JAUNUMI

19. Novembris 2019 / 09:20

Par Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētāju ievēl Valēriju Maksimovu, vietnieci – Allu Šilovu
1 komentāri

Jaunievēlētās Tiesnešu disciplinārkolēģijas pirmajā sēdē 15. novembrī par disciplinārkolēģijas priekšsēdētāju ievēlēts Augstākās tiesas Civillietu departamenta senators Valerijs Maksimovs, par vietnieci – Latgales apgabaltiesas Civillietu kolēģijas priekšsēdētāja Alla Šilova.

Jaunu Tiesnešu disciplinārkolēģijas sastāvu tiesneši ievēlēja elektroniskajās vēlēšanās 5. un 13. novembrī. Atbilstoši 2018. gada 5. oktobra grozījumiem Tiesnešu disciplināratbildības likumā samazināts Tiesnešu disciplinārkolēģijas locekļu skaits, kā arī mazināta tiesu priekšsēdētāju un Augstākās tiesas pārstāvniecība šajā pašpārvaldes institūcijā, kā arī noteikts, ka Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētāju un viņa vietnieku no sava vidus ievēl pati kolēģija.

Tiesnešu disciplinārkolēģijā uz četru gadu pilnvaru laiku ievēlēti Augstākās tiesas senatori Valerijs Maksimovs, Pēteris Opincāns un Līvija Slica, apgabaltiesu tiesneši Kaspars Berķis, Alla Šilova un Inguna Preisa, rajona (pilsētu) tiesu tiesneši Ilze Freimane, Ilona Rūķe un Ilgvars Jaunģelže.

Līdz ar Allas Šilovas ievēlēšanu Tiesnešu disciplinārkolēģijā jauns loceklis un arī priekšsēdētājs būs vajadzīgs Tiesnešu ētikas komisijai, jo likums “Par tiesu varu” noteic, ka tiesnesis nevar būt vienlaikus vairāku pašpārvalžu institūciju sastāvā.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Normunds Šlitke
19. Novembris 2019 / 19:46
0
ATBILDĒT
Patiesu zinātāri izraisa ziņa, ka tiesnešu disciplinārkolēģijas sastāvu tiesneši ievēlēja elektroniskajās vēlēšanās, ņemot vērā faktu, ka tiesnešu disciplinārkolēģijas locekļus tiesnešu konference ievēlē balsojot aizklāti. Kādas tehnoloģijas un kādi digitālie risinājumi tam tika izmantoti? Konferences nolikums ir diezgans skops: "Pašpārvaldes institūcijas elektroniskā konferencē ievēl aizklātās vēlēšanās, izmantojot informācijas tehnoloģiju iespējas (elektroniskās vēlēšanas)", tai pat laikā paredzot, ka pēc balsošanas zīmju saskaitīšanas konferencei par vēlēšanu rezultātiem ziņo balsu skaitīšanas komisija.
Aizklātas vēlēšanas, elektroniskas vēlēšanas un balsu skaitīšanas komisija ir zināmi pretmeti un izaicinājumi katrai organizācijai.
Normatīvie akti ir vēl skopāki jautājumā par disciplinārkolēģijas priekšsēdētāju un viņa vietnieku, norādot vien to, ka tos ievēlē tiesnešu disciplinārkolēģija no savu locekļu vidus.
Aizklātas amatpersonu vēlēšanas nav demokrātijas izpausme. Par to jau savulaik pārliecinājāmies aizklātajās valsts prezidenta vēlēsanās, redzot milzīgo atšķirību ar pēdējām - atklātajām.
Turklāt šādu vēlēsanu aizklātība rada šaubas par vēlētāju motīviem un nodomiem jeb aizkulišu vienošanām.
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS