JAUNUMI

1. Jūlijs 2022 / 10:25

Iesaistieties dialogā ar tiesu varu, uzdodot savu jautājumu Temīdas teltī!

Ikvienam Tieslietu padomes Temīdas telts apmeklētājam sarunu festivālā “Lampa”, kas šodien sākas Cēsīs, būs unikāla iespēja uzdot savu jautājumu gan elektroniski, gan klātienē, lai saņemtu profesionālas un cieņpilnas atbildes un iesaistītos dialogā ar tiesu varas pārstāvjiem.*

Interesentiem iespēja attālināti sekot diskusijām un vērot tās ierakstā.

Temīdas telts divu dienu programma sestdien, 2. jūlijā, noslēgsies ar  paneļdiskusiju “Tiesneša sirdsapziņa, prāts un mugurkauls”, kura sāksies plkst. 18.00, un – būs vērojama tiešraidē Tiesu administrācijas YouTube kanālā vai “Jurista Vārda” Facebook lapā, tāpat kā citas šajā teltī paredzētās aktivitātes. Turpat būs pieejami arī pasākumu ieraksti, taču nekas nevar aizstāt sarunu klātienē. Rīgas apgabaltiesas rīkoto sarunu laipni piekritusi vadīt Latvijas Universitātes profesore Sanita Osipova, bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja.

Diskusijai pieteikti jautājumi par tiesu un tiesnesi starp valsts varām: kas būtu jāmaina savstarpējā un publiskajā komunikācijā? Tajā plānots pārrunāt to, kāda ir tiesnešu pašpārvaldes institūciju loma, stiprinot tiesu varas neatkarību un veicinot sabiedrības uzticēšanos tiesu sistēmai. Diskusijas dalībnieki paudīs savu nostāju jautājumā, vai Latvijā jau esam spējuši sasniegt augstus ētikas standartus, tiesnešu profesionalitāti un atbildību, piepildot sabiedrības gaidas pēc taisnīgas tiesas. 

Paneļdiskusijā notiks apelācijas instances tiesu tiesnešu viedokļu apmaiņa ar tiesu sistēmai piederīgām personām un klātesošajiem par objektivitāti, vienlīdzību un atklātību tiesu procesos, kas dod pamatu sabiedrības pārliecībai par tiesas neatkarību un lēmumu taisnīgumu. Diskusijā piedalīsies: Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone un Rīgas apgabaltiesas tiesnese Madara Ābele, Zemgales apgabaltiesas priekšsēdētājs Juris Siliņš, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un Ģenerālprokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurors Juris Juriss.

Pēc diskusijas Temīdas telts programmas noslēgums ar videofilmu “Cilvēks – Valsts – Tiesnesis”.

Jau ziņots, ka tematu par bērnu tiesību aizsardzību festivāla “Lampa” diskusijai “Kuram strīdos rūp bērns?” virza Latvijas Tiesnešu biedrība, un tā Temīdas teltī notiks sestdien, 2. jūlijā, plkst. 13.00. Diskusijas laikā tiesu varas pārstāvji, kas savā profesionālajā darbā saskaras ar bērnu tiesību jautājumiem, kopīgi meklēs risinājumus no dažādiem aspektiem: kā ģimenes strīdos neaizmirst un nepazaudēt bērna intereses, jo bieži bērns tiek izmantots kā līdzeklis savstarpējo attiecību kārtošanā.

Diskusijas dalībniece būs arī Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Ilze Celmiņa, Civilprocesa likuma nodaļas par pagaidu aizsardzību pret vardarbību komentāru autore. Tiesnese arī vada nodarbības tiesnešiem un citu juridisko profesiju pārstāvjiem par bērnu tiesību aizsardzību un  ģimenes strīdu izskatīšanu tiesā. 

Festivālā “Lampa” tiesu vara aicina uz Temīdas telti, kas šogad būs ar īpaši daudzveidīgu programmu ne vien no aptvertā tematu loka, bet arī pasākumu formātu ziņā – viedokļu duelis, diskusijas, grāmatas prezentācija, improvizācijas teātris bērniem, viktorīna un kopīga filmu skatīšanās.

Astoņu pasākumu norisē ir iesaistītas visas tiesu varas institūcijas, bet organizatoru pienākumus ir uzņēmušies: Augstākā tiesa, Prokuratūra, Zvērinātu advokātu padome, Zvērinātu notāru padome, Zvērinātu tiesu izpildītāju padome, Rīgas apgabaltiesa, Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība, Latvijas Tiesnešu biedrība un “Jurista Vārds”.

* Vienlaikus jāņem vērā, ka tiesnesis publiski neizsaka viedokli par iztiesāšanā esošajām lietām, tādēļ aicinājums godprātīgi izmantot sarunu festivāla formātu.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
AUTORU KATALOGS