BIBLIOTĒKA Periodika

17. Janvāris 2024 13:10

Finanšu izlūkošanas dienesta informatīvais izdevums Nr. 4

Jaunākais Finanšu izlūkošanas dienesta informatīvais izdevums ziņo par gatavošanos MONEYVAL 6. kārtas izvērtēšanai. 

Pēdējos piecus gadus Latvija ir cītīgi īstenojusi iepriekšējās Moneyval novērtēšanas kārtā izteiktās rekomendācijas. 2023. gada decembrī Latvija saņēma cerēto ziņu – jaunajā novērtēšanas kārtā Latviju vērtēs pirmo. Dina Spūle, FID Stratēģiskās attīstības un komunikācijas nodaļas vadītāja, uzskata, ka, piesakoties startēt pirmajiem, Latvija ir pieņēmusi pareizo lēmumu. Tomēr viņa uzsver: “Mums priekšā ir divi intensīvi darba gadi.”.

Līdztekus Moneyval aktualitātēm, 2023. gada oktobrī SKDS pētījumu centrs veica Latvijas iedzīvotāju aptauju par finanšu noziegumiem un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju. Tika aptaujāti 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 75 gadiem, kuri atlasīti pēc dažādiem dzimuma, tautības, un dzīvesvietas parametriem. 

Pētījums liecina, ka vidēji 74% no visiem aptaujātajiem uzskata, ka ir nepieciešams cīnīties ar finanšu noziegumiem, bet vienlaikus augusi arī tolerance pret finanšu noziegumiem un noziedzīgu iegūtu līdzekļu legalizāciju – ja 2022. gadā aptuveni 32% vajadzības gadījumā varētu iegādāties nelegālās akcīzes preces, zinot to nelikumīgo izcelsmi, tad 2023. gadā 40% aptaujāto atzina, ka tā varētu rīkoties. Augusi arī tolerance pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas un kukuļdošanu.

FID informatīvajā izdevumā uzziniet arī par to, ka Valsts ieņēmumu dienests publiskos nodokļu maksātāju reitingu sistēmu, kā FID uzlabo ziņošanu par aizdomīgiem darījumiem, par biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) konferenci “Korupcija – nacionālās un globālās drošības drauds” un iepazīstaties ar galvenajiem secinājumiem no FID divu dienu konferences “NILLTPFN sistēmas nākotne: kā veidot noturību mainīgajā finanšu noziegumu vidē”.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
vēl bibliotēkā
Periodika
Avots: Finanšu izlūkošanas dienests
Finanšu izlūkošanas dienesta informatīvais izdevums Nr. 5
Grāmatas
Avots: Tiesu namu aģentūra, 2024
Tiesnešu ētikas komisijas atziņu krājums 2017–2023
Prakses materiāli
Avots: Latvijas Nacionālā standartizācijas institūcija SIA "Latvijas standarts”, 2020
Vadlīnijas atsauču veidošanai uz standartiem publiskajos iepirkumos
Prakses materiāli
Avots: Tieslietu ministrija, 2023
Tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna sagatavošanas vadlīnijas
Jānis Pumpiņš
Lekcijas
Avots: Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība, 2023
LDDK priekšlikumi Darba likuma grozījumiem  
AUTORU KATALOGS