JAUNUMI

17. Maijs 2021 / 12:35

Izsludināti projektu konkursi Eiropas Komisijas programmu "Tiesiskums" un "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības" ietvaros

Eiropas Komisija (EK) 2021. gada 5. maijā Oficiālajā Vēstnesī ir publicējusi Eiropas Parlamenta un Padomes regulu ar ko izveido programmu "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības" un regulu, ar kuru izveido programmu "Tiesiskums".

Programmas "Tiesiskums" vispārīgais mērķis ir sekmēt tādas Eiropas tiesiskuma telpas turpmāku attīstību, kuras pamatā ir tiesiskums, tostarp tiesu neatkarība un objektivitāte, savstarpēja atzīšana un savstarpēja uzticēšanās un tiesu iestāžu sadarbība, tādējādi stiprinot arī demokrātiju, tiesiskumu un pamattiesību aizsardzību.

Programmas "Tiesiskums" specifiskie mērķi:

1. veicināt un atbalstīt tiesu iestāžu sadarbību civillietās un krimināllietās un sekmēt tiesiskumu un tiesu neatkarību un objektivitāti, tostarp, atbalstot centienus uzlabot valstu tiesu sistēmu efektivitāti un nolēmumu efektīvu izpildi;

2. atbalstīt un veicināt tiesu sistēmas personāla apmācību ar mērķi sekmēt kopīgu juridisko un tieslietu kultūru kā kultūru, kuras pamatā ir tiesiskums, un atbalstīt un veicināt Eiropas Savienības (ES) juridisko instrumentu konsekventu un efektīvu īstenošanu, kas ir nozīmīgi programmas īstenošanas kontekstā;

3. sekmēt efektīvu un nediskriminējošu tiesu iestāžu pieejamību visiem un efektīvu tiesisko aizsardzību, tostarp ar elektroniskiem līdzekļiem (e-tiesiskums), veicinot efektīvu civilprocesu un kriminālprocesu un sekmējot un atbalstot visu noziegumos cietušo tiesības, kā arī aizdomās turēto un apsūdzēto procesuālās tiesības kriminālprocesā.

EK apstiprinātā programmas "Tiesiskums" darba programma 2021.-2022. gadam ir pieejama ŠEIT. Minētajā dokumentā ir sniegta informācija par 2021. un 2022. gada vidēja termiņa programmas prioritātēm, konkursiem, atbalstāmajām aktivitātēm un mērķiem, kā arī atvēlēto finansējuma apmēru.

Gan programmas "Tiesiskums", gan programmas "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības" aktuālie konkursi tiek publicēti EK Funding&Tenders portālā un arī pieteikšanās projektu konkursos norisinās caur minēto portālu.

Programmas "Tiesiskums" ietvaros drīzumā tiks atvērta pieteikšanās darbības dotācijām uzsaukumā, kas atbalsta starptautiskus projektus ar mērķi stiprināt to personu tiesības, kuras tiek turētas aizdomās vai apsūdzētas noziegumos, kā arī noziegumos cietušo tiesības "Call for proposals for action grants to support transnational projects to enhance the rights of persons suspected or accused of crime and the rights of victims of crime (JUST-2021-JACC)", kurā pieteikties varēs līdz 2021. gada 9. septembrim. Informācija par konkursu pieejama ŠEIT.

ES programma "Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības" (CERV – Citizenship, Equality, Rights and Values) apvieno iepriekšējā perioda ES programmas "Eiropa pilsoņiem" (Europe for Citizens) un "Tiesības, Vienlīdzība un Pilsonība" (Rights, Equality and Citizenship). Tās vispārīgais mērķis ir aizsargāt un veicināt tiesības un vērtības, kas noteiktas līgumā par ES darbību, ES Pamattiesību hartā un piemērojamajās starptautiskajās cilvēktiesību konvencijās, jo īpaši, šim nolūkam atbalstot pilsoniskās sabiedrības organizācijas un citas ieinteresētās personas, kuras darbojas vietējā, reģionālā, valsts un transnacionālā līmenī, un sekmējot pilsonisko un demokrātisko līdzdalību, lai saglabātu un pilnveidotu atklātu, tiesībās balstītu, demokrātisku, vienlīdzīgu un iekļaujošu sabiedrību, kuras pamatā ir tiesiskums.

Par CERV programmu un izsludinātajiem konkursiem aicinām vairāk informācijas meklēt Kultūras ministrijas publikācijā ŠEIT.

Jautājumos, kas saistīti ar "Tiesiskums" programmas ietvaros plānotajiem un izsludinātajiem konkursiem aicinām sazināties ar EK e-pastā ec-justice-calls@ec.europa.eu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS