JAUNUMI

20. Oktobris 2020 / 09:18

2020. gada deviņos mēnešos Iekšējās drošības birojs veicis izmeklēšanu 155 kriminālprocesos

Iekšējās drošības birojs (IDB) laika periodā no 2020. gada sākuma līdz septembra beigām ir uzsācis 47 kriminālprocesus un kopumā veicis pirmstiesas izmeklēšanu 155 dažāda apjoma un sarežģītības pakāpes kriminālprocesos.

2020. gada deviņu mēnešu laikā turpinājās 2019. gadā novērotā tendence - lielākā daļa no IDB uzsāktajiem kriminālprocesiem ir saistīti ar noziedzīgajiem nodarījumiem, kas izdarīti dienesta pienākumu pildīšanas laikā. No 47 IDB uzsāktajiem kriminālprocesiem vairāk nekā puse ir uzsākti par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks norāda: "Analizējot Iekšējās drošības biroja darba statistiku šī gada pirmajos deviņos mēnešos, redzams, ka ar smagiem un sevišķi smagiem valsts amatpersonu iespējami veiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem saistīto kriminālprocesu skaits turpina palielināties un strauji tuvojas 60% no kopējā IDB lietvedībā esošo kriminālprocesu skaita."

2020. gada pirmo trīs ceturkšņu laikā Iekšējās drošības birojs ir veicis arī intensīvu pirmstiesas izmeklēšanu un nodevis kriminālvajāšanas uzsākšanai vairākus nozīmīgus un apjomīgus kriminālprocesus, tai skaitā daļu no IDB uzsāktajiem kriminālprocesiem, kas saistīti ar Valsts robežsardzes iepirkumiem valsts austrumu robežas izbūvē un aprīkošanā.

"Gan IDB veiktā pirmstiesas izmeklēšana un tās gaitā iegūtā plašā un komplicētā pierādījumu bāze, gan Valsts kontroles veiktās valsts austrumu robežas izbūves revīzijas rezultāti liecina, ka šajā valstij stratēģiski nozīmīgajā projektā valsts budžetam nodarīti zaudējumi iespējams vairāku miljonu apmērā, kā arī radīts iespējams potenciāls kaitējums valsts robežas drošībai kopumā. Ar valsts austrumu robežas izbūvi saistītie kriminālprocesi sabiedrībā ir radījuši plašu rezonansi un patiešām ceram, ka šī "turbulence" netraucēs objektīvām izmeklēšanas interesēm, ļaujot atklāt iespējamos noziedzīgos nodarījumus un nodrošinot tiesiskumu valstī," turpina V. Mūrnieks.

Izvērtējot Iekšējās drošības birojā saņemto iesniegumu skaitu un tā dinamiku, var secināt, ka sabiedrība izrāda iniciatīvu un aizvien aktīvāk iesaistās cīņā par taisnīgumu - šī gada trīs ceturkšņos kopumā saņemti un izskatīti vairāk nekā 1000 iesniegumi.

Šī gada nogalē apritēs pieci gadi kopš IDB dibināšanas, un šo gadu laikā biroja izmeklētie kriminālprocesi ir kļuvuši apjomīgāki un sarežģītāki - ir būtiski palielinājusies to izmeklēšanas efektivitāte, un to ietvaros tiek reģistrēts aizvien vairāk noziedzīgu nodarījumu, kā arī pieaug kriminālprocesā iesaistīto personu loks.

IDB kopš tā dibināšanas vada Iekšējās drošības biroja priekšnieks Valters Mūrnieks, un šī gada 28. jūlijā, nozares vadībai un Ministru kabinetam atzinīgi novērtējot Iekšējās drošības biroja līdz šim paveikto, Ministru kabinets pagarināja V. Mūrnieka pilnvaru termiņu IDB priekšnieka amatā uz pieciem gadiem - līdz 2025. gada 31. oktobrim.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
25. Aprīlis / 15:56
Tiesai no jauna jāskata lieta par pašvaldības rīkoto apbūves tiesību izsoli
25. Aprīlis / 13:06
Valsts prezidents uzdod ģenerālprokuroram izmeklēt izskanējušos apgalvojumus par iespējamu iejaukšanos vēlēšanu norisē
25. Aprīlis / 11:16
29. aprīlī notiks lektora A. Bitāna lekcija “Latgaliešu valodas tiesiskais regulējums”
24. Aprīlis / 14:43
Plāno palielināt sodus par rupjiem atļautā braukšanas ātruma pārkāpumiem
24. Aprīlis / 14:37
Stājas spēkā spriedums zemes un vēja elektrostacijas īpašnieku strīdā par nomas maksu
AUTORU KATALOGS