JAUNUMI

19. Marts 2019 / 14:03

Viltotu un pirātisku ražojumu starptautiskās tirdzniecības vērtība sasniedz teju 460 miljardus eiro

Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO) un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) nāk klajā ar pētījumu par viltotu un pirātisku preču tirdzniecības tendencēm. Pētījuma mērķis ir atspoguļot nelegālās tirdzniecības norises un sniegt kvantitatīvu analīzi par viltotu un pirātisku ražojumu pasaules tirdzniecības vērtību un apjomu.

Pētījuma dati liecina, ka 2016. gadā viltotu un pirātisku ražojumu starptautiskās tirdzniecības vērtība sasniedza teju 460 mljrd. eiro (509 mljrd. ASV dolāru), kas ir pielīdzināms līdz pat 3,3 % no pasaules tirdzniecības kopējā apjoma. Viltotu un pirātisku ražojumu imports ES veidoja teju 121 mljrd. eiro (134 mljrd. ASV dolāru), kas atbilst 6,8 % no ES importa, salīdzinot ar 5 % no ES importa 2013. gadā.

Viltotu un pirātisku ražojumu tirdzniecība notiek pa sarežģītiem tirdzniecības ceļiem, ļaunprātīgi izmantojot virkni tranzīta starpnieku punktus. Daudzas no šīm tranzīta ekonomikām ietver lielas brīvās tirdzniecības zonas. Pētījuma dati atklāj, ka galvenais viltoto preču avots joprojām ir Ķīna, savukārt Honkonga darbojas kā tranzīta punkts.

Arvien biežāk vilto ne tikai dārgas modes (luksusa) preces, bet arī ikdienas lietošanai domātas, kas potenciāli var apdraudēt iedzīvotāju veselību un drošību – sākot no ķermeņa kopšanas līdzekļiem, rotaļlietām, elektroiekārtām, viltotām saulesbrillēm, kas var sabojāt redzi, beidzot ar automašīnu rezerves detaļām. Aizvien lielāka problēma visā pasaulē ir viltotu zāļu nokļūšana legālas piegādes ķēdē.

EUIPO izpilddirektors Kristiāns Aršambo (Christian Archambeau) norāda: „Viltojumi un pirātisms rada nopietnus draudus inovāciju attīstībai un ekonomikas izaugsmei gan Eiropas Savienības, gan pasaules līmenī. Lai cīnītos ar viltotu un pirātisku preču īpatsvara pieaugumu pasaules tirdzniecībā, nepieciešams izstrādāt mērķtiecīgas politikas reakcijas un stiprināt savstarpēju tiesībaizsardzības iestāžu sadarbību.”

Kā liecina pētījuma dati, uzņēmumi, kas visbiežāk cieš no viltošanas un pirātisma, lielākoties ir reģistrēti OECD dalībvalstīs – galvenokārt Amerikas Savienotajās Valstīs, Francijā, Itālijā, Šveicē, Vācijā, Japānā, Korejā un Apvienotajā Karalistē. Taču par galveno mērķi kļūst arvien vairāk uzņēmumu, kas ir reģistrēti tādās valstīs, kā, piemēram, Singapūra un Honkonga. Turklāt pieaugošs tiesību īpašnieku skaits, kurus apdraud intelektuālā īpašuma pārkāpumi, ir reģistrēti Brazīlijā, Ķīnā un citās strauji augošajās ekonomikās.

Vairāk informācijas par pētījumu šeit

Pētījuma kopsavilkums latviešu valodā ir atrodams šeit

Iepriekš veiktie pētījumi:

Vairāk informācijas par Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS