JAUNUMI

6. Decembris 2019 / 13:21

Tieslietu ministrija pasniedz pirmo ikgadējo apbalvojumu "Cilvēks – cilvēkam"
No TM arhīva

6. decembrī Tieslietu ministrija pasniedza pirmo ikgadējo apbalvojumu "Cilvēks – cilvēkam", kura mērķis ir izteikt atzinību kriminālsodu izpildes procesā iesaistītajiem brīvprātīgajiem, kas strādā ar ieslodzītajiem vai probācijas klientiem.

Apbalvojumu laureātiem pasniedza Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs. Valsts sekretārs atzīmēja: "Pasaulē ir labi zināma brīvprātīgā darba nozīme, un arī mēs Latvijā aizvien vairāk novērtējam brīvprātīgo darbu, kas vērsts uz ieslodzītajiem un probācijas klientiem, sniedzot tiem atbalstu un palīdzot viņu integrācijai sabiedrībā. Latvijā kopš 2016.gada ar Eiropas Sociālā fonda finansējuma atbalstu tiek pilnveidota brīvprātīgā darba sistēma kriminālsoda izpildē. Ir svarīgi, lai cilvēkam pēc soda izciešanas ir darbs un mājas, lai viņš tiktu pieņemts ģimenē un plašākā sabiedrībā, jo katrs no šiem faktoriem būtiski samazina recidīva risku. Šī mērķa sasniegšanā milzīga nozīme ir brīvprātīgo darbam, kuri ar savu nesavtīgo ieguldījumu palīdz bijušajam notiesātajam vieglāk iekļauties sabiedrībā un izprast tajā notiekošos procesus."

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure: "Man tiešām ir liels prieks, ka trīsdesmit gadu pieredze brīvprātīgo darbam ar ieslodzītajiem un bijušajiem ieslodzītajiem, kas sākotnēji attīstījās garīgās aprūpes ietvaros, nu jau ir ieguvusi krietnu plašāku tvērumu. Iespējas nākt iekšā cietumos ir tik daudzveidīgas, cik daudzveidīgi, drosmīgi, atvērti un radoši ir mūsu draugi, kaimiņi, kolēģi, mūsu sabiedrība kopumā. Pateicoties Tieslietu ministrijas iedibinātajam apbalvojumam ir radīta iespēja pateikt šiem cilvēkiem paldies. Eiropas struktūrfondu projekts, kuru Ieslodzījuma vietu pārvalde ciešā sadarbībā ar Valsts probācijas dienestu īsteno jau vairākus gadus, kalpo kā tilts tam, lai mēs pakāpeniski spētu brīvprātīgo iedzīvināto līdzatbildību un sirds atvērtību ietvert arī normatīvajā regulējumā."

Valsts probācijas dienesta vadītājs Mihails Papsujevičs: “Esmu lepns par to, ka Latvijā ir cilvēki, kuri nesavtīgi ziedo savu brīvo laiku, lai to saturīgi pavadītu ar personām, kuras pārkāpušas likumu, tādējādi ap sevi un mums visiem Latvijas iedzīvotājiem veidojot drošāku un iekļaujošu sabiedrību. Tie ir mūsu brīvprātīgie - ar augstiem morāles standartiem un pārliecību par to, ka ikviens var pieļaut kļūdas un tas nenozīmē, ka šādas personas nevar līdzdarboties mūsu sabiedrībā, izvirzīt sev jaunus sociāli atbalstāmus mērķus un izmainīt savu dzīvi. Tas ir liels pagodinājums Latvijai, ka no šī gada varam godināt brīvprātīgos, kuri savas zināšanas un enerģiju velta tam, lai mēs savā zemē varētu dzīvot drošāk.”

Šogad apbalvojumu trīs nominācijās saņēma četri laureāti, kas brīvprātīgi un nesavtīgi atbalsta notiesātos gan ieslodzījuma vietās, gan laikā, kad viņi ir probācijas klienti, tādejādi palīdzot viņiem atgriezties sabiedrība un kopumā veicinot sabiedrības drošību.

Divi apbalvojumi tika pasniegti nominācijā “Par personisku un pašaizliedzīgu ieguldījumu brīvprātīgā darbā kriminālās justīcijas jomā”. Apbalvojumu šajā nominācijā ieguva Uva Segliņa, ilggadēja Valsts probācijas dienesta klientu līdzgaitniece, kas palīdz probācijas uzraudzībā esošajiem jauniešiem un pieaugušajiem saskatīt jaunas iespējas, nevis padoties un atgriezties pie nozieguma. Uva arī pilda izlīguma procesa starpnieces lomu kriminālprocesos, palīdzot abām konfliktā iesaistītajām pusēm par notikušo noziedzīgo nodarījumu rast pieņemamu un taisnīgu risinājumu.

Apbalvojumu šajā kategorijā ieguva arī Daina Strelēvica, kas kā brīvprātīgs darbinieks Iļģuciema cietumā darbojas jau no 1995. gada, atbalstot notiesātās sievietes gan ieslodzījumā, gan pēc atbrīvošanās no tā. Daina ir  dibinājusi biedrību "Iļģuciema sievietes", kurā ieslodzītās tiek iesaistītas labdarības projektos, piemērām, ada zeķes trūcīgajiem, bezpajumtniekiem, priekšlaikus dzimušiem mazuļiem.

Nominācijā “Par ieguldījumu inovāciju un jaunas prakses ieviešanā brīvprātīgo darbā kriminālās justīcijas jomā” apbalvojumu ieguva aktieris un režisors Zigurds Neimanis, kurš kopš 2004. gada aktiermākslā apmāca Iļģuciema cietumā esošās sievietes. Izmantojot pašizgudroto alternatīvo resocializācijas metodi, Zigurds Neimanis ieslodzījumā veido aktieru trupu, iestudē vairākas lugas un mūziklus, procesā apmācot trupas dalībnieces ne tikai aktiermākslā, bet arī personības veidošanā, saskarsmē un savstarpējo attiecību veidošanā un uzturēšanā.

Savukārt nominācijā “Par ieguldījumu sabiedrības iesaistīšanā un resocializācijas procesa veicināšanā un popularizēšanā kriminālās justīcijas jomā” apbalvojumu ieguva māksliniece Marta Jurjāne. Viņa Iļģuciema cietumā izveidojusi tēlotājmākslas studiju, kur pēdējo 15 gadu laikā apmācījusi ap 80 notiesāto sieviešu, katrai piemeklējot individuālu pieeju. Marta Jurjāne katru gadu sagatavo izstādi ar studijas audzēkņu darbiem sieviešu cietumā, kā arī ir sagatavojusi 6 izstādes ar notiesāto darbiem ārpus cietuma, lai veicinātu sabiedrības izpratni par sievietēm ieslodzījuma vietā un viņu integrēšanos sabiedrībā pēc soda izciešanas.

Ikgadējais apbalvojums "Cilvēks – cilvēkam" izveidots Tieslietu ministrijas Eiropas Sociālā fonda projektā “Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā (2019-2021)”. Apbalvojuma nosaukums "Cilvēks – cilvēkam" aizgūts no Valsts probācijas dienesta akcijas ar šādu nosaukumu, kas kopš 2003. gada tiek rīkota Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Gan šī akcija, gan apbalvojums pierāda, ka ikviens cilvēks ir spējīgs un var ar savu darbu un iesaistīšanos atbalsta sniegšanā citiem cilvēkiem veidot Latvijas sabiedrību aizvien drošāku.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS