AFIŠA

9. Novembris 2022 / 09:23

“Kļūdīties ir cilvēcīgi. Palīdzēt arī.” Darbs korekcijas dienestos

Lai gan Tieslietu ministrija kopā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi un Valsts probācijas dienestu nemitīgi strādā pie jaunu instrumentu ieviešanas, kas nodrošinās resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšanu un kam būs tieša ietekme uz grūtībās nonākušo cilvēku integrāciju sabiedrībā un darba tirgū, korekcijas dienestos vēl joprojām trūkst darbinieku, kas sekmētu šī mērķa izpildi. Lai veicinātu sabiedrības izpratni par iestāžu darbības mērķiem, ikdienas darbu un tā specifiku, kā arī ieguvumiem, Tieslietu ministrija organizē kampaņas “Kļūdīties ir cilvēcīgi. Palīdzēt arī.” pasākumu visiem interesentiem un it sevišķi esošajiem un potenciālajiem darbiniekiem, kas notiks 15. novembrī plkst. 10.00 Tieslietu ministrijas Facebook lapā.

Pēdējo gadu laikā Latvijas resocializācijas sistēmā ir notikušas  būtiskas izmaiņas, kas nesušas pozitīvus rezultātus ne tikai Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Valsts probācijas dienesta darbinieku ikdienā, bet arī visas sistēmas pilnveidē. Šīs izmaiņas tiek īstenotas pateicoties Eiropas Sociālā fonda atbalstam, kura ietvaros tiek īstenots projekts “Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana”, kas ir vērsts uz ieslodzījuma vietu un probācijas darbinieku profesionālās kapacitātes celšanu un mācību sistēmas pilnveidi. Vēl tiek īstenots projekts “Palielināt bijušo ieslodzīto integrāciju sabiedrībā un darba tirgū”, kas veicina ieslodzīto un bijušo ieslodzīto integrāciju sabiedrībā un to iesaisti darba tirgū, kā arī atbalsta pasākumu īstenošanu bijušo ieslodzīto ģimenēm. Projektu īstenošana nozīmē mūsdienīgu, Eiropas standartiem atbilstošu pieeju gan resocializācijas sistēmas problēmjautājumu risināšanā, gan darbinieku profesionālajā pilnveidē.

2018. gada “Sabiedriskās domas pētījums par labās prakses popularizēšanas pasākumiem stereotipu mainīšanai par bijušajiem ieslodzītajiem” norāda, ka iedzīvotāji atbalsta nepieciešamību sniegt atbalstu ieslodzītajiem, lai tie varētu iekļauties sabiedrībā un mazinātu iespēju, ka viņi atkārtoti veiks noziegumu. Pētījums pierāda arī to, ka iepriekšēja pieredze saskarsmē ar ieslodzītajiem ir pamats pozitīvākai attieksmei pret viņiem un pieredzes trūkums – negatīvākai, tāpēc apgalvojumam, ka cilvēks, kurš vienreiz izdarījis noziegumu, var laboties pilnīgi un drīzāk piekrīt 72,7 %, kuriem ir bijusi pieredze ar ieslodzītajiem un 64,6 %, kuriem tāda pieredze nav bijusi.

Savukārt Valsts probācijas dienests ik gadu strādā ar vairāk nekā 16000 cilvēkiem, kas sodīti ar sabiedrībā izciešamu sodu, vai ir kļuvuši par probācijas klientiem izlīguma un izvērtēšanas ziņojuma sagatavošanas jomās. Valsts probācijas dienests ievieš un izmanto zinātniski pamatotas un mūsdienu sabiedrības drošības vajadzībām atbilstošas darba metodes, ņemot vērā cietušo intereses, kas veicina probācijas klientu sociālo iekļaušanos un atturēšanos no likumpārkāpumu izdarīšanas. Strādājot ar probācijas klientiem probācijas speciālisti rūpējas par savu un visas mūsu sabiedrības drošību šodien un nākotnē.

“Mums ik vienam ir raksturīgi pieļaut kļūdas. Dažas kļūdas ir tādas, kuras nekad vairs nav iespējams izlabot. Noziegumu, īpaši smagu vardarbīgu noziegumu, sekas var būt neatgriezeniskas. Nenoliedzami šādos gadījumos vainīgajam ir jāatbild par pāridarījumu, bet vēl svarīgāk – jāuzņemas atbildība par nodarīto un šādas kļūdas neatkārtošanu. Taču ir arī tādas kļūdas, kuras var labot, kas bieži tas nav iespējams bez citu cilvēku – līdzcilvēku un speciālistu dalības.

Mēs katrs esam atbildīgi par to, kāda vide ir mums apkārt. Mēs paši ar savu līdzdalību veidojam labāku sabiedrību, bet ar ignoranci darām pretējo. Tālab ar šo kampaņu es aicinu ikvienu izvērtēt savas iespējas un gatavību aktīvi iesaistīties un līdzdarboties drošākas sabiedrības veidošanā un nākt darbā Ieslodzījuma vietu pārvaldē un Valsts probācijas dienestā,” saka Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mihails Papsujevičs.

Pasākumā piedalīsies Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mihails Papsujevičs, Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Dmitrijs Kaļins, Valsts probācijas dienesta vadītājs Imants Jurevičius, Vadošais probācijas speciālists - Jelgavas 1. nodaļas vadītājs Ivars Ozoliņš un Latvijas Psihiatru asociācijas valdes loceklis, LĀB Sertifikācijas komisijas loceklis psihiatra specialitātē Ņikita Bezborodovs un Nodarbinātības valsts aģentūras darba tirgus departamenta karjeras un darba meklētāju atbalsta nodaļas pārstāve Kristīne Ozoliņa, savukārt pasākumu vadīs TV rīta ziņu programmas vadītāja, žurnāliste un "Pasaules Dabas fonda" vēstnese Kristīne Garklāva.

Aicinām visus interesentus attālināti piedalīties pasākumā Tieslietu ministrijas Facebook lapā.

Lai tiešraides laikā saņemtu atbildes uz sevi interesējošiem jautājumiem, lūgums tos sūtīt iepriekš uz e-pastu kristina.ilatovska@olsen.lv vai uzdot translācijas laikā Facebook tiešraides komentāru sadaļā.

Par kampaņu

Tieslietu ministrijas kampaņas “Kļūdīties ir cilvēcīgi. Palīdzēt arī.” mērķis ir piesaistīt darbam Ieslodzījuma vietu pārvaldē un Valsts probācijas dienestā jaunus nodarbinātos, kā arī vairot sabiedrības un iestādēs nodarbināto izpratni par iestāžu darbības mērķiem, ikdienas darbu un tā specifiku un ieguvumiem.

Kampaņa tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 10.1.2.0/18/TP/003 "Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā (2019-2022)" ietvaros.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
27. Marts / 14:13
Tiesnešus par valsts drošības jautājumiem informē Satversmes aizsardzības biroja speciālisti
AUTORU KATALOGS