FOTO UN VIDEO

16. Maijs 2022 / 15:50

“Satversmes lasīšana pēc 24. februāra”: eseju krājuma autoru diskusijas tiešraide

1922. gada 15. februārī apritēja 100 gadi, kopš Satversmes sapulce pieņēma Latvijas konstitūcijas tekstu. Satversme stājās spēkā tā paša gada 7. novembrī. 2022. gadā, sadarbojoties vairākām institūcijām, tika atklāts Satversmes simtgades gads ar moto “Atver Satversmi” un mērķi iesaistīt pēc iespējas plašu sabiedrību Latvijas konstitūcijas un valsts pamatos likto principu un vērtību izzināšanā un apspriešanā. 

Satversmes pieņemšanas simtgadē klajā nāca žurnāla “Jurista Vārds” (izdevējs –"Latvijas Vēstnesis") veidots esejukrājums – grāmatžurnāls “Latvijas Republikas Satversmei – 100”, kurā vairāk nekā 50 Latvijas tiesībnieki analizē Satversmes būtiskākos jēdzienus. Izdevuma iecerētā svinīgā atvēršana 15. februārī nevarēja notikt pandēmijas dēļ. Savukārt pavasarī Satversmes analīze notiek jau nākamā satricinājuma – Krievijas iebrukuma Ukrainā – apstākļos. Tādēļ iecerētā eseju autoru tikšanās ieguvusi citu jēgu un tēmu – “Satversmes lasīšana pēc 24. februāra”. 

Pasākuma gaitā iecerēts meklēt atbildes uz jautājumiem: 

  • Vai Satversme spēj reaģēt uz izaicinājumiem, pietiekami saliedē Latvijas tautu un palīdz valstij efektīvi darboties šādu satricinājumu apstākļos? Kāds ir pašaizsargājošas demokrātijas tvērums? 
  • Ārpolitiskie un iekšpolitiskie virzieni Eiropas valstu, to skaitā Latvijas, valstiskuma ilgtspējas nodrošināšanai (spēcīga nācijvalsts vai dziļa integrācija starptautiskās organizācijās; liberālas demokrātijas izdzīvošanas iespējas iepretī autoritārismam un populismam utt.)?
  • Kā pēc 2022. gada 24. februāra ir mainījusies pasaule un moderno starptautisko tiesību pamatpostulāti (piemēram, agresīvs karš ir aizliegts, valstīm ir tiesības uz pašnoteikšanos utt.)?

PROGRAMMA 

  • Valsts prezidenta Egila Levita uzruna
  • Žurnāla “Jurista Vārds” galvenās redaktores Dinas Gailītes uzruna 
  • Eseju krājuma autoru diskusija 

Piedalās: 

  • Satversmes tiesas tiesnesis Gunārs Kusiņš
  • Latvijas Universitātes profesore Dr. iur. Sanita Osipova
  • zvērināts advokāts Saulvedis Vārpiņš un 
  • zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis

Vada: Valsts prezidenta padomnieks Dr. iur. Jānis Pleps

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS