JAUNUMI

21. Janvāris 2021 / 15:18

Pilnveidos tiesnešu izdienas stāža aprēķināšanas regulējumu
2 komentāri

Tiesnešiem, kuri dodas izdienas pensijā, būs labvēlīgāki nosacījumi izdienas stāža aprēķināšanā.  To paredz grozījumi Tiesnešu izdienas pensiju likumā, ko ceturtdien, 21. janvārī, Saeima pieņēma pirmajā lasījumā.

Likuma izmaiņas paredz: lai ieskaitītu tiesneša izdienas stāžā laiku, kas nostrādāts advokāta profesijā vai augstskolā tieslietu akadēmiskā personāla amatā, šajās specialitātēs vairs nebūs jānostrādā vismaz 10 gadi. Šāds ierobežojums, kas likumā noteikts patlaban, ir diskutabls un vērtējams no samērīguma viedokļa, uzsvērts likumprojekta anotācijā.

Tāpat likumprojekts paredz, ka tiesneša izdienas stāžā ieskaitīs arī laiku, kas nostrādāts starptautiskas tiesas tiesneša amatā.

Likumprojekta autori uzsver, ka valsts kopējā interese ir piesaistīt tiesneša amatam augsta līmeņa profesionāļus, tostarp radīt interesi par iespējamu tieneša karjeru arī tādiem tieslietu nozares profesionāļiem kā zvērinātiem advokātiem un augstskolu mācībspēkiem.

Izmaiņas attieksies uz tiesnešiem, kuri amatu atstās pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās, un jau iepriekš piešķirtās izdienas pensijas netiks pārskatītas.

Tiesības uz izdienas pensiju ir personām, kurām izdienas stāžs ir vismaz 20 gadi, no kuriem pēdējie 10 nostrādāti tiesneša un tiesībsarga amatā, un kura sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu.  

Tiesnešiem piešķir izdienas pensiju 65 procentu apmērā no vidējās darba samaksas par katru izdienas stāža gadu.  Par katru izdienas stāža gadu, kas pārsniedz 20 gadus, to palielina par diviem procentiem.

Izmaiņas Tiesnešu izdienas pensiju atbildīgajā Sociālo un darba lietu komisijā un Saeimā vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.

komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
?
21. Janvāris 2021 / 15:44
0
ATBILDĒT
“Tiesnešiem piešķir izdienas pensiju 65 procentu apmērā no vidējās dara samaksas par katru izdienas stāža gadu.”

Mēģinu šito saprast. Ja tiesneša vidēja alga, piemēram, ir €35000 un stāžs 20 gadi, tad pensija būs 35000*65%*20 = €455000. Nopietni?
R.V. > ?
21. Janvāris 2021 / 17:04
0
ATBILDĒT
Nē, tur patiešām nepareizi atreferēts.
"Tiesnesim piešķir izdienas pensiju 65 procentu apmērā no vidējās mēneša darba samaksas un par katru izdienas stāža gadu, kas pārsniedz 20 gadus, to palielina par diviem procentiem no šā likuma 5.pantā minētās darba samaksas." (Bet pieaugums apstājas jebkurā gadījumā pie 80.)
jaunumi
16. Aprīlis / 16:19
Eirojusts palīdz cīnīties pret masveida krāpšanu Eiropas valstīs, Latvijā aizturēta viena persona
16. Aprīlis / 12:52
Senāts izskata blakus esošu nekustamo īpašumu īpašnieku strīdu par būvniecības procesā radītiem bojājumiem
15. Aprīlis / 14:46
Tiesai no jauna jāskata mantinieču strīds
15. Aprīlis / 13:10
"Latvijas Vēstnesī": 29 personām piešķirti Latvijas valsts augstākie apbalvojumi
15. Aprīlis / 08:47
Latvijas tiesnešu neklātienes konferencē vēlēs Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas un Tiesnešu ētikas komisijas locekļus
AUTORU KATALOGS