JAUNUMI

14. Augusts 2020 / 11:59

Noziedzības novēršanas padome piešķir līdzekļus efektīvākai finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanai

Ceturtdien, 13. augustā, Noziedzības novēršanas padomes sēdē tika atbalstīti nepieciešamie pasākumi efektīvākai finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanai. Ministru prezidenta uzdevumā sēdi vadīja Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Atbilstoši padomes lēmumam Konfiskācijas fonda līdzekļi 1 167 568 eiro apmērā piešķirti prokuratūrai, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Valsts ieņēmumu dienestam, tāpat arī Valsts tiesu ekspertīžu birojam un Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centram, kā arī Valsts policijai un Valsts robežsardzei. Finanšu līdzekļi tika pieprasīti iestāžu kapacitātes stiprināšanai un specializētu apmācību nodrošināšanai finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanas jomā, kā arī valsts iestāžu materiāli tehnisko nodrošinājuma pilnveidošanai.

Sēdes laikā tika uzklausīts arī tiesībaizsardzības un drošības iestāžu kriminālizlūkošanas analītiskais ziņojums par 2019. gadu un aktuālajām tendencēm, kā arī Labklājības ministrijas ziņojums par “Bērnu mājas” modeļa ieviešanas progresu.

Padome jau 2016. gadā atbalstīja Bērnu mājas modeļa ieviešanu Latvijā. Bērna mājas mērķis ir garantēt bērnam koordinētu un efektīvu institūciju rīcību un novērst bērnu atkārtotu emocionālu traumēšanu laikā, kamēr tiek noskaidrota informācija saistībā ar notikušo vardarbību, kā arī tiesvedības procesā, izveidojot “vienas pieturas aģentūras” pieeju. Bērnam draudzīgā vidē būs pieejami visi nepieciešamie speciālisti, kas iesaistīti gan kriminālprocesā, gan rehabilitācijas procesā.

Labklājības ministrijai sadarbībā ar citām atbildīgajām iestādēm līdz 2021. gada 31. decembrim jāizvērtē un nepieciešamības gadījumā jāizstrādā grozījumi normatīvajos aktos, lai nodrošinātu “Bērnu mājas” modeļa darbību arī pēc pilotprojekta beigām un tā ieviešanu visā Latvijā.

Noziedzības novēršanas padomes priekšsēdētājs ir Ministru prezidents, tās sastāvā ir tieslietu ministrs, iekšlietu ministrs, finanšu ministrs, labklājības ministrs, izglītības un zinātnes ministrs, ģenerālprokurors, Augstākās tiesas priekšsēdētājs, valsts kontrolieris, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs, Finanšu izlūkošanas dienesta priekšnieks un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks.

 

Papildu informācija

Noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpildes likums paredz daļu no valsts budžetā ieskaitītajiem konfiscētajiem noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem novirzīt atsevišķā budžeta programmā, lai īstenotu nepieciešamos pasākumus finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanai un atbalsta sniegšanai noziedzīgos nodarījumos cietušajiem. Saskaņā ar valdības noteikto kārtību Valsts kase trīs reizes gadā Konfiskācijas fondā ieskaita 50 procentus no valsts budžetā iemaksāto konfiscēto noziedzīgi iegūto līdzekļu summas, bet ne vairāk kā divus miljonus eiro.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS