JAUNUMI COVID-19

12. Novembris 2020 / 16:54

Covid-19 dēļ izsniegtās darbnespējas lapas no valsts budžeta apmaksās līdz 2021.gada vidum
1 komentāri

Saeima ceturtdien, 12. novembrī, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, līdz nākamā gada vidum pagarinot slimības pabalsta izmaksu no valsts budžeta līdzekļiem gadījumos, kad personai konstatēta saslimšana ar Covid-19 vai noteikta karantīna.

Ievērojot straujo Covid-19 izplatības pieaugumu un turpinot sniegt atbalstu gan darba devējiem, gan darbiniekiem, līdz nākamā gada 30. jūnijam pagarināts termiņš, kādā valsts apmaksā slimības pabalstu par darbnespējas lapām B, ja persona saslimusi ar Covid-19 vai atrodas karantīnā. Līdz šim likumā noteiktais termiņš bija līdz šī gada 31. decembrim.

Vienlaikus paredzēts, ka saistībā ar Covid-19 saslimšanu vai atrašanos karantīnā slimības pabalstu no valsts budžeta līdzekļiem izmaksās jau no darbnespējas pirmās dienās.

Šī likuma norma būs spēkā no 2020. gada 16. novembra līdz 2021. gada 30. jūnijam. Līdz šim šādos gadījumos darba nespējas lapa B tika apmaksāta no otrās dienas.

Tāpat likumā noteikts, ka personai, kurai ir izsniegta darbnespēja lapa akūtas augšējo elpceļu infekcijas dēļ, par laiku no darbnespējas pirmās līdz darbnespējas trešajai dienai attālināti izsniedzama darbnespējas lapa B (bez personas personīgas apskates) un par šo periodu piešķirams un izmaksājams slimības pabalsts 80 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas algas.

Ja persona ir nosūtīta veikt Covid-19 testu un analīzes ir pozitīvas, slimības pabalstu piešķirs par laiku no darbnespējas pirmās dienās līdz dienai, kad persona ir atguvusi darbspējas. Savukārt, ja analīzes ir negatīvas, bet darbnespēja turpinās, izsniegtā darbnespējas lapa B noslēdzama trešajā darbnespējas dienā un atverama darbnespējas lapa A. Slimības nauda un slimības pabalsts izmaksājams likumā noteiktajā kārtībā.

Ar likuma grozījumiem noteikts, ka personai, kurai akūtas augšējo elpceļu infekcijas dēļ izsniegta darbnespējas lapa A, kā arī tiesības uz darba devēja izmaksājamo slimības naudu radušās līdz šī gada 15. novembrim un darbnespēja nepārtraukti turpinās pēc šī gada 16. novembra, slimības naudu par pārejošu darbnespēju līdz desmitajai darbnespējas dienai izmaksā darba devējs.

Izmaiņas likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” stāsies spēkā 16. novembrī.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Skolnieciņš no svētmeža
15. Novembris 2020 / 12:05
0
ATBILDĒT
Pēdējā laikā kovid-19 (covid-19) sērga plosās manā dzimtajā zemītē. Būsim atzinīgi un ievērosim visus ārkārtējā stāvokļa ierobežojumus. Būsim piesardzīgi, mani tautieši! Pasargāsim cits citu no inficēšanās ar kovid-19 sērgu. Neskatoties uz skaudro ikdienu, saglabāsim cerību savās sirsniņās. Būsim saticīgi. Dzīvosim draudzīgi. Iknedēļu iedegsim savās mājās zaļu svecīti par godu Dabas Mātei. Lūgsim Dabas Mātes svētību! Lai Dabas Mātes svētība ienāk katrā mājā un pagalmā! Lūgsim Latvju Dievus, lai Latvju Dievi pasargā mūs no kovid-19 sērgas šajā grūtajā laikā. Iekursim savas viensētas pagalmā ugunskuru par godu Latvju Dieviem – mūsu mīļās zemītes un latvju tautas aizstāvjiem. Ziedosim ugunskurā sauju graudu un sauju monētu. Kvēpināsim kadiķa zariņus un vērmeļu buntes. Var izmantot arī citu dziedniecisko augu slotiņas. Dziedāsim latvju dainas un lūgšanas Latvju Dieviem. Noliksim savā mežiņā uz svētakmeņa baltmaizes klaipu par godu Latvju Dieviem. Pateiksimies Latvju Dieviem par mums sniegtajām iespējām mūsu dzīvēs. Lūgsim Pērkonu – Debesu Tēvu – lai visvarenais Pērkons padzen kovid-19 sērgu prom no mūsu mīļās zemītes! Lūgsim visvareno Laimu, lai Laima sniedz manai tautai izturību, pacietību un finansiālu labklājību šajā grūtajā kovid-19 pandēmijas laikā! Aizlūgsim visvareno Veļu Māti par kovid-19 pandēmijas laikā kritušajiem! Uzticēsimies senlatvju spēka zīmju spēkam un mūsu senču gudrībai. Lai slavēti Latvju Dievi mūžīgi mūžos!
Ar Dabas Mātes bezgalīgo viedumu, Jūsu Skolnieciņš no svētmeža [Latvju Dievu dēls]
[Latvju Skaudības Dievs Skolnieciņš]
©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-) ®Skolnieciņš Skolnieciņš™
#DabasMāte #Pērkons #Laima #Māra #VeļuMāte #MežaMāte #LatvjuDievi #veselība #miers #saticība #LatvjuDievuSvētība #pagāni
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS