ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

5. Aprīlis 2005 /Nr.12 (367)

Vai iestādei jāmaksā valsts nodeva administratīvo pārkāpumu lietās
5 komentāri

Vai iestādei jāmaksā valsts nodeva administratīvo pārkāpumu lietās

Mg. iur. Konstantīns Vaivods, AT Senāta Administratīvo lietu departamenta senatora palīgs
VAIVODSK.PNG (88916 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Šajā rakstā tiks apskatīts šobrīd tiesu praksē aktuāls jautājums par to, vai iestādei ir pienākums maksāt valsts nodevu administratīvo pārkāpumu lietās par apelācijas sūdzības iesniegšanu.

Apgabaltiesas viedoklis

Administratīvā apgabaltiesa vairākos lēmumos1 ir nonākusi pie secinājuma, ka valsts iestādei administratīvo pārkāpumu lietās nav jāmaksā valsts nodeva piecu latu apmērā par apelācijas sūdzības iesniegšanu.2 Šādu secinājumu apgabaltiesa pamato ar tālāk minētajiem argumentiem.
Vispirms tiek norādīts, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa3 (turpmāk – LAPK) 280.panta ceturtā daļa nosaka, ka no personas, kas pārsūdzējusi lēmumu par administratīvā soda uzlikšanu, valsts nodeva netiek iekasēta. No minētā izriet, ka administratīvā pārkāpuma lietās, pretēji Administratīvā procesa likumā4 (turpmāk – APL) noteiktajam, “pieteicējam tiesā nav jāmaksā valsts nodeva, no kā savukārt izriet, ka nav pamata valsts nodevu pieprasīt arī no iestādes, ja tā iesniedz sūdzību par tiesas pieņemto nolēmumu”.5
Tālāk tiesa norāda, ka šajā gadījumā APL un LAPK pretrunu atrisināšanā6 ir jāņem vērā Satversmes tiesas 2005.gada 4.janvāra spriedums lietā Nr.2004-16-01,7 kurā norādīts, ka APL nav pilnībā iekļautas visas administratīvo procesu tiesā regulējošās tiesību normas un tas [APL] nevar tikt uzskatīts par vienīgo administratīvā procesa tiesību normu avotu.

komentāri (5)
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Klients
6. Aprīlis 2005 / 13:53
0
ATBILDĒT
Esmu administratīvo tiesu klients. Varu teikt, ka kļūdas pieļauj gan vieni, gan otri. Labi, ja beigās saprot, ka ir bijusi kļūda un tā tiek labota. Nožēlojami, ka kāds ietiepjas un tad sākas... Viss briesmīgākais, ja kļūdu pieļauj Augstākā tiesa. Tad jau labot ir neiespējami.

Nesen saskāros ar to, ka Administratīvā rajona tiesa pieprasa valsts nodevu par to, ka tiek pārsūdzēts iestādes starplēmums par termiņa pagarināšanu. Tagad lieta atrodas Administratīvajā apgabaltiesā. Rezultātā gan vien šiks sanāks, jo, kamēr pieņems lēmumu iestādei uzlikt par pienākumu izdot administratīvo aktu, tikmēr arī tai iestādei izdosies šo laiku novilcināt.

Anonīms lietotājs
6. Aprīlis 2005 / 10:59
0
ATBILDĒT
prieks, ka tiek publiceti raksti par so temu. Jau sen vadzeja. Ta tik turpinat!
krista
5. Aprīlis 2005 / 11:59
0
ATBILDĒT
Malacis! Laba publikācija-viss salikts pa plauktiņiem. Toties nepiedodama ir apgabaltiesas neprofesionalitāte, kas izskatās apgriezti proporcionāla Laviņa kunga ambīcijām.
Anonīms lietotājs
5. Aprīlis 2005 / 11:17
0
ATBILDĒT
Ja rajona tiesas viedoklis ir pamatots, apgabaltiesai taisnīguma vārdā būtu jāpiekāpjas. Paskatīsimies, kas ir lielāks - apgabaltiesas EGO vai vīzija par tiesisku valsti (ceru, ka adm.apgabaltiesā to vēl nav nogalējuši lietu kalni!) Labs tests, tiešām labs.........
peterits
5. Aprīlis 2005 / 08:12
0
ATBILDĒT
nu raj. tiesa var domaat pateizi, bet apgabaltiesai ir savs viedoklis, taapeec rajona tiesas tiesiskais sniegpulksteniitis var arii savu asnu caur ledus kalnu neizbaazt
visi numura raksti
Valentīna Elksne, Iveta Ceple
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas sertifikāti
Ilga Neimane
Skaidrojumi. Viedokļi
Īpašuma tiesības kā cilvēka pamattiesības
3 komentāri
Madara Kalniete
Skaidrojumi. Viedokļi
Satversmes tiesas spriedumos skaidrotie principi
3 komentāri
Tiesību prakse
Eiropas Kopienu tiesa: svarīgākais pēdējos divos gados
Domu mantojums
Atklāj probācijas dienesta telpas
AUTORU KATALOGS