JAUNUMI COVID-19

28. Aprīlis 2020 / 12:21

Latvijas vadībā ANO vienojas par kopīgu pieeju attīstības finansēšanai Covid-19 krīzē

27. aprīlī Ņujorkā vienprātīgi tika pieņemti ANO starpvaldību secinājumi un rekomendācijas par attīstības finansēšanu. Sarunas vadīja Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO Ņujorkā Andrejs Pildegovičs un Barbadosas pastāvīgā pārstāve Elizabete Tompsone (Elizabeth Thompson). Secinājumi ir pirmā universālā ANO dalībvalstu vienošanās kopīgai rīcībai, lai finansētu Covid-19 tūlītējo seku risināšanu, kā arī ilgtermiņa atveseļošanos. Latvijas vadībā pirmo reizi ANO Ekonomisko un sociālo lietu padomes vēsturē sarunas notika tiešsaistē, tā kā ANO tikšanās klātienē šobrīd nav iespējamas.

Secinājumos ANO dalībvalstis uzsver apņemšanos kopīgi cīnīties ar Covid-19 pandēmiju un tās sekām, atjaunot ilgtspējīgu ekonomisko izaugsmi, sekmēt ilgtspējīgu un iekļaujošu atveseļošanos, kā arī stiprināt izturību pret līdzīgām krīzēm nākotnē. Tajos apstiprināta daudzpusējās sadarbības un saskaņotas globālās rīcības nozīme krīzes risināšanā, uzsverot ANO ģenerālsekretāra un ANO aģentūru, tostarp Pasaules Veselības organizācijas, lomu. Secinājumos uzsvērta apņemšanās turpināt īstenot Adisabebas Rīcības programmu par attīstības finansēšanu. ANO dalībvalstis atzīst daudzveidīgos izaicinājumus, ar ko šajā krīzē saskaras vismazāk attīstītās un ievainojamākās valstis, to vidū valstis ar vāji attīstītām veselības aprūpes sistēmām un ierobežotu fiskālo telpu. ANO dalībvalstis ir apņēmušās turpināt sniegt atbalstu šīm valstīm, piemēram, attīstības sadarbības formā. Secinājumos uzsvērta nepieciešamība atveseļošanās posmā turpināt sekmēt ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanu, ņemt vērā klimata pārmaiņu un dzimumu līdztiesības apsvērumus, kā arī atzīta ir digitālo tehnoloģiju būtiskā loma.

Starpvaldību secinājumi un rekomendācijas par attīstības finansēšanu ierasti tiek pieņemti ANO Ekonomisko un sociālo lietu padomes Attīstības finansēšanas forumā. Forumā katru gadu tiek pārskatīta un izvērtēta Adisabebas Rīcības programmas par attīstības finansēšanu īstenošana. Šogad foruma vietā 23. aprīlī notika virtuāla sanāksme par attīstības finansēšanu Covid-19 krīzes ietekmē, kurā tika atzīmēta vienošanās panākšana par secinājumiem.

Latvija ir ievēlēta ANO Ekonomisko un sociālo lietu padomē uz laiku no 2020. gada līdz 2022. gadam. Plašāka informācija par Attīstības finansēšanas forumu un pieņemtajiem secinājumiem pieejama šeit.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
AUTORU KATALOGS