JAUNUMI

15. Oktobris 2021 / 13:53

Tiesu administrācija Valsts valodas dienu sagaida ar mācību ciklu

Valsts valodas diena ir atgādinājums rūpēties par latviešu valodu, tās kvalitāti un attīstību, arī tiekties pēc izcilības valsts valodas prasmē, kā to norādījis Valsts prezidents Egils Levits.  Katrs no mums to var darīt individuāli ikdienas valodas lietojumā, taču novērtējams ir atbalsts darbavietā un darba pienākumos. 

Tiesu administrācija saviem nodarbinātajiem un pilsētu (rajonu) tiesu un apgabaltiesu tiesnešiem un darbiniekiem nodrošina atbalstu, iespēju konsultēties un vērsties pie vecākās referentes lingvistes dažādos ar latviešu valodu saistītos jautājumos. Šajā gadā norisinājās lekciju cikls par vairākām latviešu valodas tēmām, atgādinot par gramatikas normām, dodot iespēju pārbaudīt zināšanas un uzdot jautājumus. Kopumā šo iespēju ir izmantojuši vairāk nekā 650 dalībnieku. 

Pērn publicējām Eiropas Sociālā fonda projektā “Justīcija attīstībai” tapušo rokasgrāmata “Latviešu valoda tiesu nolēmumos”, kas ir brīvi pieejama ne tikai tiesnešiem un tiesu darbiniekiem, bet arī citām juridiskām profesijām un jebkuram interesentam. Rokasgrāmatai šobrīd tiek veikti uzlabojumi un papildinājumi, lai nezaudētu saikni ar aktualitātēm latviešu valodā.

Darbs pie konsultāciju un atbilžu sniegšanas, metodisko palīgmateriālu veidošanas un mācību organizēšanas turpinās un turpināsies, lai nodrošinātu visaptverošu atbalsta funkciju dažkārt ne tik vienkāršās valodās situācijās. 

Valsts valodas dienas atzīmēšana 15. oktobrī ir īpaši būtiska, jo 1998. gadā 15. oktobrī Satversmes ceturtajā pantā latviešu valoda tika nostiprināta kā valsts valoda Latvijas Republikā, nostiprinot latviešu valodu kā konstitucionālu vērtību.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS