JAUNUMI

30. Jūnijs 2022 / 12:18

Publicēts otrais grāmatžurnāls Satversmes tiesas izdevumu sērijā par pamattiesībām
Toms Norde

Šodien, 30. jūnijā, klajā nāk Satversmes tiesas grāmatžurnāls “Latvijas Republikas Satversmes 91. pants: tiesiskās vienlīdzības princips. Satversmes tiesas judikatūra”.

Satversmes 91. pants ir būtisks instruments, kas tiek lietots, lai Latvijā veidotu un koptu iekļaujošu sabiedrību. Vairāk nekā 25 gadu laikā Satversmes tiesa ir uzkrājusi ievērojamu pieredzi tiesiskās vienlīdzības principa satura atklāšanā un piemērošanā. Izdevuma tapšanā izmantoti gandrīz 160 Satversmes tiesas nolēmumi, bet tā tekstā iekļautas atziņas no 109 nolēmumiem. Tādējādi šis grāmatžurnāls uzskatāms par apjomīgāko Satversmes tiesas atziņu krājumu tiesiskās vienlīdzības principa satura iz­zināšanai.

Grāmatžurnāla saturs veidots, visupirms pievēršoties vispārīgākiem jautājumiem un pēc tam fokusējoties uz konkrētiem tiesiskās vienlīdzības principa aspektiem. Lasītāju ērtības labad ir izveidots arī nolēmumu rādītājs, kurā atrodama pilnīga informācija par katru šajā grāmatžurnālā izmantoto nolēmumu ar norādi uz nodaļu, kurā tas pieminēts. Grāmatžurnālā iekļauti nolēmumi, kas pieņemti līdz 2021. gada 2. decembrim.

Grāmatžurnālu par tiesiskās vienlīdzības principu sagatavoja Satversmes tiesas Juridiskais departaments: departamenta vadītājs Kristaps Tamužs, kā arī Satversmes tiesas padomnieki Gatis Bārdiņš, Sandijs Statkus, Uldis Krastiņš, Elīna Podzorova un Aleksandrs Potaičuks. Izmantoto nolēmumu rādītāju sastādījusi Satversmes tiesas tiesneša palīdze Anete Suharževska. Valodas redaktore – Marika Saturiņa.

Gramatžurnāls izdots valsts akciju sabiedrības “Tiesu namu aģentūra” apgādā, un tas būs nopērkams aģentūras grāmatnīcā https://tnagramatas.tna.lv/.

Par Satversmes tiesas izdevumu sēriju

2020. gadā ar grāmatžurnālu “Latvijas Republikas Satversmes 92. pants: tiesības uz taisnīgu tiesu. Satversmes tiesas judikatūra” Satversmes tiesa aizsāka izdevumu sēriju par pamattiesībām, lai veicinātu izpratni par Satversmē ietverto pamattiesību saturu, kā arī stiprinātu sabiedrības uzticēšanos Satversmes tiesai un visai valsts konstitucionālajai iekārtai. Šajos izdevumos sniegts pārskats par Satversmes tiesas nolēmumiem, kuros piemērotas Satversmes VIII nodaļas “Cilvēka pamattiesības” normas. Grāmatžurnāli būs noderīgi tiesību jaunradē un piemērošanā, kā arī tiesību zinātnes studijās.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS