JAUNUMI

14. Jūnijs 2019 / 09:28

Turpmāk celt trauksmi – vēl ērtāk!

Trauksmes celšana kļuvusi vēl ērtāka – Valsts kanceleja izstrādājusi tiešsaistes ziņojuma formu tīmekļvietnē www.trauksmescelejs.lv. To aizpildot, iespējams ziņot kompetentajai iestādei par darba vietā novērotiem pārkāpumiem, kas var kaitēt sabiedrības interesēm.

Trauksmes celšanas tiešsaistes ziņojuma forma ir aizpildāma, veicot 3 vienkāršus soļus. Pirmajā ir jāizvēlas iestāde, pie kuras vērsties. Otrajā – jāapraksta darba vietā novērotais pārkāpums un iespējamais kaitējums sabiedrībai. Savukārt trešajā – jānorāda kontaktinformācija, lai iestāde varētu sazināties ar trauksmes cēlēju un aizsargāt viņu no sekām, ja tādas būs radušās trauksmes celšanas dēļ. Celt trauksmi var tikai fiziska persona, sniedzot iespējami aktuālas, konkrētas un skaidras ziņas. Ar faktiem un dokumentiem pamatota informācija palīdz ātrāk saprast, kā problēmu novērst.

Tāpat kā līdz šim trauksmes celšanas ziņojuma veidlapu var arī lejuplādēt un aizpildīt savā datorā vai izdrukāt un aizpildīt, rakstot ar roku.

Valsts kanceleja atgādina, ka trauksmes cēlējam ir jārīkojas atbildīgi, sniedzot informāciju par tādiem pārkāpumiem, kas novēroti darba vidē un var kaitēt plašākas sabiedrības interesēm. Informēšanai par personīgu interešu aizskārumu vai ar darba vidi nesaistītiem pārkāpumiem Valsts kanceleja aicina izmantot citus risinājumus.

Trauksmes celšanas likuma darbības pirmajā mēnesī valsts pārvaldes iestādēs* saņemts 41 iesniegums, kas noformēts kā trauksmes celšanas ziņojums. Izvērtējot to saturu, par trauksmes celšanas ziņojumiem atzīti 14, un ar tiem kompetentās institūcijas turpinās strādāt pēc būtības.

Atgādinām, ka Valsts kanceleja izstrādājusi arī labās prakses vadlīnijas iekšējās trauksmes celšanas sistēmas izveidei, kā arī vadlīnijas par to, kā izskatāmi trauksmes cēlēju ziņojumi.  

* Informācija apkopota no Trauksmes celšanas kontaktpunkta Valsts kancelejā un arī no tām valsts pārvaldes iestādēm, kas atbildīgas par tām īpaši svarīgajām jomām, kas minētas Trauksmes celšanas likuma 3. pantā: Valsts ieņēmumu dienests, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Valsts policija, Valsts kontrole, Finanšu un kapitāla tirgus komisija, Iekšējais drošības dienests, Konkurences padome, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests, Ģenerālprokuratūra, Valsts darba inspekcija, Slimību profilakses un kontroles centrs, Tiesībsarga birojs, Valsts augu aizsardzības dienests, Valsts robežsardze, Veselības inspekcija, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, Būvniecības valsts kontroles birojs, Iepirkumu uzraudzības birojs, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, Pārtikas un veterinārais dienests un Valsts meža dienests.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS