JAUNUMI

21. Novembris 2019 / 09:14

Administratīvā apgabaltiesa groza Administratīvās tiesas lēmumu, ar kuru Muižnieks tika noteikts kā LU rektora pienākumu izpildītājs

20. novembrī Administratīvā apgabaltiesa grozīja Administratīvās rajona tiesas 2019. gada 30. septembra lēmumu, ar kuru tika apturēta Ministru kabineta 2019. gada 29. augusta rīkojuma par Indriķa Muižnieka neapstiprināšanu Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā darbība. Administratīvā apgabaltiesa atzina, ka Ministru kabineta blakus sūdzība ir daļēji pamatota.

Ar Administratīvās apgabaltiesas lēmumu Indriķa Muižnieka lūgums par pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanu ir apmierināts daļēji, aizliedzot Latvijas Universitātei rīkot rektora vēlēšanas līdz stājas spēkā tiesas spriedums šajā lietā. Pārējā daļā Indriķa Muižnieka lūgums par pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanu tika noraidīts kā nepamatots. Tiesa noteica, ka ar 2019. gada 1. decembri tiek atjaunota Ministru kabineta 2019. gada 29. augusta rīkojuma Nr. 419 darbība. Un tā kā tiesa atzina, ka I. Muižniekam nav tiesību prasīt viņa iecelšanu par rektora vietas izpildītāju, tad ar 1. decembri Latvijas Universitātes rektora vietas izpildītāja pienākumus varēs atsākt pildīt G. Straube.

Šis tiesas lēmums nenozīmē, ka apstrīdētais Ministru kabineta rīkojums būtu nepamatots vai nelikumīgs. Šos jautājumus Administratīvā tiesa izvērtēs, skatot lietu pēc būtības. Šis lēmums ir tikai par blakussūdzību par pagaidu noregulējumu, un, skatot jautājumu par pagaidu noregulējumu, tiesa neiedziļinās strīdus jautājumā un neizvērtē visus apstākļus, bet izvērtēja I. Muižnieka kā iespējamā cietušā tiesisko interešu nodrošināšanu.

Iespējams, padziļināta iepazīšanās ar Administratīvās apgabaltiesas lēmumu varētu sniegt lielāku skaidrību par atsevišķu tiesību normu piemērošanu attiecībā uz augstskolas rektora ievēlēšanas procesu, kā arī papildus atziņas, kas palīdzēs pilnveidot normatīvos aktus saistībā ar augstskolu rektoru vēlēšanām. Vienlaikus Izglītības un zinātnes ministrija gaidīs lietas izskatīšanu pēc būtības un tiesas izvērtējumu.

Neatkarīgi no šīs lietas iznākuma ir jāuzsver, ka Latvijas Universitāte ir veikusi darbības savu iekšējo normatīvo aktu sakārtošanai, piemēram, 11. oktobrī ir pieņemts jauns Satversmes sapulces nolikums. Latvijas Universitāte savā jaunapstiprinātajā nolikumā ir ņēmusi vērā vairākas IZM un IKVD konstatētās nepilnības attiecībā uz mandāta jautājumiem, rektora vēlēšanu norises jautājumiem, Satversmes sapulces ārkārtas sēdes sasaukšanu u.c. jautājumiem. Līdz ar to tas ļaus Latvijas Universitātei nepieļaut tās nepilnības un neatbilstības, ka bija apstrīdētā Ministru kabineta rīkojuma pamatā.

Laikā, kad notiek darbs pie augstskolu pārvaldības modeļa maiņas un tiek izstrādāts jauns Augstskolu likums un Zinātniskās darbības likums, IZM turpinās izvērtēt daudzus gan ar augstskolu pārvaldību, gan finansēšanu saistītus jautājumus, nodrošinot tiesiskuma un demokrātijas principu ievērošanu Latvijas augstākās izglītības iestādēs un valsts finansējuma godīgu un caurspīdīgu izlietojumu. Tāpat IZM turpinās izvērtēt iespēju rast tiesisku risinājumu esošajā strīdā ar I. Muižnieku arī bez tiesas iejaukšanās.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS