JAUNUMI

5. Augusts 2020 / 10:52

Tieslietu ministrs: Ekonomisko lietu tiesa – karjeras izaugsmes iespēja

Ekonomisko lietu tiesas darba uzsākšanai ir izveidota atbilstoša darba vide – telpas un tehniskais aprīkojums, tā secina tieslietu ministrs Jānis Bordāns pēc topošās tiesas telpu apskates.

J. Bordāns: “Šobrīd noris svarīgs posms sagatavošanās procesā specializētās tiesas darbības uzsākšanai – līdz 28. augustam notiek pretendentu pieteikšanās tiesnešu amatiem. Aicinu ikvienu kvalificētu juristu, kura profesionālā interese ir saistīta ar komerclietām vai ar krimināltiesībām tādos jautājumos kā, piemēram, koruptīvi noziedzīgi nodarījumi, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošana, apsvērt iespēju pievienoties Latvijas tiesnešu saimei un kļūt par vienu no tiesnešiem, kuriem būs iespēja veidot tiesas praksi un tiesas autoritāti!”

Jaunveidojamās tiesas kompetencē būs specifiski komercstrīdi un krimināllietas par sevišķi smagiem un smagiem noziegumiem, kas rada būtisku kaitējumu uzņēmējdarbības videi un tautsaimniecības attīstībai. Vienlaikus specializācijas noteikšana konkrētā tiesību nozarē vai tiesību jautājumos tiesas ietvaros būs pašu tiesnešu rokās. Ierasti specializācijas noteikšana notiek, ņemot vērā tiesneša līdzšinējo pieredzi, uzsver J. Bordāns.

Plānots, ka atlases pārbaudījumi norisināsies no 2020. gada septembra beigām līdz 2020. gada novembra beigām. Visi pretendenti, kas būs sekmīgi nokārtojuši atlases pārbaudījumus, tiks iekļauti tiesneša amata kandidātu sarakstā. Tiesneša amatu tiks piedāvāts ieņemts kandidātiem ar lielāko atlases pārbaudījumos iegūto punktu skaitu. Pārējiem kandidātiem iekļaušana sarakstā dod tiesības pretendēt uz tiesneša amata vakanci nākamo triju gadu laikā, nekārtojot atkārtotu atlases pārbaudījumu.

Īpaši uzsvērts, ka atlases procesa ietvaros būs pieejami sagatavošanās kursi, kas pretendentiem palīdzēs sagatavoties atlases konkursa profesionālajiem pārbaudījumiem. Tāpat ir ieguldīts liels darbs, lai izstrādātu mācību programmu jaunajiem tiesnešiem, kas īpaši pielāgota Ekonomisko lietu tiesas kompetences specifikai. Programma veidota, piedaloties pieredzējušajiem tiesību ekspertiem, bastoties uz LTMC līdzšinējo pieredzi tiesnešu apmācībā un Eiropas Juridiskās tālākizglītības tīkla (EJTN) praksi un ietver arī virkni tiesneša amata sekmīgai izpildei nepieciešamu prasmju pilnveides seminārus. Ir padomāts arī par iespēju gūt starptautisku skatījumu un aktīvi iesaistīties starptautiskajā dialogā, piedaloties pieredzes apmaiņas programmās, gan starptautiskos semināros, piemēram, Eiropas Tiesību akadēmijā (ERA) organizētajos kursos, informē tieslietu ministrs.

 

 

 

PAPILDU INFORMĀCIJA:

Specializētā tiesa atradīsies Rīgā, un tās darbības teritorija aptvers visu Latvijas teritoriju. Lai nodrošinātu efektīvu un operatīvu tiesas procesu, tiesa būs aprīkota ar atbilstošu materiāltehnisko nodrošinājumu, tostarp tiesā tiks uzstādītas trīs stacionārās un viena pārvietojamā videokonferenču iekārta. Vienlaikus Tieslietu ministrija norāda, ka, optimizējot pieejamos resursus, specializētā tiesa tiek veidota esošā budžeta ietvaros un nepalielinot tiesnešu skaitu. Konkursa sludinājums ir pieejams oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Pieteikšanās termiņš līdz 2020.gada 28.augustam.

 

 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
18. Marts / 09:40
Pasaules konstitucionālo tiesu organizācijas Birojs atbalstīja Satversmes tiesas rezolūciju par starptautiskās tiesiskās kārtības atjaunošanu  
15. Marts / 13:39
Eiropas Savienības tiesa piespriež maksāt soda naudu par Eiropas Elektronisko sakaru kodeksa prasību nepārņemšanu noteiktajā termiņā
15. Marts / 13:36
Valsts kompensācijas piedziņas lietu rezultāti 2023.gadā
15. Marts / 13:33
Stājas spēkā spriedums, kurā vērtēta lēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšana
14. Marts / 20:18
Eiropas Cilvēktiesību tiesa noraida sūdzības trīs lietās par tiesībām uz īpašumu
AUTORU KATALOGS