JAUNUMI

11. Jūnijs 2021 / 14:47

Uzņēmumu ilgtspējai veltītajā diskusijā eksperti vienisprātis par ESG jautājumu nozīmi ikviena biznesa konkurētspējas nodrošināšanā

Uzņēmumu ilgtspējai veltītajā diskusijā uzņēmēji un eksperti vienisprātis par ilgtspējīgu vides, sociālo un pārvaldības jautājumu nozīmi ikviena biznesa konkurētspējas un attīstības nodrošināšanā.

Eiropas Savienības stratēģiskie mērķi transformācijā uz videi draudzīgāku un ilgtspējīgāku ekonomiku, kā arī aktuālās biznesa vides prasības pasaulē ļoti skaidri demonstrē, ka ilgtspējīga pieeja vides, sociālajiem un pārvaldības jautājumiem vairs nav tikai uzņēmumu iekšējo vērtību vai labās gribas demonstrēšana. Šie principi neizbēgami kļūst par būtisku sastāvdaļu ikviena biznesa konkurētspējas un attīstības nodrošināšanā – secināts 11. jūnijā aizvadītajā tiešsaistes diskusija: “ESG: modes lieta vai nepieciešamība?”, kas bija jau trešais pasākums diskusiju ciklā labākai korporatīvai pārvaldībai.

Diskusijas ievadā zvērinātu advokātu biroja COBALT partneris un Tieslietu ministrijas Korporatīvās pārvaldības konsultatīvās padomes loceklis Gatis Flinters skaidrojot, kā jaunais Korporatīvās pārvaldības kodekss var palīdzēt sasniegt ESG mērķus, uzsvēra, ka sakārtota korporatīvā pārvaldība rada dubultu ieguvumu. Visupirms, laba korporatīvā pārvaldība pati par sevi ir viens no uzņēmuma ilgtspējas kritērijiem. Turklāt uzņēmumiem ar sakārtotu pārvaldības struktūru ir vieglāk definēt un sasniegt vides un sociālos mērķus.

Pēc tam sekojošajā paneļdiskusijā par korporatīvās pārvaldības lomu uzņēmuma ilgtspējas veicināšanā piedalījās SCHWENK Latvija valdes locekle, vides un juridiskā direktore Evita Goša, Kuehne + Nagel Latvija valdes priekšsēdētājs Kārlis Soika, neatkarīgais padomes loceklis Rīgas Satiksme, Rīgas namu pārvaldnieks Ainārs Ozols un SG Capital valdes priekšsēdētājs Harijs Švarcs. Paneļdiskusiju vadīja Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja un Tieslietu ministrijas Korporatīvās pārvaldības konsultatīvās padomes vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Daiga Auziņa-Melalksne: “Ilgtspēja ir un turpinās būt tuvākās desmitgades galvenais izaicinājums, kas skars visas uzņēmējdarbības jomas. Konkurence tikai ar cenu nav ilgtspējīga stratēģija mūsdienu izpratnē, jo patērētāju vērtību skala piedzīvo nozīmīgas pārmaiņas.”

Diskusijas klausītāju aptaujā, vaicāti par to, kam primāri uzņēmumā jāuzņemas atbildība par atbilstošiem ESG procesiem, lielākā daļa jeb 53% auditorijas uzskatīja, ka tai jābūt valdei, savukārt 30% norādīja, ka primāri atbildība būtu jāuzņemas uzņēmuma padomei, bet 15% - ka akcionāriem. Šie rezultāti ļauj secināt, ka ESG jautājumiem ir visaptveroša nozīme un šo mērķu sasniegšanā ir jāpiedalās visiem uzņēmuma pārvaldes līmeņiem.

Diskusijas otrajā daļā Alphinox valdes priekšsēdētāja Jūlija Bistrova skaidrojot, vai uzņēmumiem un investoriem patiesi rūp ESG jautājumi, akcentēja, ka Baltijas uzņēmumi jau ir mainījuši savus paradumus un savas misijas priekšplānā aizvien biežāk izvirza ilgtspējas tematus.

Pasākuma noslēguma paneļdiskusijā par ESG izaicinājumiem un nozīmi konkurētspējas palielināšanā piedalījās MADARA Cosmetics valdes priekšsēdētāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere, Latvijas Finieris padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis, SEB bankas valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere un Blue Circle (zīmols Zivs uz Ledus) vadītājs Lauris Apsis. Paneļdiskusiju vadīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes locekle Kristīne Černaja-Mežmale.

Kristīne Černaja-Mežmale: "Kā secinājām diskusijā, ilgtspēja jau šobrīd ir veiksmīgu uzņēmumu būtiska darbības komponente un pagaidām arī to stratēģiskā priekšrocība. Tas ir mudinājums arī citiem uzņēmumiem pievērsties vides aizsardzības, sociālās atbildības un labas pārvaldības jautājumiem, lai uzņēmumu izaugsmes virzītājspēks būtu fokusēts virzienā, kas nākotnē kļūs par pašsaprotamu uzņēmējdarbības un konkurētspējas aspektu. Darbības lauks ilgtspējas jomā ir plašs, un tajā var daudz paveikt kā mazi, tā lieli uzņēmumi, tomēr viss sākas ar izpratni un gribu."

Savukārt auditorijas aptaujā, jautājot, vai klausītājiem ir skaidrs, kādas lietas praktiski darāmas uzņēmumam, lai veicinātu ESG ievērošanu ikdienā, 62% respondentu atbildēja, ka jau šobrīd viņu pārstāvētais uzņēmums īsteno ilgtspējīgu pieeju vides, sociālajiem un pārvaldības jautājumiem. Tikai 20% atzina, ka viņiem nav skaidras praktiskas darbības ESG kontekstā. Aptaujas rezultāti liecina, ka uzņēmumi apzinās ilgtspējas jautājumu nozīmi un ir gatavi izvirzīt aizvien ambiciozākus vides aizsardzības, sociālās atbildības un labas pārvaldības mērķus.

Diskusijas ieraksts pieejams šeit.

Diskusiju organizēja Korporatīvās pārvaldības konsultatīvā padome sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Nasdaq Riga, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, zvērinātu advokātu biroju COBALT, Alphinox, un citiem partneriem, kuriem rūp laba korporatīvā pārvaldība Latvijā.

Diskusiju cikla labākai korporatīvajai pārvaldībai nākamajā pasākumā 2021. gada 10. septembrī runāsim par atalgojuma politikas, akciju opciju un dividenžu politikas aspektiem. Plašāka informācija par diskusiju ciklu pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS