JAUNUMI

19. Maijs 2022 / 13:50

Saistībā ar Amerikas Savienotajās valstīs notiekošu starptautiskas krāpšanas lietas izmeklēšanu aizturēts Latvijas valstspiederīgais

11. aprīlī Valsts policija, izpildot izdošanas lūgumu, kas saņemts no Amerikas Savienoto valstu tiesībsargājošām iestādēm, aizturēja Latvijas valstspiederīgo saistībā ar līdzdalību starptautiskā krāpšanas shēmā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā. Saskaņā ar ASV tiesas dokumentiem, noziedzīgā personu grupa iedzīvotājiem ASV izkrāpusi vairāk nekā 10 miljonu ASV dolāru. Drīzumā aizturētais vīrietis tiks izdots Amerikas Savienotajām valstīm.

Kopš 2016. gada ASV tiesībsargājošās iestādes veic izmeklēšanu par starptautisku krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ko izdarījušas personas, kas dzīvo ASV un Eiropā. Organizētās grupas dalībnieki interneta vietnē bija ievietojuši sludinājumus par automašīnu, būvniecības iekārtu, lauksaimniecības tehnikas un laivu tirdzniecību, kas patiesībā nepieder organizētās grupas dalībniekiem. Šīs preces tika piedāvātas pārdošanā tādās tīmekļu vietnēs kā "Craigslist" un "eBay" ar mērķi piesaistīt pircējus visā Savienoto Valstu teritorijā. Potenciālajiem pircējiem tika prasīts pārskaitīt naudu krāpnieciskā veidā izveidotajos bankas kontos, pēc kā šie līdzekļi tikuši izņemti no bankas kontiem un, izmantojot elektroniskos pārvedumus, pārskaitīti no ASV. Pircēji tā arī nesaņēma iegādātās preces.

Minētās shēmas vadītāji vervēja darbiniekus jeb naudas mūļus no Austrumeiropas, lai tie dotos uz ASV un atvērtu nepieciešamos bankas kontus un izņemtu tajos ienākošos naudas līdzekļus. Savukārt uzraugi koordinēja krāpnieciskās darbības, sniedza instrukcijas un viltotos dokumentus banku kontu atvēršanai un norādīja, kad nepieciešams izņemt naudu. Tāpat uzraugi atskaitījās vadītājiem, kas pārvaldīja līdzekļu virzību ārvalstīs.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 29 gadus vecais Latvijas valstspiederīgais iesaistīts šajā shēmā kā uzraugs.

Latvijas Valsts policija saņēma tiesiskās palīdzības lūgumu no ASV, kā ietvaros bija jāveic kratīšana minētā Latvijas valstspiederīgā dzīvesvietā un viņš jānopratina. Personas dzīvesvietā tika veikta kratīšana un izmeklēšanai nozīmīgi priekšmeti tika izņemti tajā pašā dienā, kad persona tika arestēta saskaņā ar ASV izdošanas lūgumu. Persona drīzumā tiks izdota ASV. Kratīšanu personas dzīvesvietā šā gada 11. aprīlī veica Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības pārvalde sadarbībā ar Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonām, piedaloties arī ASV Federālās izmeklēšanas biroja (FIB) amatpersonām. Kratīšanas laikā tika izņemta datortehnika, mobilie telefoni, pieraksti, dažādas banku kartes un vairākas SIM kartes.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS