JAUNUMI

22. Februāris 2021 / 09:15

Augstākās tiesas priekšsēdētājs aicina tiesu priekšsēdētājus nodrošināt termiņu pārvaldību tiesās

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs vairāku tiesu priekšsēdētājiem nosūtījis aicinājumu likumā noteiktajā ietvarā nodrošināt termiņu pārvaldību tiesā un informēt Tieslietu padomi par ilgās izskatīšanas cēloņiem krimināllietās, kurās tiesvedība pirmajā instancē notiek piecus gadus vai ilgāk.

Jautājumu par krimināllietām, kurās tiesvedība notiek ilgstoši, Augstākās tiesas priekšsēdētājs aktualizēja februāra sākumā, tiekoties ar apgabaltiesu un rajona (pilsētu) tiesu priekšsēdētājiem un pārrunājot Kriminālprocesa likumā noteiktā amatpersonu lietu prioritātes principa ievērošanu.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs no ģenerālprokurora bija saņēmis sarakstu ar ieilgušām lietām, kuru izskatīšanai, prokuratūras ieskatā, būtu dodama prioritāte. Pārbaudot norādītās lietas, tika konstatēts, ka daudzas no tām nav amatpersonu lietas, kuru izskatīšanai likums paredz prioritāti. Vienlaikus tika konstatēts, ka vairākās lietās pirmšķietami nav saskatāmi objektīvi iemesli ilgajām tiesvedībām. Sarakstu ar šīm lietām Augstākās tiesas priekšsēdētājs nosūtījis attiecīgo tiesu priekšsēdētājiem, kuriem saskaņā ar likumu “Par tiesu varu” ir jāpārrauga tiesvedības termiņi.

Runa ir par divām lietām Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā, deviņām lietām Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, vienu lietu Daugavpils tiesā un vienu lietu Rīgas apgabaltiesā. Tikai viena no šīm lietām ir atbildīgās amatpersonas lieta, kurai likums piešķir prioritāti, taču tiesvedība tajā ir apturēta, jo apsūdzētais atrodas meklēšanā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS