JAUNUMI

14. Maijs 2021 / 09:47

Turpina stādāt pie bērnu administratīvās atbildības reformas ieviešanas

Piektdien, 14. maijā, uz darba grupas sēdi sanāks eksperti, lai vienotos par turpmāko darba plānu un diskutētu par normatīvā regulējuma izstrādi bērnu administratīvās atbildības reformas ieviešanai.

Tieslietu ministrijas ieskatā reforma ir jāvirza uz priekšu, jo uz bērniem nevar attiecināt tādu pašu tiesisko regulējumu kā pieaugušajiem. Ar bērniem ir jāstrādā savādāk, jo bērni pārkāpj likumu, piemēram, dēļ nelabvēlīgas vides ģimenē, pakļaušanas emocionālai vai fiziskai vardarbībai, vienaudžu ietekmes utt. Tieslietu ministrija uzsver, ka saglabājot administratīvos sodus bērniem, sodām bērnus par pieaugušo nespēju savlaicīgi pamanīt un sniegt bērniem nepieciešamo atbalstu. Tāpēc valstij ir jāreaģē uz bērna uzvedības cēloņiem, nevis sekām.

Tieslietu ministrija jau 11. maijā informēja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju par ministrijas plānoto ieceri. Saeimas deputāti atzinīgi vērtēja plānoto reformu. Dagmāra Beitnere-Le Galla: "Atbalstām Tieslietu ministrijas virzīto reformu, jo tā ir pētījumos balstīta pieeja un eiropeiska. Protams, ka jebkurai reformai būs pretinieki un pretestība būs saskatāma no to cilvēku puses, kuri strādā ar vecajām metodēm un nav orientēti uz pozitīvām pārmaiņām un reformām."

Tieslietu ministrija savā reformā piedāvā, ka turpmāk ar bērniem, kuriem ir antisociāla uzvedība, strādās pašvaldības atbildīgā iestāde. Iestādes uzdevums būs noskaidrot un novērst bērnu antisociālās uzvedības cēloņus, tajā pašā laikā, pievēršot un iesaistot ģimeni, lai turpmāk nepieļautu bērna likuma pārkāpšanu.

Jānorāda, ka bērnu profilakses lietas pašvaldībām jāiekārto jau šobrīd, jautājums ir par kvalitāti un vienveidīgu pieeju.

Tieslietu ministrija plāno regulējumu reformas ieviešanai izstrādāt līdz šī gada rudenim un iesniegt to Valsts sekretāru sanāksmē.

Darba grupā ir pārstāvji no Tieslietu ministrijas, Rīgas rajona tiesas, Veselības ministrijas, Valsts policijas, Labklājības ministrijas, Rīgas domes, Valsts probācijas dienesta, Augstākās tiesas, Iekšlietu ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Jūrmalas pašvaldības, Ģenerālprokuratūras, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Rīgas apgabaltiesas.  

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS