ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

15. Oktobris 2013 /Nr.42 (793)

Izvairīšanās no nodokļu nomaksas: vai piespriežamie sodi ir taisnīgi un samērīgi
12 komentāri
Dr.iur.
Andrejs Judins
 

Izstrādājot Kriminālsodu politikas koncepciju1 un tai atbilstošus grozījumus Krimināllikumā2 (turpmāk – KL), tiek mēģināts radīt sistēmu, kas sekmētu efektīvāku kriminālsodu politikas mērķu sasniegšanu. Valsts reakcijai uz noziedzīgiem nodarījumiem jābūt vērstai uz taisnīguma atjaunošanu, sabiedrības drošības aizsardzību, jaunu likumpārkāpumu novēršanu. Šo mērķu sasniegšana ir atkarīga gan no likumdevēja spējas radīt tiesību normas, kas nodrošina Krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu, gan arī no tiesību piemērotāju – prokuroru un tiesnešu – darba, kuriem, izvēloties no plašā krimināltiesību instrumentu klāsta katram konkrētam gadījumam atbilstošos, ir jānodrošina taisnīga valsts atbilde uz katru konkrēto likumpārkāpumu.

Iepazīstoties ar sodu piemērošanas praksi kriminālprocesos par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksu (turpmāk tekstā – izvairīšanās no nodokļu nomaksas), ir pamats apšaubīt īstenojamās kriminālsodu politikas atbilstību nospraustajiem mērķiem. Tā acīmredzami nesekmē ar noziedzīgu nodarījumu radīto kaitējumu atlīdzināšanu, nenodrošina nepieciešamo preventīvo efektu, kā arī nav taisnīga, ņemot vērā valsts stingrāku sodu politiku attiecībā uz citiem, mazāk kaitīgiem, pārkāpumiem.

Kaut gan izvairīšanās no nodokļu nomaksas saskaņā ar likumu ir atzīta par smagu (KL 218. panta otrā daļa) un sevišķi smagu (KL 218. panta trešā daļa) noziegumu, tiesu un prokuratūras sodu piemērošanas politika attiecībā uz šiem noziegumiem ir mīksta un pārkāpējus saudzējoša. Lemjot par piespriežamo soda veidu un mēru, nesamērīgi liela nozīme tiek piešķirta atbildību mīkstinošu apstākļu esamībai (vainas atzīšana, izdarītā nožēlošana) un likumpārkāpēju personību raksturojošai informācijai (pozitīvi raksturojumi, sodāmību neesamība, apgādājamo esamība), vienlaikus ignorējot noziedzīga nodarījumu būtību, kā arī faktu, ka to rezultātā valstij tikuši rādīti liela apmēra zaudējumi. Vainīgajām personām piemērotie sodi nerada pārliecību, ka ar tiem ir iespējams efektīvi novērst jaunu līdzīgu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu un sekmēt ar noziegumu radīto kaitējumu atlīdzināšanu.

Kriminālatbildība par izvairīšanos no nodokļiem ir paredzēta KL 218. pantā, kas tika grozīts 2013. gada 1. aprīlī, dekriminālizējot atkārtoti gada laikā izdarīto izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kā arī samazinot brīvības atņemšanas soda robežas, kas var tikt piespriests par šo noziedzīgo nodarījumu.

komentāri (12)
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Tiesnesis
21. Oktobris 2013 / 08:53
0
ATBILDĒT
1. Vienošanās process - tas nozīmē, ka vinīgais sevi par vainīgu ir pilnībā atzinis, turklāt tādējādi persona sadarbojusies procesa virzītāju. Rezumē - sodam obligāti ir jābūt zem vidējās robežas.

2. Nodokļu lietās 90% gadījumu tiesāti tiek fiktīvo firmu turētāji, kuriem organizatori maksā Ls 50 mēnesī :) Līdz ar to jebkuram ar veselo saprātu apveltītam cilvēkam ir skaidrs, ka šādu apsūdzēto nav pamata ne ,,sēdināt\" un ne no viņa ko piedzīt :)

3. Tiesas iet kopsolī ar laiku un cenšas nebarbarizēt Latvijas tiesu sistēmu.

4. Judina kungs, atnākat un izturat konkursu uz tiesnešiem :)
anonīms
20. Oktobris 2013 / 14:51
0
ATBILDĒT
tieši Judina kungs bija viens no tiem, kurš pavisam nesen aģitēja par sodu mīkstināšanu un alternatīviem sodiem. tā rezultātā gandrīz aizgāja tik tālu, ka sods par 10 cilvēku tīšu slepkavību nebūtu vairs pārsniedzis sodu par 1 cilvēka slepkavību. vai tiešām šis pašpasludinātais eksperts būs sapratis savas iepriekšējās kļūdas un tagad mudina tās labot?
par tēmu
17. Oktobris 2013 / 14:15
0
ATBILDĒT
Rakstā iekļautajā tabulā par sodiem, kādus var piespriest, pie KL 218.panta trešās daļas norādīts nepareizs sods, jo brīvības atņemšanu, ja panta sankcijā nav norādīta īslaicīga brīvības atņemšana, var piespriest, sākot ar laiku, kas pārsniedz 3 mēnešus, jo no 15 dienām līdz 3 mēnešiem ir īslaicīga brīvības atņemšana -brīvības atņemšanas soda paveids tāpat kā mūža ieslodzījums - tikai īpaši paredzētos gadījumos, t.i., ja paredzēts panta sankcijā(KL 36.p.2.1, 3.daļa). Ja 218.panta otrās daļas sankcijā ir paredzēta arī īslaicīga brīvības atņemšana, tad trešās daļas sankcijā tās nav.
statistika
17. Oktobris 2013 / 08:18
0
ATBILDĒT
8 komentāri/ puse no tiem nevis par tēmu, bet par autora personību.



Mani draugi - cienījamie juristi - lūk tas ir līmenis.
ha
15. Oktobris 2013 / 17:36
0
ATBILDĒT
Ja jau pat Senāts drīkst mainīt judikatūru, tad kādēļ Judins nevar mainīt savu viedokli?!
hmm
15. Oktobris 2013 / 16:28
0
ATBILDĒT
kaut kā apmetis kažoku uz otru pusi...
Svins
15. Oktobris 2013 / 14:36
0
ATBILDĒT
saprati, saprati.
Latviešu valoda
15. Oktobris 2013 / 13:28
0
ATBILDĒT
Par kādu Vareno Bufeti raksta Svins? Nesaprotu.
Juris(ts)
15. Oktobris 2013 / 12:05
0
ATBILDĒT
Vēl nesen Judina kungs dažādās konferencēs un plašsaziņas līdzekļos popularizēja atjaunojošā taisnīguma idejas, norādīja uz mediācijas un izlīguma institūtu nepietiekamu pielietojumu praksē, norādīja uz represīvās sodu sistēmas trūkumiem.

Šāda raksta tapšanu laikam var saistīt ar nākošā gadā paredzamām vēlēšanām, un šī retorika ir īstā \"tiesiskuma koalīcijas\" garā. Tagad ar nepacietību gaidu akciju \"sadedzini nodokļu nemaksātāju\" vai \"nodokļu nemaksātāju kapusvētki\" vai ko tamlīdzīgu. Lai gan tas nebūs nekas jauns.
es pats
15. Oktobris 2013 / 11:52
0
ATBILDĒT
Kur palicis Judina kunga proponētais, ka kriminaltiesisko attiecību risinājums taču ne vienmēr ir sods, un noteikti ne bargs.... Noziedznieki ir jācenšas saprast, labot, jo, cik atceros, tieši viņš teica, ka katrs noziegums ir kā sauciens pēc palīdzības...... Kāpēc tagad Judina kungs nemēģina saprast, kāpēc tiek izdarīti šie noziegumi? Vai tur daļa vainas arī nav jāuzņemas politiķiem, kas radījuši vidi, kas mudina izdarīt šāda veida nodarījumus? Kur te samierināšanā, izpratne, \" palīdzigas rokas sniegšana\". Jeb, ja apzog tantiņu, tad tantiņai ir jāsaprot pāri darītājs, jācenšas viņam piedot un kopā dzīvot laimīgi. Bet, ja cietējs ir valsts (un protams, ka līdz ar to arī visi tās iedzīvotāji), tad tai nav nedz jāsaprot, nedz jāmēģina atjaunot \" sociālais miers\".

Bet protams, kur strādājam, tādu dziesmu dziedam...... Un kurš gan gatavs pirmvēlēšanu gadā atklāti pateikt, ka pati politika radījusi lielu daļu ēnu ekonomikas... Un kurš gan nesaprot, ka priekšvēlēšanu laikā ir vairāk kā bīstmai dziedāt dziesmu par maigāku attieksmi pret noziedzniekiem. Tautai patīk bargums, Providusiem u.tml. patika citas vēsmas.... Tāpēc tagad visi varam laipni sagaidīt Judina kungu \"bargo\" pulciņā.. :)
Svins
15. Oktobris 2013 / 11:13
0
ATBILDĒT
Warren Buffet samaksā nodokļos mazāk nekā viņa sekretāre. Iespējams sekretāre aizmirst kādreiz iesniegt nodokļu deklarāciju, tāpēc ieliksim viņu cietumā. Warren Buffet taču ir godīgs nodokļu maksātājs.
Svins
15. Oktobris 2013 / 11:09
0
ATBILDĒT
Jā, noteikti, tauku mūļi (piedodiet par izteicienu) var nolīgt nodokļu konsultantus, kuri LIKUMĪGI izgrozīs naudu tā, ka nodokļos netiks samaksāts NEKAS, bet tie, kuri nevar atļauties noalgot nodokļu konsultantus sēdēs cietumā. Ideāla taisnīguma formula! Aicināsim pie sevis tādas kompānijas kā Apple, Google, Starbucks (un ne tikai minētās, arī vietējos \"bāleliņus\", Karginus, Krasovickus, u.t.t.), kas izgrozīs miljonus, gūs peļņu, bet nodokļos nesamaksās neko (pie tam vēl mūs gudri pamācīs, cik nepareiza valstij ir nodokļu politika, kas, iedomājieties, apliek ar nodokļiem bagātos), un sēdināsim cietumos zemniekus, kuri aizbrauc pie sievasmātes ar uzņēmuma mašīnu. Būsim uzcēluši komunismu. Neko absurdāku neesmu dzirdējis.
visi numura raksti
Aivars Latkovskis
Skaidrojumi. Viedokļi
Komercķīlas regulējuma iecerētie grozījumi
Atbilstoši Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra (turpmāk – Uzņēmumu reģistrs) apkopotajai statistikas informācijai1 2013. gada 1. augustā komercķīlu reģistrā bija 32 198 aktuālas komercķīlas. Vienlaikus, salīdzinot ar ...
Sannija Matule
Informācija
Tiesu darbinieki aktīvi iebilst pret jaunajiem pienākumiem
Pirmajā oktobrī jeb dienā, kad apritēja pirmais mēnesis, kopš stājās spēkā izmaiņas normatīvajos aktos attiecībā uz tiesu nolēmumu anonimizāciju un publiskošanu tīmeklī, 16 Jelgavas tiesas darbinieki saistībā ar šiem ...
71 komentāri
Tiesību politika
Saeimā nerimst diskusija par administratīvā aresta lietderību
Kā vēstīts iepriekšējā "Jurista Vārda" numurā, septembra izskaņā Saeimā notika starptautisks seminārs "Atteikšanās no administratīvā aresta: ieguvumi un alternatīvas". Diskusija par atteikšanos no administratīvā aresta un ...
Tiesību prakse
Trešās personas administratīvajā procesā tiesā atzīšanas priekšnoteikumi
Lai personu atzītu par trešo personu administratīvajā procesā tiesā, ir nepieciešams secīgi konstatēt visu tālāk norādīto priekšnoteikumu esību: 1) personas subjektīvo tiesību pastāvēšanu; 2) personas subjektīvo tiesību esošu ...
Gatis Litvins, Latvijas Zvērinātu notāru padome
Juridiskā literatūra
Viņi ticēja nākotnei, mums, notariātam...
Latvijas notariāta divdesmitgades ietvaros pirmo reizi apkopota un grāmatā "Latvijas notariāts. Latvijas zvērināti notāri biogrāfijās 1889–1945" izdota Latvijas notariāta vēsture. Tajā autori Dr.hist. Ēriks Jēkabsons, Dr.hist. ...
AUTORU KATALOGS