JAUNUMI

18. Jūnijs 2021 / 16:07

Tieslietu padome vienbalsīgi atbalsta TM rosinājumu veidot vienotu tiesnešu un prokuroru kvalifikācijas celšanas centru

Piektdien, 18. jūnijā, Tieslietu padome vienbalsīgi atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavoto koncepciju tiesnešu un prokuroru kvalifikācijas celšanas sistēmas reformai. Reformas ieviešanu pārraudzīs Tieslietu ministrija sadarbībā ar Tieslietu padomi, savukārt investīcijas ieviesīs Tiesu administrācija sadarbībā ar Ģenerālprokuratūru, Augstāko tiesu un Iekšlietu ministriju.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns uzsver: “Valstij ir pienākums sekmēt tiesu un tiesībaizsardzības iestāžu stipru, kompetentu un neatkarīgu darbību. Kopīgiem spēkiem esam paveikuši lielu darbu – sagatavots konkrēts piedāvājums augstākā līmeņa mācību centra izveidei, lai nodrošinātu tiesu sistēmas izaugsmi un attīstību, kā arī ieviestu ilgtermiņa mācību stratēģiju un kvalifikācijas celšanas sistēmu tiesnešiem, prokuroriem, tiesu un prokuratūras darbiniekiem un izmeklētājiem jautājumos, kas saistīti ar tiesas procesa efektīvu norisi."

"Ilgtermiņā vienota tieslietu mācību centra izveide veicinās efektīvu tiesu un tiesībaizsardzības iestāžu darbību, lietu iztiesāšanas ātrumu un kvalitāti. Tas ne tikai stiprinās tiesiskuma pamatus Latvijā, bet pieaugs arī sabiedrības uzticēšanās tiesu varai, prokuratūrai un tiesībsargājošajām iestādēm," uzsver J. Bordāns.

Vienotā mācību centra darbībā tiks nodrošināta kompleksa un uz sabiedrības un tiesu varas vajadzībām balstīta pieeja tiesu varas profesionālo kompetenču attīstībai. Tieslietu mācību centrs plānos, izstrādās un realizēs ilgtermiņa mācību programmas, kas secīgi papildinās viena otru. Tieslietu ministrija rosina veidot pastāvīgu un vienotu mācību institūciju, kuras uzdevums ir nodrošināt iespēju katram tiesu sistēmā strādājošam pilnvērtīgi attīstīt un uzlabot nepieciešamās prasmes kvalitatīvai darba pienākumu veikšanai.

Reformas ieviešanas sākotnējā posmā līdz 2022. gadam tiek paredzēta normatīvās bāzes izstrāde, uz kuras pamata tiks izveidots vienotais kvalifikācijas pilnveides mācību centrs, kā arī mācību centra institucionālā modeļa un struktūras definēšana, un darbinieku kompetenču noteikšana. Tāpat no 2022. gada tiks izstrādātas jaunas un attīstītas esošās mācību programmas tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, prokuroriem un prokuroru palīgiem, kā arī izmeklētājiem starpdisciplināros jautājumos. Savukārt līdz 2024. gadam ir paredzēta infrastruktūras atjaunošana un uzlabošana vienotā kvalifikācijas pilnveides mācību centra vajadzībām, kā arī tā darbības uzsākšana.

Tieslietu padomei iesniegtajā ziņojumā Tieslietu ministrija norāda, ka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija, tāpat kā finanšu noziegumu spektrs kļūst aizvien sarežģītāks un apjomīgāks, un uzliek lielu atbildību tiesībsargājošām iestādēm – izmeklētājiem, prokuroriem un tiesām – spēt darboties kā vienotam mehānismam. Šī iemesla dēļ nepieciešama vienota mācību institūcija, lai varētu koordinēti plānot nepieciešamās kvalifikācijas pilnveides programmas un nodrošināt vienotu profesionālās kvalifikācijas līmeni, tostarp veicinot priekšnoteikumus efektīvai lietas iztiesāšanai.

PAPILDU INFORMĀCIJA

Tieslietu audita ietvaros veiktās Valsts kontroles revīzijas “Noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanas un iztiesāšanas efektivitāte” ietvaros ir secināts, ka vismaz 69% gadījumu no revīzijā analizētajām lietām konstatēts vienotas izpratnes trūkums (izmeklētāju un prokuroru, vai prokuroru vidū, vai starp prokuroru un tiesu), savukārt vismaz 37% gadījumu konstatētas pieļautas kļūdas tiesību normu piemērošanā vai nepietiekama izpratne par pierādāmajiem apstākļiem konkrētā noziedzīga nodarījuma sastāva konstatēšanai. Rezultātā vienotas izpratnes trūkums par Krimināllikuma normu piemērošanu veicina kriminālprocesu ieilgšanu.

Mācību centra izveide tiek finansēta no Atveseļošanās fonda līdzekļiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS