JAUNUMI

12. Augusts 2019 / 13:44

2019. gada pirmajā pusgadā saņemti 255 dokumentu izsniegšanas lūgumi no 24 valstīm

Kopš 2019. gada 1. janvāra zvērināti tiesu izpildītāji īsteno jaunu funkciju – ārvalsts tiesas un ārpustiesas dokumentu izsniegšanu Latvijā. Tostarp pirmajā pusgadā Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomē (LZTIP) jau saņemti 255 dokumentu izsniegšanas lūgumi no 24 valstīm.

LZTIP kā dokumentu saņēmēja iestāde organizē dokumentu piegādi Latvijā saskaņā ar Hāgas 1965. gada konvenciju par tiesas un ārpustiesas dokumentu izsniegšanu civillietās un komerclietās (Hāgas konvencija) un Eiropas Parlamenta un Padomes 2007. gada 13. novembra Regulu Nr. 1393/2007 par tiesas un ārpustiesas civillietu vai komerclietu dokumentu izsniegšanu dalībvalstīs, ar ko atceļ Padomes regulu Nr. 1348/2000 (Regula).

Saskaņā ar Regulu šobrīd veiksmīgi ir piegādāts 61 lūgums, bet saskaņā ar Hāgas konvenciju trīs lūgumi, savukārt piegādes procesā jūnija beigās atradās 39 dokumenti.

“Ar katru gadu pieaug pārrobežu lietu skaits un ārvalstu dokumentu piegāde kļūst arvien aktuālāka. Tāpēc mērķis uzlabot un paātrināt tiesas un ārpustiesas civillietu un komerclietu dokumentu savstarpēju pārsūtīšanu starp valstīm, tai skaitā starp valstīm, kuras nav Eiropas Savienībā, ir saprotams. Līdz šim tiesu izpildītāji ļoti veiksmīgi nodrošināja dokumentu piegādi nacionālā līmeņa lietās, tāpēc likumdevēja lēmums ārvalsts tiesas un ārpustiesas dokumentu izsniegšanu Latvijā uzticēt tiesu izpildītājiem ir saprotams un vērtējams pozitīvi. Turklāt jaunā kārtība ir mazinājusi rajonu (pilsētu) tiesu noslodzi, atbrīvojot tās no institūcijai neraksturīgas darbības, ļaujot tiesu darbiniekiem pievērsties tiešo uzdevumu izpildei – lietu izskatīšanai,” norāda LZTIP priekšsēdētāja Iveta Kruka.

LZTIP uzdevums ir izvērtēt ārvalsts kompetento iestāžu iesniegto lūgumu par tiesas vai ārpustiesas dokumentu izsniegšanu atbilstību normatīvajiem tiesību aktiem. Atbilstoši normatīvo aktu prasībām sagatavotos un noformētos ārvalstu dokumentus LZTIP nosūta piekritīgajam tiesu izpildītājam tālākai piegādei adresātam. Šobrīd prasību neievērošanas dēļ saskaņā ar Regulu nosūtītājas valsts iestādēm atpakaļ ir nosūtīti 79 lūgumi, bet saskaņā ar Hāgas konvenciju 18 lūgumi. Ārvalsts dokumentu piegāde ir bijusi neveiksmīga arī citu iemeslu dēļ, piemēram, 29 gadījumos adresāts lūgumā norādītajā adresē nebija sastopams, piecos gadījumos adresāts – juridiskā persona bija likvidēta, trīs gadījumos adresāts atteicās pieņemt izsniedzamos dokumentus, kā iemeslu norādot, ka izsniedzamo dokumentu valoda adresātam nav saprotama, bet divos gadījumos lūgumā norādītā adrese neeksistēja.

LZTIP visbiežāk tiek saņemti ārvalsts dokumentu izsniegšanas lūgumi no Lietuvas – 48 lūgumi, Polijas – 31 lūgums, Vācijas – 22 lūgumi un Austrijas – 21 lūgums.

 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
25. Aprīlis / 13:06
Valsts prezidents uzdod ģenerālprokuroram izmeklēt izskanējušos apgalvojumus par iespējamu iejaukšanos vēlēšanu norisē
25. Aprīlis / 11:16
29. aprīlī notiks lektora A. Bitāna lekcija “Latgaliešu valodas tiesiskais regulējums”
24. Aprīlis / 14:43
Plāno palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem
24. Aprīlis / 14:37
Stājas spēkā spriedums zemes un vēja elektrostacijas īpašnieku strīdā par nomas maksu
24. Aprīlis / 11:53
Otrajā vēlēšanu kārtā ievēlēti Tiesnešu ētikas komisijas un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekļi
AUTORU KATALOGS