JAUNUMI

20. Novembris 2019 / 15:38

Ierosināta lieta par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra atbilstību Satversmei

Satversmes tiesas 1. kolēģija 2019. gada 19. novembrī ierosināja lietu “Par Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumu Nr. 1605 “Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību” 2. punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 1. pantam, 91. panta otrajam teikumam un 109. pantam”.

Apstrīdētā norma

Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumu Nr. 1605 “Noteikumi par valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta un apbedīšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalstu piešķiršanas un izmaksas kārtību” 2. punkts:

“2. Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ir:
2.1. Valsts sociālo pabalstu likuma 13. panta pirmajā daļā minētajām personām, izņemot invalīdus kopš bērnības, – 64,03 euro mēnesī;
2.2. invalīdiem kopš bērnības – 106,72 euro mēnesī.”

Augstāka juridiskā spēka normas

Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) 1. pants: “Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika.”
Satversmes 91. panta otrais teikums: “Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.”
Satversmes 109. pants: “Ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.”

Lietas fakti

Lieta ierosināta pēc tiesībsarga pieteikuma. Tiesībsargs uzskata, ka apstrīdētajā normā noteiktais valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs nav pietiekams, lai nodrošinātu tā saņēmēju pamatvajadzības – veselīgu ēdienu, apģērbu, mājokli, veselības aprūpi un obligāto izglītību. Lai gan valsts ekonomika esot attīstījusies, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ilgstoši neesot pārskatīts. Turklāt tas esot noteikts, pamatojoties uz politiskiem apsvērumiem, nevis ekonomiskiem rādītājiem. Tādējādi valsts neesot pienācīgi izpildījusi no Satversmes 1. un 109. panta izrietošo pozitīvo pienākumu nodrošināt personām sociālo palīdzību.

Tiesībsargs norāda, ka apstrīdētajā normā noteiktais valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs izraisot tā saņēmēju sociālo atstumtību un nenodrošinot viņiem vienlīdzīgas iespējas, salīdzinot ar ekonomiski aktīvām personām. Tādēļ apstrīdētā norma neatbilstot Satversmes 91. panta otrajā teikumā ietvertajam diskriminācijas aizlieguma principam.

Tiesas process

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Ministru kabinetu līdz 2020. gada 20. janvārim iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2020. gada 19. aprīlis. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

Lēmums par lietas ierosināšanu ir pieejams šeit.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
22. Aprīlis / 14:05
Tiesnesi Inesi Graudu pārceļ Augstākās tiesas tiesneša amatā
22. Aprīlis / 10:59
Konferences “Efektīvas sankcijas: mērķi 2024. gadam” būtiskākie secinājumi  
22. Aprīlis / 10:51
Tiesneši padziļināti mācās par vardarbības veidiem un to atpazīšanu
22. Aprīlis / 10:49
Ar EEZ grantu atbalstu sniegts būtisks ieguldījums tiesu ekspertīžu jomā Latvijā
22. Aprīlis / 10:45
Latvijas tiesu pārstāvji gūst pieredzi efektīva kriminālprocesa nodrošināšanā ASV
AUTORU KATALOGS