JAUNUMI

30. Septembris 2020 / 14:08

EK publicē pirmo ES mēroga ziņojumu par tiesiskumu

Eiropas Komisija šodien ir publicējusi pirmo ES mēroga ziņojumu par tiesiskumu. Šodien publicētajā ziņojumā ir ietverta informācija no katras dalībvalsts un aplūkotas gan pozitīvas, gan negatīvas norises. Ziņojums liecina, ka daudzās dalībvalstīs ir augsti tiesiskuma standarti, taču Eiropas Savienībā pastāv būtiski izaicinājumi tiesiskuma jomā.

Ziņojumā arī atspoguļotas attiecīgās norises, kas saistītas ar ārkārtas pasākumiem, kurus dalībvalstis veikušas koronavīrusa izraisītās krīzes dēļ. Ziņojumā aptverti četri galvenie pīlāri, kas būtiski ietekmē tiesiskumu, proti, šādi: valstu tiesu sistēmas, korupcijas apkarošanas regulējumi, plašsaziņas līdzekļu plurālisms un brīvība, kā arī citi institucionāli jautājumi, kas saistīti ar līdzsvara un atsvara sistēmu, kura ir ļoti būtiska efektīvai demokrātiskas pārvaldības sistēmai.

Jaunā ziņojuma par tiesiskumu mērķis ir paplašināt esošo ES instrumentu klāstu, pievienojot tam jaunu preventīvu instrumentu, kā arī visā Eiropas Savienībā sākt iekļaujošas debates un ieviest tiesiskuma kultūru. Ziņojumam būtu jāpalīdz visām dalībvalstīm izvērtēt to, kā problēmas var atrisināt un kā tās var mācīties no citu dalībvalstu pieredzes, un tam būtu uzskatāmi jāparāda, kā var vēl vairāk stiprināt tiesiskumu, pilnībā ievērojot valstu konstitucionālās sistēmas un tradīcijas.

Plašāka informācija pieejams ŠEIT.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS