JAUNUMI

23. Februāris 2021 / 17:35

Deputāti: Labticīgo ieguvēju interešu aizsardzība kriminālprocesā ir jāpilnveido

Nepieciešams izstrādāt regulējumu, lai aizsargātu labticīgo ieguvēju intereses kriminālprocesā, otrdien, 23. februārī, pauda Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas deputāti un lēma rosināt Saeimas Juridisko komisiju vērtēt apakškomisijas priekšlikumu atbilstošiem grozījumiem Kriminālprocesa likumā. 

“Šis ir ļoti sarežģīts jautājums, kas prasa taisnīgu regulējumu,” uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins, akcentējot, ka apakškomisijas priekšlikums paredz risināt situāciju, kad kriminālprocess uzsākts par krāpšanu, kas izdarīta ar bezmantinieka mantu. 

A.Judins atsaucās uz sabiedrībā plašu rezonansi guvušo gadījumu, kad, nomirstot dzīvokļa īpašniekam, kuram nebija mantinieku, un dzīvoklim kļūstot par valsts īpašumu, krāpnieki viltoja dokumentus un dzīvokli realizēja pēc saviem ieskatiem. Šo īpašumu iegādājās labticīgais ieguvējs, un šogad tiesa atzina dzīvokli par noziedzīgi iegūtu mantu un lēma to atdot pēc piederības cietušajai - Latvijas valstij. 

“Apakškomisijas priekšlikums nav mēģinājums risināt vienu gadījumu, bet gan aicinājums izstrādāt regulējumu, lai aizsargātu labticīgos ieguvējus šādās situācijās,” akcentēja A. Judins. 

Priekšlikums paredz papildināt likumu, nosakot, ka bezmantinieku manta, kas atzīta par noziedzīgi iegūtu un uz kuru tās labticīgajam ieguvējam zemesgrāmatā ir nostiprinātas īpašuma tiesības, atstājama labticīgajam ieguvējam. Tāpat iecerēts noteikt, ka valsts labā no personas, kas izdarījusi noziedzīgo nodarījumu, piedzen šīs mantas vērtību. 

Sēdē klātesošie aktualizēja arī jautājumu par tiesiska mehānisma izveidi, lai labticīgajam ieguvējam varētu kompensēt zaudējumus. Tāpat tika norādīts uz nepieciešamību situāciju risināt kompleksi, vērtējot nepieciešamību izstrādāt priekšlikumus grozījumiem saistītajos likumos. 

Apakškomisija turpinās strādāt pie nepieciešamajām izmaiņām, lai efektīvāk varētu aizsargāt labticīgo ieguvēju intereses kriminālprocesā, sacīja A. Judins.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
AUTORU KATALOGS