BIBLIOTĒKA Prakses materiāli

22. Februāris 2022 15:00

Koruptīvu noziedzīgu nodarījumu indikatori un gadījumu analīze

Sadarbojoties koordinācijas grupas eksperiem, sagatavots dokuments “Koruptīvu noziedzīgu nodarījumu indikatori un gadījumu analīze”, kurā apkopotas pazīmes, kas var liecināt par korupciju un/vai korupcijas rezultātā iegūtu līdzekļu legalizāciju, kā arī veikta konkrētu piemēru analīze. Dokumentā analizēti ārvalstu un starptautisko organizāciju apkopotie prakses piemēri, kā arī Latvijā atklātie korupcijas gadījumi.

Finanšu izlūkošanas dienests 2021. gadā izveidoja sadarbības koordinācijas grupu ar mērķi apvienot ekspertus no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Latvijas Republikas prokuratūras un lielākajām kredītiestādēm kopīgam un regulāram darbam, lai veidotu vienotu izpratni par korupciju it visos “ķēdes posmos” – no aizdomīga darījuma konstatēšanas līdz pat notiesājošam spriedumam. 

Šajā dokumentā iekļauts saraksts ar indikatoriem jeb pazīmēm, kas konkrētā darījumu un uzvedības kontekstā var liecināt par korupciju un/vai korupcijas rezultātā iegūtu līdzekļu legalizāciju. Katra pazīmju grupa ir papildināta ar konkrētu gadījumu analīzi.

Materiālā iekļautie indikatori un analizētie gadījumi ir apkopoti no šādiem informācijas avotiem:
- no ārvalstu un starptautisko organizāciju apkopotiem prakses piemēriem;
- Latvijā atklātajiem korupcijas gadījumiem (no Finanšu izlūkošanas dienesta sagatavotajiem atzinumiem un riska informācijas ziņojumiem; no KNAB informācijas par atklātiem un izmeklētiem korupcijas gadījumiem).

Svarīgi norādīt, ka šajā dokumentā apkopotie indikatori un analizētie gadījumi nav skatāmi izolēti no citas pieejamās informācijas. Jāievēro, ka apkopotajiem indikatoriem ir informatīva nozīme un katrā individuālā gadījumā tie var atšķirties, vai tikt identificēta tikai daļa no tiem, kā arī, ka indikatoru uzskaitījumu šajā materiālā nevar uzskatīt par visaptverošu jeb izsmeļošu. Atsevišķa indikatora identificēšana ne vienmēr var radīt pamatotas aizdomas par noziedzīgu darbību, un pazīmes nevar skatīt atrauti no faktiem un apstākļiem, kas raksturo konkrētus darījumus vai darbības.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
vēl bibliotēkā
Periodika
Avots: Finanšu izlūkošanas dienests
Finanšu izlūkošanas dienesta informatīvais izdevums Nr. 5
Grāmatas
Avots: Tiesu namu aģentūra, 2024
Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājums 2017–2023
Prakses materiāli
Avots: Latvijas Nacionālā standartizācijas institūcija SIA "Latvijas standarts”, 2020
Vadlīnijas atsauču veidošanai uz standartiem publiskajos iepirkumos
Prakses materiāli
Avots: Tieslietu ministrija, 2023
Tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna sagatavošanas vadlīnijas
Kaspars Rācenājs
Lekcijas
Avots: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, 2023
LBAS priekšlikumi Darba likuma grozījumiem  
AUTORU KATALOGS