar pieteikumiem par tiesas nolēmumu jaunu izskatīšanu. Vienā lietā saņemts protests par zemākas instances tiesas lēmumu nosūtīt lietu pirmās instances tiesai. Vienā lietā saņemta apsūdzētā sūdzība par zemākas instances tiesas lēmumu atteikties pieņemt viņa kasācijas sūdzību. Vienā lietā izskatīs apsūdzētā sūdzību par pirmās instances tiesā apstiprinātu vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.  

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Senāta Administratīvo lietu departaments 19. martā rakstveida procesā turpinās izskatīt lietu, kurā Datu valsts inspekcija bija uzlikusi pieteicējam par pienākumu dzēst internetā ievietotu video, kurā uzfilmēti policijas darbinieki policijas iecirknī. Iepriekš Augstākā tiesa bija apturējusi lietā tiesvedību, lai uzdotu prejudiciālos jautājumus Eiropas Savienības Tiesai un noskaidrotu, vai tādas personas darbības, kādas ir apskatītas konkrētajā lietā – policijas iecirknī nofilmēti policijas darbinieki dienesta pienākumu veikšanas laikā, un nofilmētais videomateriāls ievietots internetā, ietilpst Eiropas Parlamenta un Padomes 1995. gada 24. oktobra Direktīvas 95/46EK par personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti piemērošanas jomā. Tāpat Augstākā tiesa vēlējās noskaidrot, vai Direktīva 45/46 ir interpretējama tādējādi, ka iepriekš minētās darbības var uzskatīt par personas datu apstrādi žurnālistikas nolūkos Direktīvas 9. panta izpratnē.

Administratīvā apgabaltiesa pieteicēja pieteikumu noraidīja. Pieteicējs iesniedza kasācijas sūdzību, pamatojot savu rīcību ar vārda brīvību, un norādot, ka ar videomateriālu netiek aizskarta policijas darbinieku privātā dzīve. (Lieta SKA-6/2019).

2) Senāta Administratīvo lietu departaments 22. martā rakstveida procesā izskatīs fiziskas personas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2017.gada 18.aprīļa spriedumu lietā par pienākuma uzlikšanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai izdot labvēlīgu administratīvo aktu par vecuma pensijas piešķiršanu ar atvieglotiem noteikumiem. Pieteicējs lūdza aģentūru piešķirt viņam valsts vecuma pensiju saskaņā ar likuma „Par valsts pensijām” 11. panta ceturto daļu, kurā noteikts, ka tiesības uz vecuma pensiju piecus gadus pirms šā panta pirmajā daļā noteiktā vecuma sasniegšanas, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem, ir bērna vecākam vai aizbildnim, kurš laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, ne mazāk kā astoņus gadus ir aprūpējis piecus vai vairāk bērnus. Aģentūra iesniegumu noraidīja, konstatējot, ka pieteicējs aprūpējis četrus paša bērnus, bet piektais bērns – viņa laulātās meita, kurai ir cits tēvs – nav atradies pieteicēja aizgādībā vai aizbildniecībā. Savukārt pieteicējs uzskata, ka viņš, faktiski aprūpēdams savas laulātās bērnu, atrodas vienlīdzīgos apstākļos ar bērna bioloģisko vecāku, kurš dzīvo kopā ar bērnu. (Lieta SKA-231/2019).

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS