ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

2. Augusts 2005 /Nr.28 (383)

Pagaidu noregulējums nodokļu lietās

Administratīvā procesa likuma 195.pants paredz: "Ja ir pamats uzskatīt, ka tiesas sprieduma izpilde lietā varētu kļūt apgrūtināta vai neiespējama, tiesa pēc pieteicēja motivēta pieteikuma var pieņemt lēmumu par pagaidu noregulējumu (..). Pagaidu noregulējumu var piemērot jebkurā lietas stadijā."

Pagaidu noregulējums nodokļu lietās

Mg.iur. Inga Bite–Perceva, Administratīvās apgabaltiesas tiesneša palīdze

BITEPERCEVA.JPG (11658 bytes)
Foto: no personiskā arhīva

Administratīvā procesa likums1 Latvijas tiesību sistēmā ieviesa līdz šim nepazīstamu institūtu – pagaidu noregulējumu. Pagaidu noregulējuma kā tiesību institūta pamatelementi “Jurista Vārdā” apskatīti jau iepriekš2, tāpēc šajā rakstā autore vairāk uzmanības veltīs pagaidu noregulējuma īpatnībām nodokļu lietās, ņemot vērā administratīvo tiesu praksi un tās attīstību šajos jautājumos.
Administratīvā procesa likuma 185.panta pirmā daļa vispārīgi nosaka: “Pieteikuma iesniegšana tiesā par administratīvā akta atcelšanu, atzīšanu par spēku zaudējušu vai spēkā neesošu aptur administratīvā akta darbību no pieteikuma iesniegšanas dienas.” Izņēmumus no iepriekšminētā principa nosaka Administratīvā procesa likuma 185.panta otrā daļa: “Šā panta pirmā daļa neattiecas uz šādiem gadījumiem – administratīvais akts uzliek pienākumu samaksāt nodokli, nodevu vai citu maksājumu valsts vai pašvaldības budžetā (..)”, savukārt panta trešā daļa paredz: “Šā panta otrajā daļā norādītajos gadījumos pieteicējs var lūgt tiesu, motivējot savu lūgumu, apturēt administratīvā akta darbību. Lūgumu tiesa izskata septiņu dienu laikā.”
Administratīvā procesa likuma 195.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Artis Stucka
Skaidrojumi. Viedokļi
Par administratīvo tiesvedību teorijā un praksē
Administratīvās tiesas (tātad arī administratīvā akta pārsūdzēšanas stadijas) uzdevums, kā uzsvēris E.Levits, "ir dot personai iespēju īstenot savas tiesības, ja tā uzskata, ka šī īstenošana valsts pārvaldē (abās instancēs - ...
3 komentāri
Baiba Rudevska
Skaidrojumi. Viedokļi
Starptautisko privāttiesību attīstības nepieciešamība Latvijā
Otra nepieciešamo pasākumu joma skar Latvijas normatīvo aktu sakārtošanu starptautiskajās privāttiesībās. Taču tas nebūt nav tik vienkārši, kā varētu likties, jo, pirms sākt kaut ko sakārtot, ir jānoskaidro pašreizējā ...
Tiesību prakse
Par pagaidu noregulējuma piemērošanu
Edgars Pastars
Informācija
Satversmes tiesā lietu skaits nesamazinās
Informācija
Ar izcilību beidz Oksfordas Universitāti
5 komentāri
AUTORU KATALOGS