JAUNUMI

20. Maijs 2022 / 19:45

Valsts prezidents: Tikai stabila, nodrošināta un arī atbilstoši atalgota tiesu vara spēj nodrošināt tiesiskas valsts pamatprincipa darbību praksē
Ilmārs Znotiņš, VPK

Valsts prezidents Egils Levits šodien atklāja konferenci “Tiesas neatkarība demokrātiskas sabiedrības interesēs”. 

Valsts prezidents Egils Levits šodien atklāja konferenci “Tiesas neatkarība demokrātiskas sabiedrības interesēs”. Savā runā E. Levits norādīja uz demokrātijas un tiesiskuma principu līdzsvara nepieciešamību konstitucionālas valsts iekārtā: “Tiesiskas valsts pamatprincipa darbību nodrošina neatkarīga tiesu vara, kas garantē katrai personai tās tiesību aizsardzību taisnīgā tiesā un sekmē, lai likums un tiesības tiktu piemērotas un būtu iedarbīgas.  Nav nejauši, ka populistiskas valdības, lai arī demokrātiski ievēlētas, cenšas mazināt tiesu varas neatkarību. Populisma mērķis ir izjaukt konstitucionālas valsts līdzsvaru starp demokrātijas principu no vienas puses un tiesiskas valsts principu no otras puses. Populisms uzsver demokrātijas principa pārākumu, absolutizē šo principu uz tiesiskas valsts principa rēķina. Šo līdzsvaru it sevišķi sargāt ir Satversmes tiesas uzdevums.”

“Modernā konstitucionālā valsts iekārtā demokrātijas pamatprincipam pakļautās valsts institūciju un arī visas sabiedrības pienākums ir respektēt tiesu varu, lai abi principi tiktu ievēroti. Respekts – tā ir šādas valsts iekārtas attieksmes forma pret tiesu varu, un šī forma ir saistoša gan valsts institūcijām, gan sabiedrībai kopumā,” turpināja E. Levits.

“Tikai stabila, nodrošināta un arī atbilstoši atalgota tiesu vara spēj nodrošināt tiesiskas valsts pamatprincipa darbību praksē. Iekšējie un ārējie valsts satricinājumi, politiskās spēles un atsevišķu ietekmīgu personu personiskās intereses nedrīkst ietekmēt neatkarīgu tiesu varu, kas ir padota tikai likumam un tiesībām,” uzvēra Valsts prezidents.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS