ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

10. Maijs 2005 /Nr.17 (372)

Darbinieka tiesības, kad darbu uzsaka darba devējs
15 komentāri

Augstākās tiesas veiktais tiesu prakses apkopojums "Par likumu piemērošanu, izšķirot tiesās darba strīdus", kurš gada sākumā tika publicēts nedēļrakstā "Jurista vārds" ("JV", Nr.7, 22.02.2005.), par laimi, ir radījis diskusijas juristu aprindās.

Darbinieka tiesības, kad darbu uzsaka darba devējs

Edgars Atlācis, Rīgas domes Finanšu departamenta Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes Piedziņas nodaļas jurists

ATLACISEDGARS.PNG (83108 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Augstākās tiesas veiktais tiesu prakses apkopojums “Par likumu piemērošanu, izšķirot tiesās darba strīdus”, kurš gada sākumā tika publicēts nedēļrakstā “Jurista vārds” (“JV”, Nr.7, 22.02.2005.), par laimi, ir radījis diskusijas juristu aprindās. Par to var spriest gan pēc lasītāju komentāriem pie publikācijas laikraksta mājas lapā (komentārus skat. www.vestnesis.lv – pie konkrētās “Jurista Vārda” publikācijas), gan arī pēc plašā apmeklētāju loka semināros, kuros tiek skaidrota Darba likuma normu piemērošana. Par laimi – tādēļ, ka kāds publiski pausts viedoklis, kaut arī tas ir pausts oficiālā veidā, šajā gadījumā Augstākās tiesas Senāta spriedumos, netiek uztverts kā absolūta patiesība. Par to tiek diskutēts, meklējot, vai nav iespējami labāki konkrētās situācijas risinājumi. Kā teikusi mūsu Valsts prezidente: “Strīdos dzimst patiesība, strīdi nozīmē iespēju brīvi paust savu viedokli un nonākt pie vairākuma noteikta kopīga risinājuma, kas ļoti bieži ir daudz labāks par jebkuru no sākotnējiem izejas punktiem.”1 Pievienojoties šai atziņai, raksta autors vēlas paust savu personisko viedokli par atsevišķiem Augstākās tiesas Senāta sniegtajiem skaidrojumiem saistībā ar Darba likuma normu piemērošanu.

komentāri (15)
15 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Proletārietis
29. Maijs 2005 / 12:49
0
ATBILDĒT
Nu man vispār būtu ieteikums reorganizēt visu darba tiesību jomu! Un sākt ar tādas bezzobainas institūcijas kā Darba inspekcija likvidāciju!Mēnesi nogremo darbinieka iesniegumu par darba devēja prettiesisko rīcību un kad termiņš prasības iesniegšanai tiesā jau nokavēts izsniedz atbildi, ka jāgriežas tiesā!
Gringo
12. Maijs 2005 / 09:32
0
ATBILDĒT
Skauģi, tu aizmirsti, ka Rīgas dome strādā līdz 17:00, kā visās normālās darba vietās. Kā arī E.Atlāča aizstāvībai vēršu Jūsu uzmanību, ka nedēļā ir 7 dienas no kurām divas nav darba dienas, bet brīvdienas. Kuras pat Rīgas dome nevar ietekmēt, kurnu vēl noteikt ko darīt darbiniekiem no darba brīvajā laikā.Tā vien liekas, ka skauģis rok tur kur nevar neko izrakt. Nobeigumā gribas piebilst, ka E. Atlāča centība ir apsveicama, jo personīgi es nepazīstu nevienu tik jaunu cilvēku, kurš savai nākotnei liktu tik stabilus pamatus.
Andris
11. Maijs 2005 / 14:41
0
ATBILDĒT
Rakstiet savus e-pastus tiem paredzētajā laukā - par reklāmu nebūs jāmaksā un kolēģi nedusmosies :)

Veiksmi darbā un saturīgas diskusijas novēl A.Doveiks no LV.
ierosinajums
11. Maijs 2005 / 12:55
0
ATBILDĒT
varbut tad rakstam uz jurists@valm.lv visu, ko pat tadiem domajam?
ašais
10. Maijs 2005 / 23:56
0
ATBILDĒT
taadi jau tie juristi ir - darba laikā sērfo i-netā un reklamējas kur vien var par saviem "brīnumpakalpojumiem"
kontrole
10. Maijs 2005 / 20:33
0
ATBILDĒT
paga, paga, Laura komentars liekams pie reklamam un par to ir jamaksa! atradis vietu, kur piedavat pakalpojumus:(
Lauris
10. Maijs 2005 / 18:12
0
ATBILDĒT
Kasparam. Attiībā uz Jūsu problēmu - jebkuru darbinieku var juridiski korekto atlaist, tikai tas jādara profesionāli. Varu palīdzēt to izdarīt (protams par atlīdzību) raksti - jurists@valm.lv.
atlaidejs
10. Maijs 2005 / 17:57
0
ATBILDĒT
ko darit, ko darit. ir cilveks, ir problema. kas jadara, lai nebutu problemas? jasaka ta ka Spridities teica Sikstulim - Atlaidies!
kaspars
10. Maijs 2005 / 16:51
0
ATBILDĒT
a ko darīt, pamēģiniet cilvēku, kas strādā negrib, bet saklausījies juristeļu gudrības atlaist - šmuce pa puspagastu...i vēl jātiesājas un tad vēl visādas nepilnības...vot iesakiet, kā tik vaļā no cilvēka, kas strādāt negrib, bet atlūgumu ar neraksta.
Eurolawyers
10. Maijs 2005 / 13:16
0
ATBILDĒT
Labs cilvēks tas Atlācis, paskat, pirmajā kursā mācoties, tādu rakstu uzrakstījis :)))))))
piebilde
10. Maijs 2005 / 11:46
0
ATBILDĒT
Edgaru Atlaci vaiga vareja manit jau iepriekseja raksta par valsts nodevam administrativaja procesa! Ieteiktu so rakstu ievertet!
juris_p
10. Maijs 2005 / 11:26
0
ATBILDĒT
autors norāda, ka no likuma "Par tiesu varu" izriet tiesas pienākums civilprocesā noskaidrot patiesību. Šis apgalvojums gan prasītu dziļāju analīzi, jo tiesību doktrīnā par to ir daudz šķēpu lauzts, bat autors vienozīmīgi norādījis to, kas nav viennozīmīgs. Te vajadzēja paskatīties Bukovski, Konradi, Līci, CPL komentātu vismaz......
kas. - krievam
10. Maijs 2005 / 10:45
0
ATBILDĒT
ar likumu noteiktu termiņu navar pagarināt - ta var tikai atjaunot
Skauģis
10. Maijs 2005 / 10:07
0
ATBILDĒT
Beidzot mēs varam skatīt Edgaru Atlāci vaigā! Līdz šim ar šo vārdu satapos saitā Atbildes.lv - nu ļoti centīgs atbilžu sniedzējs. Kā saka- Rīgas domes darboņiem ir daudz brīva laika un kādēļ to neīsināt sniedzot juridiskas konsultācijas? Lai veicas!

kriews
10. Maijs 2005 / 09:32
0
ATBILDĒT
jaa ir shajaa likumaa robs, tas ir skaidrs, ka netiek paredzeeta situaacija,kad darbinieks uzskata ka vinjam uzteikums nav izteikts, bet darba deveejs uzskata preteejo.. Gadiijumos ja uzteikums tiek izdariits ieveerojot visas likuma normas - rakstiski un iepaziistinot darbinieku, shii norma probleemas nerada. Tachu pastaav gadiijumi, kad darba deveejs paarkaapj darba likuma normas izskakot uzteikumu mutiski (un darbinieks nesaprot ka tas ir uzteikums) vai piemeeram vispaar neiepaziistina darbinieku ar uzteikumu. Probleema ir taa, ka shaadi paarkaapumi nepaartrauc paarsuudziibas terminja teceejumu un biezhi kad darbinieks peec faktiskaas darba attieciibu izbeigshanas veershas tiesaa tiek uzskatiits ka terminjsh ir nokaveets.. ja nu vieniigi darbinieks speej paarliecinaat tiesu pagarinaat terminju vai atjaunot to..

visi numura raksti
Kristīne Jaunzeme
Skaidrojumi. Viedokļi
Vadības līgums publiskajās tiesībās
2 komentāri
Tiesību prakse
Par pabalsta piedziņu
Informācija
Apstiprina elektroniskā paraksta ieviešanu
Informācija
Kad stāsies spēkā Kriminālprocesa likums
Informācija
Kriminālatbildība arī juridiskām personām
2 komentāri
AUTORU KATALOGS