ŽURNĀLS Juridiskā literatūra

4. Oktobris 2005 /Nr.37 (392)

Jauns grāmatas "Par dzīvojamo telpu īri" izdevums
4 komentāri

Jauns grāmatas “Par dzīvojamo telpu īri” izdevums

Par Rolanda Krauzes komentāru likumam “Par dzīvojamo telpu īri”

Ojārs Druks-Jaunzemis, Latvijas Republikas Augstākās tiesas senators

GRAMATA.JPG (12189 bytes)Tiesu namu aģentūra laidusi klajā jaunu, papildinātu Rolanda Krauzes grāmatas “Par dzīvojamo telpu īri” izdevumu. Šajā grāmatā tiesību zinātņu doktors, Augstākās tiesas senators (tagad Augstākās tiesas priekšsēdētāja palīgs) Rolands Krauze komentējis likumu “Par dzīvojamo telpu īri”.
Likums “Par dzīvojamo telpu īri”, kurš pieņemts 1993.

komentāri (4)
4 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
A.Karldels
4. Oktobris 2005 / 20:35
0
ATBILDĒT
beigas - Bet piezīme par „īres griestiem” - mūsu Latvijā, jaunajā ES valstī, nav tā, kā citur Eiropā, kur īres lielumu regulē ? dzīvokļu brīvs tirgus (piedāvājums pārsniedz pieprasījumu) un valsts noteikti „īres griesti” tur nav vajadzīgi.

Der atgādināt, ka Rīgas Strēlnieku ielas tukšie dzīvokļi nav brīvu dzīvokļu tirgus daļa. Šie dzīvokļi ir nekustamu īpašumu uzpircēju mafijas speciāli neizīrēti lai to cena būtu ? retumu cena, nesalīdzināma ar Latvijā oficiāli konstatēto vidējo ienākumu lielumu.

Kad būs reāls dzīvokļu tirgus, saimniekam nebūs jātiesājas ar īrnieku, piemēram, lai tas atstāj dzīvokli sakarā ar mājas kapitālo remontu. Neviens normāls cilvēks nedzīvos remonta laikā pagaidu mītnē, viņš noīrēs citu, līdzīgu, par to pašu cenu ? kā tas ir Londonā, Berlīne Ženēva un citur Eiropā, kā arī bija Latvijas Republikā līdz okupācijai!.

A.Karldels
4. Oktobris 2005 / 20:34
0
ATBILDĒT
2.turpinājums - Ja ne pašu rokām izpostīt, tad to rokām, kuri no nabagiem, par nabagiem „lielu” naudu, šos, it kā no debesīm nokritušos, namus nopirka. Nu, tieši tā, kā līdzīgu šādu juristu rakstītu likumu dotas iespējas dēļ dažādi perepeļicini un actiņi sapirkās Rīgas lidostas skrejceļus un kuģu piestātnes.

Vēl Jums der pajautāt šiem likumu rakstītājiem, kādēļ, atstājot novārtā kreditoru (noguldītāju) intereses, dzīvojamie nami tika atdoti bez parādu (aizņēmumu) apgrūtinājuma.

Un Jums, cienījamie tiesneši, der pajautāt šiem „juristiem” - kādēļ viņu rakstītos likumos tika noteikts, ka mantinieku tiesības mantot namu, pārbaudīja ne tiesa vai notārs, kā tas paredzēts Latvijas Republikas (un arī toreiz spēkā esošā LPSR) Civillikumā un Civilprocesa likumā, bet pārbaudīja ārpus tiesu sistēmai dibināmas „komisijas”, kā padomju „troikas”

Bet tā, ka atbilde ir liels „noslēpums”, diez vai, bez speciālas Saeimas komisijas vai Prokuratūras palīdzības, tas tiks ātri atklāts.

No visa teiktā izriet kāds juridisks paradokss - ja kāds pašreiz veiksmīgs advokāts (iespējams arī A. Grūtupa kungs) gribēs, tad viegli vien pierādīs, ka „troikas” kādam trofimova kungam piešķirtais „īpašums” nav šī trofimova kunga īpašums!

Bet piezīme par „īres griestiem” - mūsu Latvijā, jaunajā ES valstī, nav tā, kā citur Eiropā, kur īres lielumu regulē ? dzīvokļu brīvs tirgus
A.Karldels
4. Oktobris 2005 / 20:30
0
ATBILDĒT
turpinājums Pajautājiet, kas viņam padomju karaspēka klātbūtnē, tad, kad mēs praktiski vēl bijām okupēti, lika tik ļoti steidzīgi rūpēties tieši par nekustamiem īpašumiem - par namiem. Paprasiet, kādēļ piepeši nodeva tūkstošiem namu ar simtiem tūkstošiem īrnieku, personām, kam nebija ne līdzekļu, ne mākas šos īres namus apsaimniekot.

Tikai jautājot nesajauciet divas lietas - būt nama īpašniekam, un būt spējīgam īrnieku pilnu, laika zoba grauztu, namu valdīt un uzturēt.

Tāpat der pajautāt vai šī steiga nebija potenciālo nekustamo īpašumu uzpircēju uzmudināta, kuriem šādi „mantinieki”, kuriem nebija ne līdzekļu, ne mākas šos īres namus apsaimniekot, bija, un vēl joprojām ir, īsta medusmaize?!

Arī tas, ka dzīvokļu jautājums ? 15 gadus pēc Latvijas Republikas neatkarības de facto atjaunošanas ir katastrofāls, ir šo „likumu rakstītāju” nopelns. Ja citi likumi atļāva izlaupīt kolhozus un rūpnīcas, tad cienījamo juristu rakstītie denacionalizācijas un īres likumi nevis novērsa padomju netaisnības, bet ar to pašu padomju (atceramies ? Augstāka padomes, ne Saeimas pieņemti likumi) palīdzību ļāva materiāli un mācēšanā nesagatavotiem „jauniem īres namu īpašniekiem” ? iznīcināt (Rīgā) pusi nodzīvojamā fonda (pārbūvējot dzīvokļus par birojiem, veikaliem viesnīcām, jeb vienkārši ļaujot tiem sabrukt). Ja ne pašu rokām izpostīt, tad to rokām, kuri no nabagiem, par nabagiem „lielu”
A.Karldels
4. Oktobris 2005 / 20:28
0
ATBILDĒT
„Šajā grāmatā tiesību zinātņu doktors, Augstākās tiesas senators (tagad Augstākās tiesas priekšsēdētāja palīgs) Rolands Krauze komentējis likumu "Par dzīvojamo telpu īri"”

.....

„Grāmatas autors prognozē šī jautājuma risinājuma variantus tuvākā nākotnē, kad acīmredzot būs jāatsakās no likuma regulējuma, kas ierobežo namīpašniekus noteikt īres maksas pēc tirgus likumiem.”



Ja ticam augstākminētiem Latvijas Republikas Augstākās tiesas senatora Ojāra Druksa-Jaunzemja kunga raksta citātiem, par Augstākās tiesas priekšsēdētāja palīga, Rolands Krauzes kunga, grāmatu, tad jājautā, par kuras valsts īres likumu šajā grāmatā tiek komentēts? Latvijas Republikas Austākās tiesas tiesnešiem un senatoriem nu gan bija jāzina, ka Latvijas Republikā dzīvokļu īres lielumu vēl ilgi neregulēs „tirgus likumi”, jo Latvijā, pēc valsts neatkarības de facto atgūšanas, nav šī „dzīvokļu brīvā tirgus” nsacījumu ? piedāvājums pārsniedz pieprasījumu!

Kas attiecas uz namīpašniekiem un to „tiesībām”, Augstākās tiesas senatoram un tiesnesim jāprasa atbildi kolēģim - juristam, advokātam Andrim Grūtupam, kurš, piepalīdzot citam kolēģim - Jānim Lagzdiņam, 1991.gada 6.jūnijā iesniedza Augstākai padomei (ievērojiet ? nesagaidījis Satversmē noteiktā kārtībā ievēlētu Saeimu) likumprojektu par namīpašumu denacionalizāciju. Pajautājiet, kas viņam padomju karaspēka klātbūtnē, tad, kad mēs praktis
visi numura raksti
Inga Bite-Perceva, Žils Šarbonjē
Intervija
Tiesnešu un prokuroru tālākizglītības iespējas Eiropā
- Eiropas Juridiskās tālākizglītības tīkls (EJTT) ir privāttiesiska organizācija, kas dibināta 2000.gadā un reģistrēta Briselē. EJTT dibinājušas institūcijas, kuras atbildīgas par tiesnešu un prokuroru apmācību konkrētajā ...
Jānis Maizītis
Skaidrojumi. Viedokļi
Prokuratūrā palielinās konkurence
23.septembrī notika Latvijas Republikas prokuratūras izveidošanas 15.gadadienai veltīts svinīgs sarīkojums, kurā uzrunu teica ģenerālprokurors Jānis Maizītis. Viņš pasniedza arī apbalvojumus prokuroriem un prokuratūras darbiniekiem. ...
1 komentāri
Uldis Krastiņš
Skaidrojumi. Viedokļi
Lai diskutētu, jāzina, par ko
"Jurista Vārda" 2005.gada 6.septembra numurā publicēts Mg.iur. Jāņa Baumaņa raksts "Piespiedu ietekmēšanas līdzekļu krimināltiesiskais raksturojums", kura nobeigumā autors aicina uz konstruktīvu diskusiju par juridiskās personas ...
Informācija
Kā novērst risku darījumos ar nekustamo īpašumu
Elīna Banga
Domu mantojums
Soda jēga un būtība
Cilvēci visos tās pastāvēšanas daudzajos gadu tūkstošos neatvairāmi ir pavadījis nozieguma un soda motīvs. Soda dažādos aspektus ir analizējuši daudzi sava laika pārstāvji, radot jaunas teorijas un atziņas, kas ir transformējušās ...
AUTORU KATALOGS