BIBLIOTĒKA Grāmatas

2. Februāris 2021 12:00

Tiesnešu tiesību attīstība un iztulkošana

Tiesu namu aģentūras izdotā grāmata “Tiesnešu tiesību attīstība un iztulkošana” ir vācu profesores Dr. iur. Katjas Langenbuheres darba tulkojums latviešu valodā.

 

SKATĪT GRĀMATU [PDF]

Kopš Latvija ir iekļāvusies Eiropas Savienības valstu saimē līdz ar tiesību principu, juridisko metožu un tiesību normu piemērošanas metodoloģijas izpratni un piemērošanas prasmju apgūšanu Latvijas juristiem, veicot ikdienas darba pienākumus, jāpārzina arī Eiropas Savienības tiesības. Eiropas Savienības institūciju izdoto tiesību aktu un tiesu prakses pārzināšana un ievērošana ir īpaši svarīga tiesnešiem, pieņemot nolēmumus.

Lai arī cik pilnīgs būtu likums, tā normas nespēj aptvert visus daudzveidīgās dzīves gadījumus. Autore savā darbā ir izvirzījusi jautājumu – ciktāl tiesnesis var būt “likumdevēja aizstājējs”, iztulkojot tiesnešu tiesību normas un aizpildot likuma robus, ciktāl tiesnesis katrā konkrētā gadījumā var balstīties uz jau iedibinātiem precedentiem un kad var pieļaut grozījumus tiesu praksē, saglabājot līdzsvaru starp uzticības aizsardzību un šo tiesību attīstību,  nepārkāpjot demokrātijas principu un varas dalīšanas pamatprincipu. Tātad galvenais tiesneša uzdevums, piemērojot konkrētas tiesību normas, balstoties uz šo normu iztulkošanas metodēm, ir apsvērt, vai iztiesājamā lietā var izmantot spēkā esošās tiesību normas, attiecīgo tiesu praksi, vai arī, juridiski argumentējot, izšķirties par tiesību tālākveidošanu. Autore detalizēti aplūko tiesnešu lomu, vietu, uzdevumus un robežas šajā nepārtrauktajā attīstības procesā. 

Izmantojot apjomīgu literatūras avotu klāstu, grāmatā plaši analizētas un salīdzinātas juridiskās metodes mācības un metodoloģijas dažādās tiesību sistēmās: precedentu tiesību sistēmā un kodificēto tiesību sistēmā, kā arī atspoguļota to izmantošana vācu civiltiesībās.

Kā grāmatas priekšvārdā atzīmē zinātniskais redaktors un izdevuma nākšanas klajā ierosinātājs prof. Dr.hab.iur. E.Meļķisis, autore “necenšas dot kādas gatavas “receptes” izvirzīto problēmu risināšanai, bet, pamatojoties uz esošo praksi un teoriju, analizē dažādas pieejas un viedokļus, vienlaikus izsakot gan savu attieksmi, gan rosinot lasītāju patstāvīgai lemšanai”.

Izdevuma ērtākai lietošanai grāmatas teksts papildināts ar plašu izmantotās literatūras sarakstu, kā arī ar personu un jēdzienu rādītājiem.

 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
vēl bibliotēkā
Periodika
Avots: Finanšu izlūkošanas dienests
Finanšu izlūkošanas dienesta informatīvais izdevums Nr. 5
Grāmatas
Avots: Tiesu namu aģentūra, 2024
Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājums 2017–2023
Prakses materiāli
Avots: Latvijas Nacionālā standartizācijas institūcija SIA "Latvijas standarts”, 2020
Vadlīnijas atsauču veidošanai uz standartiem publiskajos iepirkumos
Prakses materiāli
Avots: Tieslietu ministrija, 2023
Tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna sagatavošanas vadlīnijas
Kaspars Rācenājs
Lekcijas
Avots: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, 2023
LBAS priekšlikumi Darba likuma grozījumiem  
AUTORU KATALOGS