ŽURNĀLS Tiesību prakse

21. Jūnijs 2005 /Nr.23 (378)

Par cilvēktiesību kritērijiem, kontrolējot administratīvo aktu, ar kuru personai nolemts neizsniegt uzturēšanās atļauju

Par cilvēktiesību kritērijiem, kontrolējot administratīvo aktu, ar kuru personai nolemts neizsniegt uzturēšanās atļauju

(Likuma “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā” 35. panta 2. un 6. punkts)

Tiesības uz privāto dzīvi nav absolūtas, tās var ierobežot, lai aizsargātu valsts ekonomiskās labklājības intereses, sabiedrisko kārtību, drošību un citus mērķus, ja vien ierobežojums ir samērīgs ar sasniedzamo mērķi. Valstij ir tiesības kontrolēt ārvalstnieku un bezvalstnieku iebraukšanu un uzturēšanos tās teritorijā, tādējādi valsts ir tiesīga iegūt informāciju un vērtēt, vai konkrētajā gadījumā ģimene pastāv.


Lai pārbaudītu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes lēmuma, ar kuru personai nolemts neizsniegt uzturēšanās atļauju, tiesiskumu, tiesai nepieciešams konstatēt:
1) vai pastāv ģimenes dzīve (nevis tikai laulība formālā nozīmē),
2) ja ģimenes dzīve nepastāv, vai pastāv cita veida personiskā, ekonomiskā vai sociālā saite, kuras dēļ atteikums personai izsniegt uzturēšanās atļauju būtu nesamērīgs.
Konstatējot vienu no šiem apstākļiem, pieņemams, ka šāds pārvaldes lēmums varētu aizskart dažus personas tiesības uz privāto dzīvi aspektus, t.i., tiesības uz ģimenes dzīvi.

AT Senāta Administratīvo lietu
departamenta spriedums

Lieta Nr. SKA–177; C 27184302

2004. gada 26. oktobrī

Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments šādā sastāvā: V. Jonikāns, J. Briede, I. Skultāne, piedaloties Jeļenas Rupeikas un Vladimira Isahanova pārstāvei Jeļenai Sīpolai un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāvei Martai Zvaunei, 2004. gada 26.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Artis Stucka
Skaidrojumi. Viedokļi
Jūrmalas pašvaldības vēlēšanu rezultāti: "par" un "pret"
Lai nepieļautu līdzīgu problēmu rašanos pēc Saeimas vēlēšanām, kad pēc pieteikuma iesniegšanas Administratīvajā rajona tiesā savu darbību nevar iesākt jaunievēlētā Saeima, bet iepriekšējās Saeimas termiņš ir beidzies, ...
Jānis Lazdiņš
Juridiskā literatūra
Ievads viduslaiku Eiropas tiesību ģenēzes un evolūcijas problemātikā
Kopumā asociētās profesores Sanitas Osipovas monogrāfija "Viduslaiku tiesību spogulis" ir izcils sasniegums tiesību zinātnē. Līdz šim (tai skaitā idealizētajos t.s. ulmaņlaikos) nevienam profesoram nav bijis pa spēkam uzrakstīt ...
Indra Gratkovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridisko personu kriminālatbildības realizācijas tiesiskie aspekti
Stājoties spēkā likumam "Grozījumi Krimināllikumā", būs nepieciešama normatīvā bāze, kas regulēs juridiskajai personai piemērojamo piespiedu ietekmēšanas līdzekļu izpildes kārtību. Līdz ar to Tieslietu ministrijā ir izveidota ...
Māris Knoks
Skaidrojumi. Viedokļi
Komentārs par Senāta spriedumu
2 komentāri
Jānis Neimanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Slēdziens par apjomu
3 komentāri
AUTORU KATALOGS