AFIŠA

15. Septembris 2020 / 09:31

Jānis Priekulis aizstāvēs promocijas darbu par efektīvu tiesību aizsardzības līdzekli pret likumu

Latvijas Universitātes (LU) Tiesību zinātnes promocijas padomes atklātā sēdē 2020. gada 23. septembrī pl. 14.00 Jānis Priekulis aizstāvēs promocijas darbu "Efektīvs tiesību aizsardzības līdzeklis pret likumu" valsts tiesību apakšnozarē zinātnes doktora grāda (Ph.D.) tiesību zinātnē iegūšanai. Darbs izstrādāts Latvijas Universitātes (LU) docenta, Dr.iur. Edvīna Danovska zinātniskā vadībā.

Satversmes 92. panta trešais teikums noteic, ka: “Nepamatota tiesību aizskāruma gadījumā ikvienam ir tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu”. Šī Satversmes norma ir spēkā vairāk kā divdesmit gadus, taču Latvijas tiesību zinātnē vēl aizvien nav tapis neviens padziļināts pētījums, kas būtu veltīts jautājumam par Satversmes 92. panta trešā teikuma iedarbību likumu kontekstā. Padziļināti pētījumi par tiesību aizsardzības līdzekļiem likumu kontekstā nav veikti arī citviet Eiropā. Promocijas darbs ir pirmais detalizētākais pētījums Latvijā, kurš veltīts šim jautājumam.

Promocijas darba mērķis ir formulēt no Satversmes izrietošos un iespējamos tiesību aizsardzības līdzekļus likuma gadījumā. Promocijas darbā pētīts jēdziens “tiesību aizsardzības līdzeklis” un tā attīstība Latvijā un citās valstīs. Promocijas darbā pierādīts, ka tiesību aizsardzības līdzeklis ir nepieciešams arī pret tādu tiesību aizskārumu, kas izriet no likuma, un parlamenta suverenitāte nevar kalpot par pamatu šāda tiesību aizsardzības līdzekļa nenodrošināšanai. Promocijas darbā noteikts arī tas, kādiem tiesību aizsardzības līdzekļiem personai ir jābūt pieejamiem, lai aizsargātu savas tiesības pret Satversmei neatbilstošu likumu, secinot, ka Latvijā iespēja vērsties Satversmes tiesā ir tikai viens no šādiem tiesību aizsardzības līdzekļiem.

Promocijas darbā detalizēti analizētas arī līdz šim pastāvošās problēmas un meklēti to iespējamie risinājumi. Piemēram, pētīts, kā nošķirt tiesību aizskārumu, kas izriet no likuma, no tiesību aizskāruma, kas izriet no tiesību piemērošanas akta. Piedāvāti skaidri un saprotami kritēriji šādu tiesību aizskārumu nošķiršanai. Promocijas darbā pētīts arī tas, vai Satversmes tiesas procesā nepieciešams ieviest jaunu pagaidu tiesību aizsardzības līdzekli – likuma darbības ierobežošanu. Secināts, ka bez šāda tiesību aizsardzības līdzekļa nav iespējams izpildīt Satversmes 92. panta trešā teikuma prasības likumu kontekstā. Tāpat promocijas darbā noteikti priekšnoteikumi, lai pēc Satversmes tiesas sprieduma personai piešķirtu atlīdzinājumu naudā par zaudējumiem vai nemantisko kaitējumu, kā arī piedāvāts mainīt tiesu piekritību šāda atlīdzinājuma piešķiršanā, nosakot, ka šādas lietas izskatāmas administratīvajā tiesā.

Zinātniskā grāda pretendenta J.Priekuļa darbu recenzē  Latvijas Universitātes asoc.profesors, Dr.iur. Artūrs Kučs, Biznesa augstskolas “Turība” profesors, Dr.iur. Jānis Načiščionis un Navarras Universitātes (Spānija, The Public University of Navarre) profesors Dr.iur. Alejandro Torres Gutierrez.

Promocijas darba aizstāvēšana notiks 2020. gada 23. septembrī plkst. 14.00 LU Tiesību zinātnes promocijas padomes atklātā sēdē attālināti – tiešsaistē MS Teams platformā.

Ar darbu var iepazīties Latvijas Universitātes daudznozaru bibliotēkā (Raiņa bulvārī 19, 203. telpā, 2. stāvā).

Lūdzam interesentus reģistrēties dalībai sēdē līdz 2020. gada 18. septembrim, rakstot uz e-pastu agnese.steinberga@lu.lv

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
16. Aprīlis / 16:19
Eirojusts palīdz cīnīties pret masveida krāpšanu Eiropas valstīs, Latvijā aizturēta viena persona
16. Aprīlis / 12:52
Senāts izskata blakus esošu nekustamo īpašumu īpašnieku strīdu par būvniecības procesā radītiem bojājumiem
15. Aprīlis / 14:46
Tiesai no jauna jāskata mantinieču strīds
15. Aprīlis / 13:10
"Latvijas Vēstnesī": 29 personām piešķirti Latvijas valsts augstākie apbalvojumi
15. Aprīlis / 08:47
Latvijas tiesnešu neklātienes konferencē vēlēs Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas un Tiesnešu ētikas komisijas locekļus
AUTORU KATALOGS