JAUNUMI

19. Janvāris 2021 / 14:47

Augstākās tiesas priekšsēdētājs par mūsdienīgu tiesu vadību: jānodrošina tas, ko no tiesas sagaida sabiedrība

Mūsdienu tiesas darba vadībai ir četri standarti – efektivitāte, ātrums, kvalitāte un saprotamība, un ir svarīgi iespējami vienādot šo standarta latiņu visās tiesās valstī – uzrunājot tiesu priekšsēdētājus un viņu vietniekus, sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

18. janvārī Latvijas tiesnešu mācību centrā sākās semināru cikls par tiesu pārvaldību un lietu vadību tiesā. Tiesu priekšsēdētāji un vietnieki analizē Latvijas tiesu darba pētījumu rezultātus un diskutē, ko tiesas priekšsēdētājs var darīt, uzlabojot tiesas darba organizāciju.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs, raksturojot mūsdienu prasības tiesas vadībā, uzsvēra, ka tiesa šodien ļoti būtiski atšķiras no tiesas 20-30 gadus atpakaļ – funkcijas tās pašas, taču prasības pret tiesu ir citas. Nepietiek, ka tiesas priekšsēdētājs sadala lietas un puslīdz saprātīgi menedžē tiesas saimniecību, šodien no priekšsēdētāja tiek sagaidīts krietni vairāk: “Šodien tiesas priekšsēdētājam jānodrošina tas, ko no tiesas sagaida sabiedrība. Proti – efektivitāti, ātrumu, kvalitāti un saprotamību. Un no tā vairs nevar noslēpties, atsaucoties uz tiesas neatkarību,” norādīja Aigars Strupišs.

Otrs aspekts, kam pievērsās Augstākās tiesas priekšsēdētājs, ir vajadzība pēc tiesu priekšsēdētāju dialoga  ar mērķi padarīt tiesu pārvaldību iespējami unificētu, lai noturētu standarta latiņu vienā līmenī visās tiesās. Jautājums apspriests arī Tieslietu padomē, secinot, ka padomei ir jāaktivizē šis dialogs un komunikācija.

Semināra diskusijā par tiesnesi kā tiesas procesa vadītāju un tiesas priekšsēdētāja lomu šajā aspektā piedalījās Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane. Viņa iepazīstināja ar Augstākās tiesas vadītās tiesvedību ilguma cēloņu  izvērtēšanas darba grupas secinājumiem.

Savukārt senatore Aija Branta, kas ir Latvijas pārstāve Eiropas Padomes Tiesu efektivitātes darba grupā, iepazīstināja ar CEPEJ izstrādātajiem rīkiem un instrumentiem, kādi jau tiek vai varētu tikt izmantoti, lai uzlabotu tiesu un lietu pārvaldību.

Semināra pirmās dienas lektori bija arī Zvērinātu advokātu padomes, prokuratūras un Tiesu administrācijas pārstāvji. Rīt turpināsies diskusijas un mācības par attālinātā darba rīkiem tiesu darbā. Tiesu priekšsēdētāji un vietnieki semināra turpinājumā tiksies vēl arī februārī, vienas dienas seminārs būs arī tiesnešiem un tiesnešu palīgiem.

Semināra programmu sagatavojis un īsteno Latvijas Tiesnešu mācību centrs, finansē Eiropas padome un līdzfinansē Tiesu administrācija. 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS