JAUNUMI

26. Septembris 2024 / 14:30

Stājas spēkā notiesājošs spriedums par cilvēku sašaušanu skolas salidojumā

Senāta Krimināllietu departaments atteica ierosināt kasācijas tiesvedību, un tādējādi stājās spēkā Vidzemes apgabaltiesas spriedums, ar kuru vīrietim par divu cilvēku sašaušanu skolas salidojuma laikā piespriesta brīvības atņemšana uz 2  gadiem 3  mēnešiem ar probācijas uzraudzību uz 1  gadu. 

Skolas salidojumā savstarpēja konflikta laikā vīrietis raidīja trīs šāvienus viena cietušā virzienā, divas reizes trāpot viņam vēderā un vienu reizi – otra cietušā rokā. Tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā. Pirmkārt, par smaga miesas bojājuma tīšu nodarīšanu vairāku personu dzīvībai vai veselībai bīstamā veidā. Otrkārt, par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu. 

Nosakot sodu, tiesa ņēma vērā apstākli, ka nav ievērotas personas tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā, un sodu mīkstināja. Tika konstatēts, ka nesamērīgi ilgu laiku ir vilcies tieši pirmstiesas process. No krimināllietas materiāliem redzams, ka kriminālprocess uzsākts 2017. gada 11. martā, bet krimināllieta tiesā saņemta tikai 2020. gada 20. janvārī. 

No apsūdzētā valsts labā tika piedzīta cietušajam par smagu miesas bojājumu nodarīšanu izmaksātā valsts kompensācija 1330 eiro. Savukārt otra cietušā, kas bija guvis vieglus miesas bojājumus, labā no apsūdzētā tika piedzīta morālā kaitējuma kompensācija 500 eiro. 

Apsūdzētais, viņa aizstāvis un viens no cietušajiem Vidzemes apgabaltiesas spriedumu pārsūdzēja Senātā. Senāts atteica ierosināt kasācijas tiesvedību. Daļa kasācijas sūdzību argumentu bija vērsti uz to, lai panāktu apelācijas instances tiesas nolēmuma atcelšanu faktisku, nevis juridisku iemeslu dēļ. Attiecīgi šajā daļā kasācijas sūdzība neatbilda Kriminālprocesa likuma prasībām. Savukārt pārējā daļā tā neradīja šaubas par pārsūdzētā nolēmuma tiesiskumu. Izskatāmajai lietai arī nebija būtiskas nozīmes judikatūras veidošanā. 

Senāta 2024. gada 26. septembra lēmums lietā Nr.SKK-407/2024 (11410020917). 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
26. Septembris / 16:34
Tieslietu padomē ievēlēts tiesnesis Juris Siliņš un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijā senatore Indra Meldere
26. Septembris / 15:25
Satversmes tiesas tiesneša amatam virzīs virsprokuroru Juri Jurisu
26. Septembris / 15:16
Tiesībsargs: cilvēkiem ar invaliditāti ievērojami mazinājusies vēlme cīnīties par savu tiesību ievērošanu
26. Septembris / 14:30
Stājas spēkā notiesājošs spriedums par cilvēku sašaušanu skolas salidojumā
25. Septembris / 14:02
Augstākā tiesa videostāstos iepazīstina ar senatora palīga un zinātniski analītiskā padomnieka amatiem  
AUTORU KATALOGS