JAUNUMI

3. Februāris 2023 / 08:38

Sadarbībā ar Norvēģiju pilnveidos vides noziegumu apkarošanu Latvijā

1. februārī Iekšlietu ministrijā notika neformāla Norvēģijas tiesībaizsardzības iestāžu pārstāvju vizīte, lai apspriestu potenciālo Norvēģijas un Latvijas izmeklēšanas iestāžu starpinstitucionālo sadarbību vides noziegumu izmeklēšanas spēju stiprināšanai Latvijā.

Atsaucoties Norvēģijas Nacionālā policijas direktorāta izteiktajam sadarbības piedāvājumam atbalstīt Latviju tās centienos veiksmīgāk novērst un apkarot vides noziegumus, Iekšlietu ministrija izskata iespējas piešķirt papildu finansējumu Valsts policijai Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” ietvaros sadarbības pasākumu īstenošanai. Tika secināts, ka sadarbībai ir liels potenciāls, un tā ir jāuzsāk pēc iespējas ātrāk.

Tikšanās laikā tika apspriestas vides noziegumu izmeklēšanas sistēmas un aktualitātes abās valstīs. Īpaša uzmanība tika pievērsta noziegumiem, kas saistīti ar piesārņojumu, atkritumu apsaimniekošanas pārkāpumiem un neatbilstīgu tirdzniecību ar dzīvniekiem. Pieredzē ar Valsts policiju dalījās arī eksperti no Norvēģijas Nacionālās ekonomisko un vides noziegumu izmeklēšanas un kriminālvajāšanas iestādes.

Sadarbību ir būtiski stiprināt, jo vides noziegumiem piemīt izteikts pārrobežu raksturs, un tie bieži vien ir saistīti ar ekonomiskajiem noziegumiem. Līdz ar to tā lieliski varētu papildināt EEZ grantu programmu “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana”, kuras galvenais mērķis ir novērst un apkarot ekonomiskos noziegumus.

Puses vienojās par turpmāko aktivitāšu plānu. Konkrētās sadarbības aktivitātes tiks uzsāktas šī gada pavasarī, kā arī tiks parakstīts sadarbības līgums starp Valsts policiju un Norvēģijas Nacionālās ekonomisko un vides noziegumu izmeklēšanas un kriminālvajāšanas iestādi.

Iekšlietu ministrija jau ilgstoši strādā pie iespējas pastiprināt sadarbību ar Norvēģijas tiesībaizsardzības iestādēm, līdz ar to šī starptautiskā sadarbība ir kārtējais solis pretim drošākai un konkurētspējīgai Latvijai.  

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS