JAUNUMI

14. Janvāris 2020 / 16:14

Stājies spēkā notiesājošais spriedums ugunsdzēsēju auto vadītājam par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu ar diviem bojāgājušajiem

Augstākās tiesas (Senāta) Krimināllietu departaments 14. janvārī atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību krimināllietā par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, kad apsūdzētā vadītais ugunsdzēsības auto 2015. gadā iekļuva negadījumā ar diviem bojāgājušajiem. Senāts atzina, ka ir pamats atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību, jo apelācijas instances tiesa ir izvērtējusi pierādījumus lietā un savas atziņas pamatojusi ar pierādījumiem. Tiesa, nosakot sodu, ņēmusi vērā, ka ceļu satiksmes negadījums noticis laikā, kad apsūdzētais pildījis dienesta pienākumus un devies uz izsaukumu. Minēto apstākli tiesa atzinusi par atbildību mīkstinošu. Līdz ar Senāta lēmumu stājas spēkā Zemgales apgabaltiesas spriedums, ar kuru apsūdzētais sodīts ar nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Apsūdzībā norādīts, ka 2015. gada 13. janvārī apsūdzētais pildīja dienesta pienākumus – vadīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta operatīvo transportlīdzekli ar ieslēgtiem speciālajiem gaismas signāliem pa autoceļu Rīga-Daugavpils, dodoties atbrīvot personas, kas iespiestas ceļu satiksmes negadījuma rezultātā grāvī ieslīdējušā transportlīdzeklī. Apsūdzībā norādīts, ka, neņemot vērā meteoroloģiskos apstākļus – tumsu un apledojušu, slapju asfaltu, kā arī vadītā transportlīdzekļa īpatnības un stāvokli, ugunsdzēsēju mašīnas vadītājs izvēlējās braukšanas ātrumu, kas negarantē satiksmes drošību. Tā rezultātā sākās sānslīde, un, daļēji sasveroties uz kreisajiem sāniem, ugunsdzēsēju automašīna iebrauca pretējā braukšanas virziena joslā un uzgāzās virsū vieglajam transportlīdzeklim. Sadursmes brīdī vieglais transportlīdzeklis ar četriem pasažieriem bija apstājies un neatradās kustībā. Ceļu satiksmes negadījumā no gūtajām traumām mira divi pasažieri un divi pasažieri guva vidēja smaguma miesas bojājumus.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Zemgales rajona tiesa 2018. gada 22. oktobrī apsūdzēto atzina par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā un attaisnoja.

Lieta SKK-96/2020; 113100035515

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS