JAUNUMI

20. Oktobris 2021 / 15:14

Uzlabota tiesībaizsardzības iestāžu kapacitāte organizētās noziedzības apkarošanā

Otrdien, 19. oktobrī, Ministru kabinets pieņēma zināšanai Iekšlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par “Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plāna 2018.–2020. gadam” (ONNAP) izpildi.

ONNAP mērķis ir padarīt efektīvāku ar organizēto noziedzību saistītu noziedzīgo nodarījumu novēršanu un apkarošanu, samazinot to negatīvo ietekmi uz ekonomiku, kā arī radīt pilnvērtīgus apstākļus tiesībaizsardzības institūciju cīņai ar organizēto noziedzību.

ONNAP īstenošanai ir noteikti divi virzieni. Pirmkārt, tiek veidota vienota valsts pārvaldes institūciju nodarbināto izpratne par prioritārajām organizētās noziedzības darbības jomām un ietekmi uz valsts ekonomiskajām interesēm un iedzīvotāju drošību.  Otrkārt, padarīta efektīvāka tiesībaizsardzības institūciju darbība organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas prioritārajās jomās.

Ir izstrādātas organizētās noziedzības, smago un sevišķi smago noziegumu apkarošanas efektivitātes monitoringa metodes un, pamatojoties uz tām, sagatavoti monitoringa ziņojumi par tabakas izstrādājumu nelikumīgu apriti, naftas produktu nelikumīgas aprites monitoringu, kā arī akcīzes nodokļa plaisu. Šīs monitoringa metodes ļaus novērtēt organizētās noziedzības tendences un tās apkarošanas efektivitāti.

ONNAP ietvaros tika pilnveidota arī tiesībaizsardzības institūciju profesionālā pilnveide kriminālizlūkošanas jomā. Amatpersonas regulāri tika apmācītas ar kriminālizlūkošanu saistītās pieaugušo neformālās izglītības programmās. Apmācības īstenotas ļoti plašā spektrā, tai skaitā ar fokusu uz organizēto noziedzību, ekonomiskajiem un finanšu noziegumiem, smago un sevišķi smago noziegumu apkarošanu, korupcijas apkarošanu, analītisko programmatūru izmantošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu, kibernoziegumu izmeklēšanu un ēnu ekonomikas apkarošanu.

Tā kā nepārtraukti pieaug kriminālprocesu skaits ar sarežģītām shēmām noziedzīgi iegūtas mantas slēpšanā, stiprināta Valsts policijas kapacitāte sarežģītu lietu izskatīšanā un izveidoti vai piešķirti papildu amati.

Plāna ietvaros veikta sodu reģistra pilnveidošana automātiskai datu apmaiņai ar Eiropas sodāmības reģistru informācijas sistēmu (ECRIS), lai uzlabotu sistēmu funkcionalitāti automātiskai datu apmaiņai un pilnveidotu no ECRIS iegūtās sodāmības informācijas apstrādes un analīzes procesus.

Analītiskās kapacitātes uzlabošanai ir uzsākta kriminālizlūkošanas informācijas uzkrāšanas un aprites sistēmas izstrāde, kas nodrošinās ar mūsdienīgām informācijas analīzes iespējām.

Valsts policija un Iekšlietu ministrija ir organizējusi sabiedriskās aptaujas par sabiedrības pieredzi ar noziedzību un tās apkarošanu, tajā skaitā arī jautājumos par sabiedrības iesaisti noziedzības apkarošanā, kas ļauj monitorēt sabiedrības vēlmi sniegt savu atbalstu noziedzības apkarošanā un identificēt faktorus, kas ļautu panākt plašāku sabiedrības iesaisti.

Iekšlietu ministrijai sadarbībā ar kompetentajām tiesībaizsardzības institūcijām un plāna īstenošanā iesaistītajām institūcijām valdība uzdeva izstrādāt plāna “Organizētās noziedzības novēršanas un apkarošanas plāns 2022.–2024. gadam” projektu un iesniegt to izskatīšanai Ministru kabinetā līdz 2021. gada 30. decembrim.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS