JAUNUMI

1. Decembris 2021 / 17:34

Eiropas Komisija ierosina juridiskus un praktiskus pagaidu pasākumus ārkārtas situācijas pie ES ārējās robežas ar Baltkrieviju risināšanai

Komisija šodien nāk klajā ar pagaidu pasākumu kopumu patvēruma un atgriešanas jomā, kuru mērķis ir palīdzēt Latvijai, Lietuvai un Polijai risināt ārkārtas situāciju pie ES ārējās robežas ar Baltkrieviju. Minētie pasākumi ļaus šīm dalībvalstīm izveidot ātras un sakārtotas procedūras, lai pārvaldītu šo situāciju, pilnībā ievērojot pamattiesības un starptautiskās saistības, kas ietver neizraidīšanas principu. Šis priekšlikums izriet no Eiropadomes aicinājuma Komisijai ierosināt izmaiņas, kas vajadzīgas ES tiesiskajā regulējumā, un konkrētus pasākumus, kuru pamatā ir adekvāts finansiāls atbalsts, lai nodrošinātu tūlītēju un pienācīgu reakciju saskaņā ar ES tiesību aktiem un starptautiskajām saistībām, kas ietver pamattiesību ievērošanu. Šie pasākumi, kuru pamatā ir Līguma par Eiropas Savienības darbību 78. panta 3. punkts, stāsies spēkā pēc tam, kad tos būs pieņēmusi Padome. Notiks apspriešanās ar Eiropas Parlamentu. Pasākumi būs spēkā 6 mēnešus.

Ierosinātie pagaidu pasākumi

Šajā priekšlikumā iekļautie pasākumi ir ārkārtēji izņēmuma pasākumi. Šos pasākumus piemēros 6 mēnešus, ja vien tie netiks pagarināti vai atcelti. Tie attieksies uz tādiem trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri neatbilstīgi ir ieceļojuši ES no Baltkrievijas un atrodas pie robežas vai kuri ierodas robežšķērsošanas vietās. Minētā priekšlikuma galvenie elementi ir šādi.

Ārkārtas procedūra migrācijas un patvēruma pārvaldībai pie ārējām robežām

Minētās trīs dalībvalstis varēs pagarināt patvēruma pieteikumu reģistrācijas periodu līdz 4 nedēļām (šobrīd 3-10 dienas). Turklāt šīs dalībvalstis visu patvēruma pieteikumu izskatīšanai pie robežas var piemērot patvēruma procedūru, kuras piemērošanas ilgums, ieskaitot pārsūdzības izskatīšanu, nepārsniedz 16 nedēļas. Izņēmums ir gadījumi, kad nav iespējams sniegt pienācīgu atbalstu pieteikuma iesniedzējiem ar īpašām veselības problēmām. Šajā sakarā prioritāte būtu jāpiešķir pamatotiem pieprasījumiem, kā arī pieprasījumiem, kas iesniegti par ģimenēm un bērniem.

Uzņemšanas materiālie apstākļi. Attiecībā uz uzņemšanas apstākļiem dalībvalstis nodrošina tikai pamatvajadzības, piemēram, gadalaikam raksturīgajiem laikapstākļiem pielāgotu pagaidu pajumti, pārtiku, ūdeni, apģērbu, pienācīgu medicīnisko aprūpi un palīdzību neaizsargātām personām, pilnībā respektējot cilvēka cieņu. Ir svarīgi, lai dalībvalstis nolūkā atbalstīt personas šajā ārkārtas situācijā nodrošinātu ciešu sadarbību ar UNHCR un attiecīgām partnerorganizācijām.

Atgriešanas procedūra. Attiecīgās dalībvalstis varēs piemērot vienkāršotas un ātrākas valsts procedūras, arī to personu atgriešanai, kuru starptautiskās aizsardzības pieteikumi šajā kontekstā ir noraidīti.

Veicot šajā priekšlikumā paredzētās procedūras, ir jāievēro pamattiesības un ES tiesību aktos paredzētās īpašās garantijas, kas ietver bērna intereses, neatliekamo veselības aprūpi un neaizsargātu cilvēku vajadzības, piespiedu līdzekļu izmantošanu un aizturēšanas apstākļus.

Praktisks atbalsts un sadarbība

ES aģentūru atbalsts. ES aģentūras ir gatavas palīdzēt dalībvalstīm, kuras to lūdz. Eiropas Patvēruma atbalsta birojs (EASO) var palīdzēt reģistrēt un apstrādāt pieteikumus, nodrošināt neaizsargātu personu skrīningu un atbalstīt atbilstošas uzņemšanas pārvaldību, izstrādi un ieviešanu. Turklāt Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra ir gatava sniegt atbalstu saistībā ar robežkontroles darbībām, tai skaitā skrīningu un atgriešanas operācijām. Ir pieejams arī Eiropola atbalsts, proti, tas var sniegt izlūkdatus cilvēku kontrabandas apkarošanai.

Sadarbības turpināšana. Komisija, dalībvalstis un ES aģentūras turpinās sadarboties. Šīs sadarbības ietvaros dalībvalstīm arī turpmāk ES migrācijas sagatavotības un krīzes pārvaldības mehānisma tīklā būs jāziņo attiecīgie dati un statistika.

Komisija regulāri pārskatīs situāciju, un tā var ierosināt Padomei pagarināt vai atcelt šos pagaidu pasākumus.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS