JAUNUMI

19. Februāris 2020 / 09:13

Valdība apstiprina pilnveidoto kadastrālās vērtēšanas metodiku

Otrdien, 18. februārī, valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavoto Ministru kabineta noteikumu projektu “Kadastrālās vērtēšanas noteikumi”, kas nodrošinās taisnīgāku kadastrālo vērtību aprēķinu nekustamajiem īpašumiem sākot no 2021. gada. Vienlaikus tika atbalstīti grozījumi nekustamā īpašuma lietošanas mērķu noteikšanas kārtībā un būvju kadastrālās uzmērīšanas noteikumos saistībā ar būvju nolietojuma noteikšanas metodiku.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns uzsver: "Uzlabotā metodika nodrošinās objektīvu kadastrālās vērtības aprēķināšanu katram īpašumam, jo iedzīvotājiem ir jāsaprot sava īpašuma reālā vērtība un valstij jāapzinās nekustamo īpašumu kopējā ekonomiskā vērtība. Jaunā metodika novērš līdzšinējos trūkumus un paredz efektīvas procedūras kadastrālo vērtību noteikšanai."

2019. gada  24. oktobrī Saeima lēma, ka jaunās kadastrālās vērtības nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam tiks piemērotas no 2022. gada 1. janvāra. Tieslietu ministrs akcentē: “Mums visiem – iedzīvotājiem un valstij – ir jābūt pieejamai objektīvajai informācijai par kadastrālo vērtību visiem nekustamajiem īpašumiem, taču nekustamā īpašuma nodokļa piemērošana un nodokļu sloga paaugstināšana attiecībā uz iedzīvotāju primārajiem mājokļiem nav pieļaujama. Tāpēc Tieslietu ministrija uzskata, ka nepieciešams ieviest tā saucamo “neapliekamo minimumu” primārajiem mājokļiem.”

Jaunie noteikumi kadastrālās vērtēšanas procesā paredz ņemt vērā ēkas celtniecības gadu, tās tipu, lietošanas veidu un atrašanās vietu. Tie paredz plašākas informācijas publiskošanu par izstrādāto kadastrālo vērtību bāzi, t.sk. izmantotajiem tirgus darījumiem. Paredzēta arī projektēto vērtību publiskošana pirms kadastrālo vērtību bāzes projekta izsludināšanas.

Jaunā metodika paredz, ka, aprēķinot kadastrālo vērtību, turpmāk tiks ņemti vērā  tikai tādi apgrūtinājumi, kas ietekmē nekustamā īpašuma vērtību, piemēram, lauku zemei - augstsprieguma līnijas, ceļa servitūts, īpaši aizsargājamās dabas teritorijas u.c.

Savukārt ēkas un inženierbūves vērtību būtiski ietekmēs būvniecības periods un ēkas nolietojums. Ēkas nolietojumu automātiski pārrēķinās katru gadu. Šīs izmaiņas uzlabos jaunu un atjaunotu ēku novērtējuma atbilstību nekustamā īpašuma tirgum.

Apbūves zemei, uz kuras atrodas daudzdzīvokļu mājas, noteiks standartplatību, kas ir atkarīga no apbūves intensitātes, un pārējo platību vērtēs kā zaļo zonu. Šis pilnveidojums uzlabos novērtējumus, kad dzīvojamai ēkai piesaistīti lielāki zemes gabali nekā nepieciešams un tos izmanto citu māju iedzīvotāji.

Lietošanas mērķu noteikšanas kārtībā ir paredzēts papildus nodalīt to apbūves zemi, kurai teritorijas plānojums paredz apbūvi, bet apbūves īstenošanai nepieciešams detalizēts plānojums, kā arī infrastruktūras izbūve.

Jaunajā metodikā ir uzlaboti kritēriji zemes lietošanas mērķa noteikšanai, nosakot, ka par apbūves zemi nevar noteikt zemi, kuru fizisku vai juridisku apstākļu dēļ nevar apbūvēt.

Lai nodrošinātu savlaicīgu informācijas pieejamību sabiedrībai par projektētām kadastrālajām vērtībām, Valsts zemes dienests tās publicēs savā tīmekļa vietnē pirms kadastrālo vērtību bāzes projekta izsludināšanas.

Jaunā kadastrālo vērtību bāze valdībai jāapstiprina līdz 2020. gada augustam, bet nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinam tā tiks piemērota 2022. gadā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS