JAUNUMI

23. Septembris 2022 / 15:42

Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja tiekas ar EDSO pārstāvjiem

Piektdien, 23. septembrī, Augstāko tiesu apmeklēja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Vēlēšanu novērtēšanas misijas eksperti juridiskajos jautājumus Manuels Sančezs de Nogess (Manuel Sánchez de Nogués) un Luzina Badaljana (Lusine Badalyan).

Augstākajā tiesā eksperti tikās ar Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāju Veroniku Krūmiņu. Eksperti interesējās par Augstākās tiesas kompetenci lietās, kurās tiek pārsūdzēti Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumi saistībā ar Saeimas vēlēšanu norisi, kā arī par Senāta pieredzi šādu lietu izskatīšanā.  Eksperti interesējās arī par departamenta resursu pietiekamību, lai nodrošinātu vēlēšanu lietu izskatīšanu likumā noteiktajā termiņā, kā arī par sabiedrības iespēju sekot līdzi lietas izskatīšanai. Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja informēja ekspertus par Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta kompetenci lietās, kas saistītas ar Saeimas vēlēšanām, izskatot pieteikumus par Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumiem, kas pieņemti par apstrīdētajiem iecirkņu komisiju balsu skaitīšanas protokoliem, par Saeimas vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu un par lēmumiem, kas pieņemti, izvērtējot notiesājoša sprieduma krimināllietā par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem ietekmi uz mandātu sadalījumu. Veronika Krūmiņa arī dalījās departamenta pieredzē šāda veida lietu izskatīšanā, pastāstot par konkrētām lietām.

Misijas mērķis ir izvērtēt 14. Saeimas vēlēšanu procesu, analizējot tā atbilstību EDSO saistībām un citām starptautiskām saistībām un standartiem attiecībā uz demokrātiskām vēlēšanām, kā arī atbilstību valsts normatīvajiem aktiem. Veicot nepieciešamo izvērtējumu un apkopojot informāciju no valsts iestādēm, EDSO publicēs ziņojumu par Saeimas vēlēšanu procesa novērtējumu, sniedzot ieteikumus vajadzīgajiem uzlabojumiem.

EDSO ir 57 valstu organizācija, kuras mērķis ir konfliktu novēršana ar t.s. ātrās reaģēšanas instrumentu palīdzību, krīžu noregulējums un pēc-konfliktu reabilitācija Eiropas kontinentā. Organizācijas redzeslokā ir politiski militārās, ekonomiskās, vides un cilvēka drošības jautājumi.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
18. Aprīlis / 12:37
Valsts kontroles padomes locekļa amatā Saeima apstiprina Gati Litvinu
18. Aprīlis / 12:24
Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulce uzsver paskaidrojumu nozīmi civilprocesā
18. Aprīlis / 10:39
20 gadi kopš 10 valstu pievienošanās Eiropas Savienībai: jauns konstitucionāls brīdis Eiropai
AUTORU KATALOGS