JAUNUMI

6. Decembris 2021 / 09:12

Ar gada pārskata sanāksmi sagaida Rīgas apgabaltiesas dibināšanas 103. gadadienu

3. decembrī Rīgas apgabaltiesas 2021. gada pārskata sanāksmē tās tiesnešus un tiesas darbiniekus uzrunāja Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, ģenerālprokurors Juris Stukāns un aicinātie viesi. 

Sagaidot Rīgas apgabaltiesas dibināšanas 103. gadadienu, sanāksmē uzklausīti apsveikumi no tieslietu sistēmas organizāciju  pārstāvjiem gan Latvijā, gan ārvalstīs, arī no kolēģiem un sadarbības partneriem citās institūcijās.

Sanāksmes laikā Rīgas apgabaltiesas tiesnešus un darbiniekus uzrunāja Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka, Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne Kristīne Strada Rozenberga, Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Armīns Meisters, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas priekšsēdētāja Adrija Buliņa, Valsts policijas priekšnieka vietnieks un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte, kā arī ASV Tieslietu departamenta federālais prokurors un reģionālais rezidējošais juridiskais padomnieks ASV vēstniecībā Latvijā Amīts Kabravala.

Atklājot gada pārskata sanāksmi, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone atzīmēja, ka šī sanāksme atšķiras no iepriekšējām, jo pirmoreiz pilnībā notiek attālinātā formātā gan tiesā, gan aicinātajiem viesiem. Rīgas apgabaltiesā ir amata vietas 65 tiesnešiem un 136 darbiniekiem. Ziņojumā par šajā gadā paveikto tiesas priekšsēdētāja akcentēja, ka Rīgas apgabaltiesā šogad ir izskatīti 64 % no kopējā vispārējās jurisdikcijas tiesās apelācijas instancē izskatīto lietu apjoma.

“Tas liecina, ka strādājam pietiekami efektīvi un intensīvi, ko nav mazinājuši ar kovida pandēmiju saistītie ierobežojumi,” uzsvēra Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja un norādīja, ka viens no lielākajiem izaicinājumiem, ar ko pašlaik strādā tiesa, ir e lietas ieviešana, uztverot to kā risināmu uzdevumu, nevis jaunu problēmu. Tiesas priekšsēdētāja sanāksmes dalībniekiem sniedza pārskatu par šī gada aktivitātēm, kuru nav bijis mazums vairākos nozīmīgos virzienos – gan veicot plašu tiesu prakses pētniecības darbu, gan attīstot tiesu dialogu, iesaistoties mācību un starptautiskos projektos, arī veidojot tiesas komunikāciju ar sabiedrību.

Rīgas apgabaltiesas kolektīvu sanāksmē sveica Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova un uzsvēra tiesu dialoga nozīmi, jo veicam kopīgu darbu, lai sasniegtu kopīgus mērķus. Izsakot pateicību Rīgas apgabaltiesai par to, ka tā vairo tiesiskumu mūsu valstī un ceļ uzticību tiesu varai, Sanita Osipova norādīja: “Apgabaltiesa ir atbildīga par veselu tiesas sistēmas daļu, ne tikai par tiesas spriešanu.”

Sanāksmes dalībniekus attālināti uzrunāja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, uzsverot, ka tiesu darba kvalitāte un attīstība ir uz pareizā ceļa, par to norāda gan klientu aptauja, gan Eiropas tiesu sistēmu rādītāju apkopojums.

Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja Irīna Jansone iepazīstināja sanāksmes dalībniekus ar ziņojumu par kolēģijā paveikto šajā gadā, atzīmējot, ka darbības rādītāji liecina par noturīgu tiesas darba kvalitāti: “Pozitīvi, ka arī pandēmijas apstākļos tiesa spēj nodrošināt visu lietu, arī sūdzību par procesuāliem piespiedu līdzekļiem savlaicīgu izskatīšanu.”

Kā viens no lielākajiem šī gada izaicinājumiem tika uzsvērta Rīgas apgabaltiesas specifika, kurai tagad apelācijas instancē ir piekritīgas visas sūdzības procesā par noziedzīgi iegūtu mantu, ne tikai Ekonomisko lietu tiesā izskatītās. Tiesnese Irīna Jansone ierosināja, ka visas šīs sūdzības procesā par noziedzīgi iegūtu mantu apelācijas instances tiesā būtu izskatāmas rakstveidā.

Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas priekšsēdētāja Līga Blūmiņa Rīgas apgabaltiesas gada pārskata sanāksmes dalībniekus un klausītājus informēja par Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas darba rezultātiem 2021. gadā, salīdzinot darba rādītājus arī ar iepriekšējiem gadiem.

Par lietu izskatīšanas termiņiem L. Blūmiņa norādīja, ka 2021. gadā 61 % lietu tiek izskatīts līdz trīs mēnešiem no lietas saņemšanas brīža, savukārt 23 % – trīs līdz sešos mēnešos.

Tiesu administrācijas direktors Andris Munda pateicās Rīgas apgabaltiesai par aktīvu iesaisti un līdzdalību starptautiskajos projektos, kas saistīti ar tiesu darba organizāciju un tiesu sistēmas attīstību. Ar Tiesu administrācijas apbalvojumu saņemšanu attālināti tika sveikti Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese Iveta Vīgante, tiesnešu palīdzes Krimināllietu tiesas kolēģijā Evija Sarapova, Kaira Karpova un Irēna Ulmane, kā arī tiesas konsultante Civillietu tiesas kolēģijā Ina Kiseļova.

Sanāksmes noslēgumā Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone pateicās visiem Rīgas apgabaltiesas tiesnešiem un tiesā strādājošajiem par paveiktā darba kvalitāti un izteica lielu pateicību aicinātajiem viesiem par vērtīgajām atziņām, kas dos jaunu enerģiju un stiprinās turpmāko sadarbību.

Lai arī sanāksmes laikā gadījās tehniskas aizķeršanās, centāmies tās atrisināt pēc labākās sirdsapziņas. Plašāku izklāstu par gada pārskata sanāksmē minēto Rīgas apgabaltiesa publiskos pēc informācijas apkopošanas.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS