JAUNUMI

19. Februāris 2020 / 09:12

Inese Lībiņa-Egnere: Mediācija sevi pierādījusi kā laba alternatīva tiesas procesam

Gandrīz sešus gadus pēc Mediācijas likuma spēkā stāšanās varam secināt, ka sabiedrībā mediācijas procesam ir atpazīstamība un tas tiek izmantots. Veiksmīgi darbojas arī projekts par mediāciju ģimenes strīdos. Šobrīd jāvērtē, kā mediācijas procesu padarīt pieejamāku arī citu strīdu risināšanā, pēc sēdes otrdien, 18. februārī, sacīja Saeimas Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere.

Sēdē apakškomisija uzklausīja Sertificētu mediatoru padomes priekšsēdētāju Kristīni Dārznieci, kura iepazīstināja ar padomes un Tieslietu ministrijas programmu “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos,” kas tiek īstenota, lai sniegtu atbalstu ģimenēm tādu strīdu un domstarpību risināšanā, kas skar bērnu intereses. K. Dārzniece informēja, ka programmas ietvaros pirmās piecas mediācijas sesijas, ko vada sertificēts mediators, pusēm ir bez maksas.

Klātesošie sprieda par mediatora sagatavotās vienošanās izpildāmības nostiprināšanu regulējumā, kā arī iespējām mediāciju integrēt juridiskās palīdzības sniegšanā. Deputāti vienojās sagatavot vēstuli Tieslietu ministrijai, kurā lūgs skaidrot ministrijas redzējumu par minētajiem jautājumiem.

Kā akcentēja Augstākās tiesas Civillietu departamenta tiesnese Zane Pētersone, kopumā valsts mediācijas politika ir veiksmīga, un šobrīd ir jāstrādā pie tās turpmākas attīstīšanas, sabiedrības informēšanas un mediācijas pieejamības veicināšanas.

Apakškomisija šo jautājumu atkārtoti plāno skatīt rudens sesijā, kad būs saņemts Eiropas Padomes Komisijas Tiesu efektivitātei (CEPEJ) novērtējums par mediācijas sistēmu Latvijā, informēja I. Lībiņa-Egnere.  

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS