ŽURNĀLS Tiesību prakse

8. Marts 2005 /Nr.9 (364)

Par pienākumu maksāt nekustamā īpašuma nodokli
3 komentāri

Par pienākumu maksāt nekustamā īpašuma nodokli

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. un 7. pants

AT Senāta Administratīvo lietu departamenta spriedums

Lieta Nr. SKA-217 C 27076604

2004. gada 23. novembrī

Nodokļa maksāšana tiesību normās noteiktajos gadījumos ir personas publiski tiesisks pienākums pret valsti. Šā pienākuma izpildi un valsts tiesības saņemt noteiktos nodokļu maksājumus nevar  ietekmēt nodokļa maksātāja privāttiesiska rakstura strīdi ar citiem privāto tiesību subjektiem.

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šādā sastāvā: V. Jonikāns, J. Briede, I. Skultāne, piedaloties Marinas Šumeiko pārstāvei Tamārai Čigrinai un Rīgas domes pārstāvim Artim Dāvidniekam, 2004. gada 23. novembrī atklātā tiesas sēdē Rīgā, Brīvības bulvārī 36, izskatīja lietu, kas ierosināta pēc Marinas Šumeiko sūdzības par Rīgas domes lēmumiem sakarā ar Marinas Šumeiko kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2004. gada 12. jūlija spriedumu.

Aprakstošā daļa
[1] Marinai Šumeiko 1995. gada 22. septembrī zemesgrāmatā nostiprinātas īpašuma tiesības uz 59/1000 domājamām daļām nekustamā īpašuma Rīgā, Tērbatas ielā 20. Īpašuma tiesības nostiprinātas uz pirkuma līguma pamata, ko Marina Šumeiko noslēdza ar toreizējo īpašnieci Brigitu Gvaleviču.

komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
navmiera
11. Marts 2005 / 16:24
0
ATBILDĒT
Norma ir pārkāpta, ja tā nav pareizi piemērota, vai ne? Normu var piemērot, pakārtojot tās tiesisko sastāvu faktiskajam sastāvam. Kasācijas instance nepārbauda pierādījumus, taču tai nav nekādu ierobežojumu pārbaudīt, vai vispār ir noskaidroti un ņemti vērā visi fakti, no kā ir atkarīga normas piemērošana vai nepiemērošana. Vai tad Senātam būtu jāinterpretē tiesību normas abstraktā veidā, "kā būtu, ja būtu" dažādos gadījumos? Gadījumā, ja kādu būtisku faktu uzskata par tādu, ko vajadzēja ņemt vērā, bet neņema, tad nodod apelācijas instancei skatīt vēlreiz (tai skaitā ar pierādījumu pārbaudi un administratīvajā procesā arī ar ievākšanu). Senāts ir skatījis lietu pilnībā atbilstoši savai kompetencei, neredzu nekādu pretrunu ar 325.pantu.
to hel
8. Marts 2005 / 22:45
0
ATBILDĒT
Bet tas taču ir Senāta administratīvo lietu departaments - tas kurš bieži vien sanāk 5atā, lai nospriestu kaut ko pinīgi dīvainu, par ko jābrīnās ne tikai pusēm, bet arī tiesnešiem, (droši vien, ka pēc kāda laika nāksies brīnīties arī pašiem). Gods un slava administratīvajai apgabaltiesai par nolēmumu motivāciju, no kuras godājamam (bet vai godātam?) Senātam vajadzētu mācīties...
Hel
8. Marts 2005 / 16:29
0
ATBILDĒT
"325.pants. Tiesības iesniegt kasācijas sūdzību

Apelācijas instances tiesas spriedumu un papildspriedumu administratīvā procesa dalībnieks var pārsūdzēt kasācijas kārtībā, ja tiesa pārkāpusi materiālo vai procesuālo tiesību normas vai, izskatot lietu, pārsniegusi savas kompetences robežas." Administrātīva procesa likums.

"...Marina Šumeiko iesniegusi kasācijas sūdzību. Tajā norādīts, ka Administratīvā apgabaltiesa nav ņēmusi vērā faktu.."

Kaut kā neatrādu šajā spriedumā, kādas materiālo vai procesuālo tiesību normas bija pārkapusi apelācijas tiesas instance. Rodas sajūta, kā kasācijas instance pārskatīja šo lietu kā to parasti dara apelācijas instance, t.i.pēc būtības.



visi numura raksti
Informācija
Apstiprina amatā ģenerālprokuroru
Informācija
Domstarpības adopcijas jautājumos
Informācija
Atkāpjas no amata
Informācija
Augstskolas sniegs juridisko palīdzību
1 komentāri
Informācija
Diskutē par ieslodzīto izglītošanu
AUTORU KATALOGS